Zagreb namerava dvigniti davek na kratkoročno oddajanje stanovanj

Slovenija 30. Avg 202316:12 1 komentar
Zagreb
© Maxime Bessieres / Alamy,Image / Profimedia

Mestne oblasti v Zagrebu nameravajo dvigniti davek na kratkoročno oddajanje stanovanj in tako povečati ponudbo za dolgoročni najem.

Mesto Zagreb načrtuje zvišanje davka na kratkoročno oddajanje stanovanjskih nepremičnin, s čimer želi povečati ponudbo stanovanj za dolgoročni najem. Davek v primeru kratkoročnega oddajanja zdaj znaša 40 evrov na ležišče letno, v primeru dolgoročnega dajanja v najem pa približno deset odstotkov najemnine.

Uprava mesta Zagreb je ta teden sporočila, da načrtuje zvišanje pavšalnega davka na največ 200 evrov letno na ležišče. Po trenutni višini pavšalnega davka na kratkoročno oddajanje lastnik, ki dolgoročno oddaja stanovanje za 400 evrov na mesec, plača petkrat višji davek kot nekdo, ki kratkoročno oddaja stanovanje z dvema ležiščema.

Mesto Zagreb s stranko Zmoremo! na čelu želi tako spodbuditi vračanje stanovanj v sistem dolgoročnega oddajanja v najem.

Višji davek na dolgoročno oddajanje destimulira najemodajalce

“Davek na kratkoročno turistično oddajanje v najem je nekajkrat nižji od davka na dolgoročno oddajanje v najem, kar destimulira (najemodajalce) in povečuje presežno povpraševanje na trgu stanovanj za dolgoročni najem,” je v torek v pogovoru za hrvaško nacionalno televizijo HRT dejal mestni svetnik Damir Bakić iz Zmoremo!. Poudaril je še, da je posel s kratkoročnim oddajanjem v najem zelo dobičkonosen in povzroča rast cen dolgoročnih najemnin.

V stranki HDZ, ki je v Zagrebu v opoziciji, so do predloga zadržani. Menijo, da gre za previsoko obdavčitev in populizem, ne pa strateško načrtovanje.

Hrvaška vlada se namerava sicer z visokimi cenami najemnin spopasti tudi na državni ravni. Minister za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno premoženje Branko Bačić je pred dnevi tako potrdil, da država načrtuje gradnjo javnih neprofitnih stanovanj.

Nepremičninski strokovnjaki nad to idejo niso navdušeni. Predstavnica združenja za poslovanje z nepremičninami pri hrvaški gospodarski zbornici Lana Mihaljinec je v gostovanju za hrvaško televizijo N1 Zagreb ocenila, da bi se na nepremičninskem trgu zaradi neprofitnih najemnin, ki bi jih subvencionirala država, lahko pojavile velike težave. “Takoj ko slišim subvencionirani, se mi prižgejo alarmi, ker smo videli, kaj se je zgodilo s subvencijami za posojila za nakup prvega stanovanja,” je spomnila.

Subvencioniranje posojil za nakup prvega stanovanja je med drugim vplivalo na rast cen nepremičnih, vlada pa ga je letos ukinila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje