Začetek gradnje NUK II naslednje leto: zanjo predvidenih 14 milijonov evrov

Kultura 17. Jul 202316:19 > 16:53 6 komentarjev
NUK II
Bevk Perović arhitekti

Po napovedih ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča se bo gradnja nove Narodne in univerzitetne knjižnice začela prihodnje leto. Do leta 2025 je zanjo predvidenih 14 milijonov evrov.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je minuli teden ob predstavitvi gradnje ljubljanske medicinske fakultete pojasnil nekaj podrobnosti o projektu NUK II. Napovedal je, da bodo z gradnjo začeli prihodnje leto. Iz ministrstvu so sporočili, da so za leto 2024 predvideni trije milijoni, za leto 2025 pa 11 milijonov evrov.

Minister je ob robu novinarske konference, na kateri je predstavljal projekt izgradnje novih prostorov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, spregovoril tudi o načrtih za Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK II) kot v odgovor na poziv članov Nacionalnega sveta za kulturo (NSK), ki so v začetku minulega tedna pozvali, da se sredstva, ki so potrebna za realizacijo NUK II, umestijo v državni proračun. Kot je poudaril, je NUK II potrjena investicija, sredstva načrtujejo znotraj proračuna. Gradnja se bo po njegovih besedah pričela prihodnje leto.

Kot so spomnili na ministrstvu, je gradbeno dovoljenje za gradnjo NUK II postalo pravnomočno že februarja letos. Trenutno je projekt v fazi izdelave projekte dokumentacije za izvedbo. Kot so zapisali, pričakujejo, da se bodo arheološka izkopavanja, priprava vrtin za toplotne črpalke in podobna pripravljalna dela končala v prvi polovici leta 2024, nakar bo sledil javni razpis za izbiro izvajalca. Jeseni pričakujejo, da se bo začela ureditev gradbene jame.

NUK II
Bevk Perović arhitekti

300.000 enot gradiva v prostem pristopu

Ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) Viljem Leban je dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij, ustanovitvi stavbne pravice in začasni uporabi dela nepremičnin za gradnjo NUK II podpisal novembra leta 2021. Pred tem je projekt NUK II nekdanja vlada na podlagi interventnega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji umestila na seznam pomembnih naložb.

Nova knjižnica bo slovenski javnosti ponudila novih 20.000 kvadratnih metrov uporabnih površin z več kot 1.400 študijskimi mesti in 300.000 enotami gradiva v prostem pristopu.

NUK II bo vključujoč prostor učenja za vse generacije, odprt center znanja in kraj interdisciplinarnega sodelovanja, srečevanja skupnosti in stičišče živahnega univerzitetnega dogajanja. Sodobno in izobraževalno kulturno središče v najširšem pomenu besede bo z nočno čitalnico uporabnikom na voljo 24 ur na dan, so še zapisali v NUK.

Začetek zgodbe gradnje NUK II sicer sega v 80. leta minulega stoletja, ko je bil izveden prvi natečaj za NUK II, ki pa je ostal nerealiziran.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje