Zakaj je pomembno, da redno podrgnete tudi svoj jezik

Magazin 22. Feb 202405:17 0 komentarjev
strganje jezika, ustna higiena
Foto: PROFIMEDIA

Belo obložen jezik velja za znak slabega zdravja, lahko pa tudi pomanjkljive ustne higiene. Že nekaj časa se pri nas uveljavlja strganje jezika. Katere so njegove prednosti?

Strganje jezika je pri nas precej mlada higienska praksa, zelo priljubljena pa je na primer v Indiji, kjer je čiščenje oblog s površine jezika del tradicionalne medicine, ajurvede, in z njo povezane filozofije.

Pri strganju jezika z orodjem ali ščetko s površine jezika odstranimo bakterije, odmrle celice in ostanke hrane. Nekatere študije kažejo, da ima ta vsakodnevni obred nekatere prednosti, od znižanja ravni škodljivih bakterij do odpravljanja slabega zadaha, piše portal iflscience.com.

Človeški jezik je prekrit z jezičnimi papilami, majhnimi gomolji, ki med žvečenjem zadržujejo hrano v ustih in so tudi dom brbončic. Vendar se v njih lahko zadržujejo bakterije, ki povzročajo slab zadah in bolezni. Zato številni strokovnjaki trdijo, da je redno strganje jezika (in ščetkanje zob) dober način za upravljanje tega življenjsko pomembnega bakterijskega ekosistema. Ne le, da odstranjuje odvečne bakterije, ampak pomaga tudi odstraniti ostanke hrane, s katerimi se mikroorganizmi hranijo.

Bakterije v ustih so temeljnega pomena za naše zdravje. V ustni votlini živi več kot 700 vrst bakterij in usta so za črevesjem drugi največji in najbolj raznolik mikrobiom v človeškem telesu. Ti mikroorganizmi se hranijo z ogljikovimi hidrati v zaužiti hrani in pomagajo skrbeti za zdravje vaših ust. Obstajajo tudi dokazi, da so ustne bakterije tesno povezane z zdravjem srca.

Zagovorniki strganja jezika med prednosti te navade štejejo zmanjšanje slabega zadaha, lepši videz jezika, spodbujanje zdravega ustnega mikrobioma, izboljšanje zdravja ustne votline ter izboljšan občutek za okus.

Raziskave, ki so te trditve preučevale, so postregle z mešanimi rezultati. Študija Univerze v Amsterdamu iz leta 2010 je na primer pokazala, da lahko redno strganje jezika zmanjša zadah in količino oblog na jeziku. Študija iz leta 2019 pa je pokazala, da je strganje jezika najučinkovitejši način za zmanjšanje prisotnosti bakterije Streptococcus mutant, ki je povezana z zobno gnilobo, vendar pa ni potrdila, da strganje jezika odpravlja zadah.

Kako uporabljati strgalo za jezik?

Strganje jezika lahko preprosto vključite v običajen režim ustne higiene.

Po umivanju zob preprosto s specializiranim pripomočkom za strganje jezika preidite po jeziku, in sicer od zadnjega dela proti sprednjemu. To storite dvakrat ali trikrat, po vsakem potegu pa strgalo sperite. Med strganjem rahlo pritiskajte – dovolj, da nežno odstranite sluzasto prevleko na površini, vendar ne toliko, da bi poškodovali jezik.

Kakšno strgalo je najboljše?

V lekarnah, drogerijah in na spletu je mogoče najti več vrst strgal za jezik. Kupite lahko plastične, za enkratno ali malo daljšo uporabo, ali kovinske, ki jih lahko enostavno očistite in uporabljate neomejeno dolgo.

Večina strokovnjakov priporoča uporabo kovinskih strgal, ker so najučinkovitejša pri odstranjevanju nečistoč in bakterij z jezika. Hkrati pa to pomeni tudi en kos plastike manj.

Kot strgalo lahko uporabite tudi čajno žličko v kombinaciji s ščetko za zobe, ki pa jo uporabljajte samo za jezik. Najprej z robom žličke postrgajte jezik, nato pa ga umijte še s ščetko. Za nekatere je morda ščetkanje jezika neprijetno, posebej če gredo pri ščetkanju zadnjega dela jezika pregloboko in izzovejo refleks bruhanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!