Začetek smučarske sezone: kakšne so cene letos

Gospodarstvo 10. Dec 202214:48 1 komentar
Smučanje, smučarji
Žiga Živulović jr./BOBO

Ta konec tedna oziroma v prihodnjih dneh se odpira večina slovenskih smučišč. Kakšne bodo cene smučarskih vozovnic in kdaj se odpirajo posamezna smučišča?

Prvi popolni decembrski teden je v znamenju začetka smučarske sezone po smučarskih središčih v Evropi. Če je bilo v zadnjih dveh letih glavno vprašanje, kakšni bodo pogoji na smučiščih zaradi epidemije covida-19, je letos skupni imenovalec podražitev. Smučišča so veliki porabniki električne energije, ki se je v zadnjih mesecih močno podražila.

Konkretno snežno pošiljko so konec novembra dobila tudi slovenska smučišča. Kar nekaj od njih je svoje naprave pognalo prav ta konec tedna. Cene smučarskih kart pri nas bodo v povprečju višje od pet do deset odstotkov.

Najhitrejši na Pohorju in Kopah

Že v začetku decembra so nekaj prog odprli na mariborskem Pohorju. Uradno se je sezona odprla v petek, imajo pa že več kot pol metra snega. Za zdaj je odprta nekaj več kot polovica prog, zato za zdaj ponujajo smučarsko vozovnico po znižani ceni, znaša pa 23 evrov na dan. Redna cena bo 39 evrov, kar je šest evrov več kot lani. Še štiri evre dražja bo vozovnica ob sobotah, nedeljah in praznikih. Otroci do 15. leta bodo za karto ošteli 23 oziroma 25 evrov (ob koncih tedna), mladina (do 19. leta), študentje in upokojenci pa 33 oziroma 37 evrov.

Z več kot pol metra snega se lahko pohvalijo tudi na Voglu. Žičniške naprave so zagnali v petek, odrasla dnevna vozovnica pa stane 40 evrov, kar je 14-odstotna podražitev v primerjavi z lansko sezono. Cena za otroško vozovnico bo 20 evrov, mladi in upokojenci pa bodo morali plačati 34 evrov.

S petkom so uradni “ski opening” naredili tudi na Kopah. Nekaj naprav so zagnali že 3. in 4. decembra, sezono pa so uradno začeli 9. decembra. Dnevno karto so podražili za en evro in bo stala 34 evrov. Otroška vozovnica bo stala 22 evrov, mladina in upokojenci pa bodo morali za dnevno smuko odšteti 28 evrov.

Na koroškem smučišču načrtujejo še gradnjo dveh novih štirisedežnic in ene vlečnice, uredili bodo tudi doživljajski park z adrenalinskimi postajami za družine.

Upravljalci pohorskih smučišč so se letos povezali in ponujajo štiridnevno karto, ki jo lahko smučarji izkoristijo na Pohorju, Rogli, Treh kraljih in ribniškem Pohorju. Karta za štiri dni stane 140 evrov, za mladino in upokojence 126,5 in za otroke 83 evrov.

Smučanje, smučarji
Borut Živulović/BOBO

Cene se gibljejo pri 40 evrih

Dan za Voglom in Kopami so smučišče odprli tudi na Krvavcu. Odraslo dnevno vozovnico so v primerjavi z lanskim letom podražili za dva evra in bo v letošnji sezoni znašala 39 evrov. Mladina, študentje in upokojenci bodo morali odšteti 35 evrov, otroci pa 25 evrov.

Na Krvavcu so si na razpisu gospodarskega ministrstva zagotovili osem milijonov evrov, ki jih bodo porabili za novo šestsedežnico Zvoh, digitalizacijo krožne kabinske žičnice, obogatili pa bodo tudi poletne aktivnosti na prostem. Gradnja se bo začela po koncu zimske sezone.

Lepo pobeljene strmine in krošnje smrek so tudi na Rogli. Sezono so želeli začeti že ta konec tedna, vendar so morali zaradi slabe vremenske napovedi in visokih temperatur odprtje prestaviti na ponedeljek, 12. decembra. Dnevno vozovnico so podražili za tri evre in bo stala 39 evrov. Mladina in upokojenci bodo morali plačati 35 evrov, otroci pa 23 evrov.

Do preklica bodo veljale znižane cene, tako da bo cena dnevne vozovnice znašala 28 evrov.

V Kranjski Gori sezono začenjajo 17. decembra. Želeli so, da bi mogoče lahko naprave zagnali že prej, vendar jim vremenske razmere tega niso omogočile. Dnevne vozovnice so s 37 evrov dvignili na 40 evrov.

Kanin zaradi povezave s sosedi brez sprememb

V Cerknem točnega datuma odprtja še niso določili. Pred dnevi so zapisali, da za zdaj še nimajo dovolj snega, zato predvidevajo, da bodo žičnice in vlečnice zagnali po 20. decembru. Rednih cen za zdaj še niso objavili, do 18. decembra pa bo veljala znižana cena 30,8 evra. V lanski sezoni bi bilo za celodnevno karto treba odšteti 33 evrov.

Zadnji bodo smučarsko sezono začeli na Kaninu, kjer sicer nato ostajajo najdlje odprti. Na edinem visokogorskem smučišču pri nas, ki je povsem odvisno od naravnega snega, imajo najdebelejšo snežno odejo. Ta je debela že več kot en meter. Za zagon naprav potrebujejo vsaj 1,5 metra snega. Načrtujejo, da jih bodo zagnali 23. decembra. V nasprotju s preostalimi smučišči cen ne bodo spreminjali, saj so povezani tudi z italijanskim smučiščem Sello Neveo, kjer bo cena dnevne vozovnice ostala enaka – 39 evrov.

“Če bi cene dvignili le na slovenski strani, bi smučarji šli čez mejo in karte kupili tam,” so dejali na Kaninu.

Podražitve tudi v tujini

V četrtek so žičnice in gondole zagnali na smučarskih strminah v priljubljenih Dolomitih. Na znamenitih italijanskih smučiščih okoli gorskega masiva Sella imajo že na začetku sezone pravo zimsko pravljico.

Smučarska vozovnica Dolomiti Superski, ki združuje smučišča v Val Gardeni, Alta Badii, Arrabi, Val di Fassi in Cortini d’Ampezzo, bo v visoki sezoni stala 74 evrov na dan, kar je desetodstotna podražitev v primerjavi z lansko sezono.

Tudi na smučiščih v tujini, kamor se radi odpravljajo Slovenci, bodo smučarske karte letos dražje. V Bad Kleinkirchheimu je lani dnevna karta za odraslo osebo stala 48,5 evra, otroška pa 24,5. Letos boste zanjo odšteli 56,5 evra oziroma 29 evrov. (Skoraj) enake cene letos veljajo tudi v Nassfeldu, otroška je 50 cenrov cenejša od tiste v Bad Kleinkirchheimu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje