Zadnji dan za prijavo posebnih oblik glasovanja na referendumih

Slovenija 23. Nov 202206:17
Predčasno glasovanje
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi je le še danes možno oddati prijavo za glasovanje izven okraja stalnega prebivališča, torej na t. i. voliščih omnia, in za glasovanje na domu zaradi bolezni. Volilci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, pa lahko danes in v četrtek svoj glas oddajo na predčasnem glasovanju.

Na referendumih bodo volilke in volilci odločali o zakonih o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija. Kot so v ponedeljek pojasnili na Državni volilni komisiji, se vsak volilec sam odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oz. dva. V skladu s tem se bo podpisal v volilni imenik, bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat in za vsak podpis prejel glasovnico.

Volilci, ki bi želeli na referendumih glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo v nedeljo to lahko storili na posebnih voliščih brez krajevne pristojnosti oziroma tako imenovanih voliščih omnia. Svojo namero pa morajo danes do polnoči sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik.

Volilci, ki se zaradi bolezni ali izolacije ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, pa lahko še danes sporočijo okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu. Obvestilu je treba priložiti zdravniško potrdilo.

Volilci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v Sloveniji ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, pa morajo to najpozneje danes sporočiti Državni volilni komisiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar