Začetek ledenih mož prinaša vremensko spremembo

Slovenija 12. Maj 202418:45 4 komentarji
Oblačno vreme
Profimedia

Po nekaj dneh prijetnih pomladanskih temperatur in suhega vremena je pred nami večja sprememba, ki sovpada s tako imenovanimi ledenimi možmi in mokro Zofko. Čaka nas deževen teden, zlasti na zahodu. Pa bo tudi hladneje?

V teh dneh godujejo ledeni možje, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja. Današnji Pankracij se sicer še ni izkazal, saj so bile po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) najvišje temperature od 22 do 26 stopinj Celzija.

Je bilo pa popoldne ponekod v notranjosti Slovenije spremenljivo oblačno, pojavljale so se plohe ali manjše nevihte z nalivi.

Glede na vremensko napoved pa imata prihodnja dva od ledenih mož nekaj več možnosti, da upravičita svoje ime. Čeprav ne bo ravno hladno, pa bo vendarle nekoliko bolj sveže.

V ponedeljek, ko goduje Servacij, bo po napovedih Arsa večinoma oblačno, nastajale bodo krajevne padavine, lahko tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, najvišje dnevne od 15 do 22 stopinj Celzija.

Tudi v torek, ko goduje Bonifacij, bo spremenljivo do pretežno oblačno s posameznimi plohami. Največ sonca bo na vzhodu in ponekod na Primorskem, kjer se bo čez dan še ogrelo nad 20 stopinj.

Neurje
Foto: Uroš Kokol/N1

V sredo, na sv. Zofijo, ki se je v ljudskem izročilu zaradi deževnega vremena drži tudi ime polulana oziroma mokra (tudi uscana) Zofka, pa se bodo krajevne padavine iznad zahodnih krajev postopno širile proti vzhodu.

Kot napoveduje Arso, se bo namreč ta teden nad zahodno Evropo obnavljalo ciklonsko območje, katerega vpliv bo občasno segel tudi do Alp in severnega Sredozemlja.

Nestanovitno vreme bo še vztrajalo

V četrtek in petek bo tako še povečini oblačno s padavinami, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Več dežja bo v zahodni Sloveniji. V soboto bo nekaj več sonca, a bo še možna kakšna popoldanska ploha in nevihta.

Od prihodnje nedelje pa dežurni prognostik Arsa napoveduje spet več spremenljive oblačnosti in možnosti za plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo večinoma okoli 10, popoldanske pa okoli 20 stopinj Celzija.

Vreme maja bo tako še nekaj časa – precej aprilsko, temperature pa blizu povprečja za ta čas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje