Zakaj je letalo iz Beograda v Ljubljano v četrtek nenačrtovano skrenilo s poti?

Slovenija 11. Avg 202315:39 3 komentarji
Letalo pot
@MarkoJuvancic/TWITTER

Potniško letalo, ki je iz Beograda letelo proti Ljubljani, je v četrtek nad Domžalami nenačrtovano spremenilo svojo pot in naredilo nekaj dodatnih zavojev. Kaj se je zgodilo, so za N1 pojasnili na Fraportu in kontroli zračnega prometa.

V četrtek je potniško letalo letalske družbe Swiftair, ki je iz Beograda letelo v Ljubljano, nad območjem Domžal skrenilo s poti in napravilo nekaj dodatnih nepričakovanih zavojev.

Kaj je razlog za nenavadno pot letala, so za N1 pojasnili pri kontroli zračnega prometa in upravljalcu ljubljanskega letališča Fraport.

Zračni kontrolorji so povedali, da je pred pristankom letala na brniškem letališču drugo letalo trčilo s ptičem, zaradi česar je bilo treba pregledati vzletno pristajalno stezo, kar zahteva določen čas. Letalo je zato napravilo nekaj dodatnih krogov. Nobeno od letal ni utrpelo poškodb.

Kot so dodali na Fraportu, je dodaten pregled steze po vsakem podobnem dogodku potreben tudi zato, da odstranijo morebitne ostanke ptic.

Trke s pticami omejujejo, a jih ne morejo preprečiti

Da bi z območja odvrnili ptice, na območju letališča ni dovoljeno gojiti poljščin, ki bi privabljale ptice, travo pa kosijo na določeno višino, so dodali na Fraportu. Poleg tega izvajajo tudi redne preglede vzletno-pristajalne steze.

Ker kljub temu v bližini območja letališča še vedno obstaja precej dejavnikov, ki privlačijo ptice, se brniški upravljalec zateka tudi k uporabi pirotehničnih sredstev, sicer najbolj razširjeni in uporabljeni metodi. Prav tako nenehno iščejo in uvajajo nove načine, ki temeljijo na sodobnih sistemih monitoringa in zmanjševanja prisotnosti ptic. Trenutno testirajo zaslon, ki s predvajanjem posebnih vzorcev odganja oziroma zmanjšuje prisotnost določenih vrst ptic.

Letos so na območju ljubljanskega letališča zabeležili 24 trkov s pticami, so še navedli pri Fraportu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje