Po umiku še odstop: kaj je zapisala Marta Kos in kaj naj bi se dogajalo pred tem

Slovenija 13. Sep 202218:31 2 komentarja
Marta Kos, Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Dva tedna po izstopu iz tekme za predsednico republike je Marta Kos odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. Objavljamo, kaj je zapisala v odstopni izjavi. O tem, zakaj je zapustila predsedniško tekmo, pa obstajata dve razlagi: več naših virov blizu takratnega dogajanja vztraja, da je Kos na mizo dobila ultimat predsednika stranke in da je bila odstopljena, Robert Golob pa vztraja, da se je za umik iz predsedniške tekme odločila iz osebnih razlogov.

Marta Kos je dva tedna po umiku iz tekme za predsednico republike odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda, članica stranke pa ostaja. V odstopni izjavi, ki jo je naslovila na člane sveta stranke, je zapisala, da s podpredsedniškega mesta odstopa iz spoštovanja do te funkcije in da njen odstop velja takoj.

Ob tem je spomnila, da je s Svobodo intenzivno sodelovala od februarja letos, kot podpredsednica pa se ji je pridružila aprila, ko se je stranka borila za zmago na parlamentarnih volitvah. “Naš cilj je bil, da ponovno vzpostavimo spoštovanje do naših državljanov, do vladavine prava in do naših demokratičnih institucij in da vsem prebivalcem naše države zagotovimo dostojanstveno življenje v svobodi.”

Marta Kos
Žiga Živulović jr./Bobo

Navedla je še, da je ponosna, da je lahko prispevala k uresničitvi teh plemenitih ciljev, hkrati pa je prepričana, “da je naša krasna Slovenija z novim parlamentom, kjer imamo kar 41 poslank in poslancev in z novo vlado, na čelu katere je naš predsednik dr. Robert Golob, zdaj bolje pripravljena na sedanje in prihodnje izzive naše države”.

A je, kot je zapisala, po umiku iz predsedniške tekme njeno življenje dobilo nove usmeritve, zaradi česar opravljanju podpredsedniških dolžnosti zdaj ne bo mogla posvetiti dovolj časa in predanosti. “Zato verjamem, da je v interesu Svobode, da reorganizira vodenje na način, ki bo stranki omogočal, da se bo postavila na trdne temelje in uspešno nastopala na letošnjih lokalnih volitvah in šla enotna in močna tudi na naslednje parlamentarne volitve,” je zapisala v odstopni izjavi.

Odstopna izjava Marte Kos z mesta podpredsednice Gibanja Svobode
N1

S svojim odstopom s strankarske funkcije, o katerem je danes prvi poročal Dnevnik, je demantirala navedbe v Gibanju Svoboda, da se bo po umiku iz tekme za predsednico države v večji meri posvetila delu podpredsednice stranke. Čeprav je v svojem pismu do Gibanja Svoboda zelo prizanesljiva, pa v Golobovi stranki ni osamljena ocena, da je tokratna poteza Marte Kos odraz njenega razočaranja nad ravnanjem osrednjih strankinih akterjev ob njeni predsedniški kandidaturi.

O tem, zakaj je Marta Kos zapustila predsedniško tekmo, obstajata dve razlagi: več naših virov blizu takratnega dogajanja vztraja, da je bila odstopljena, Golob pa je to že večkrat zanikal in trdi, da se je za umik odločila sama.

Po navedbah nekaterih naših sogovornikov naj bi Marto Kos dan pred izstopom iz predsedniške tekme poklicala vodja strankinih odnosov z javnostmi in marketinga Vesna Vuković in ji dejala, da v Svobodi pričakujejo njen umik. Med razlogi za to odločitev naj bi navedla nizko podporo v javnomnenjskih raziskavah, še zlasti pa dokumente o njeni domnevni preteklosti, ki so zakrožili v javnosti.

Po klicu Vesne Vuković naj bi Marta Kos želela govoriti s predsednikom stranke. Slišala naj bi se zvečer, Golob pa naj bi ji, kot trdijo naši sogovorniki, postavil ultimat: ali bo odstopila in navedla, da je to storila iz osebnih razlogov, ali pa bo svet stranke seznanil z obremenilnimi informacijami o njej, kar da bo privedlo do umika strankine podpore njeni kandidaturi.

Čeprav naj bi Kos vztrajala, da nima okostnjakov v omarah, naj bi ji Golob postavil rok, da se mora o tem, kaj bo storila, odločiti najkasneje naslednje jutro. Čez noč je nato Marta Kos spisala obvestilo, da “zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov” odstopa od volilne tekme za predsednico republike.

Marta Kos in Robert Golob
Foto:Žiga Živulović jr./Bobo

Robert Golob je nato po seji izvršnega odbora Gibanja Svoboda dva dni kasneje zanikal, da je umik Marte Kos zahteval on. “Ko nekdo poda izjavo, da odstopa iz osebnih razlogov, se lahko sami odločite, ali boste verjeli. To ni bila moja zahteva, ampak njena odločitev,” je dejal in povedal še, da ga je njena torkova odločitev o umiku presenetila. “V ponedeljek, ko sva govorila, je bila ta možnost sicer na mizi, potem pa je bila to dejansko njena osebna odločitev v torek,” je dodal. Na vprašanje, ali je  Marto Kos prepričeval, naj se ne umakne iz predsedniške tekme, pa je odgovoril: “Ne bom komentiral osebnih razlogov.”

Ali drži, da je Marto Kos prva obvestila, da ne uživa več podpore vodilnih predstavnikov Gibanja Svoboda oziroma naj se poslovi od kandidature za predsednico republike, smo danes vprašali Vesno Vuković. “Tega ne komentiram. S špekulacijami se ne bom ukvarjala,” nam je odgovorila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje