Trenutek, ko se je v turškem rudniku sprožil velikanski plaz (VIDEO)

Svet 20. Feb 202420:09 0 komentarjev

Nadzorne kamere in kamere na armaturni plošči tovornjaka so ujele trenutek, ko se je v turškem rudniku zlata sprožil velikanski plaz. Še vedno pogrešajo devet rudarjev.

Dramatični posnetki, ki so jih ujele nadzorne kamere, kažejo trenutek, ko se je na vzhodu Turčije pred dnevi sprožil velikanski plaz. Ta je zasul dolino v bližini mesteca Ilic, kjer je rudnik zlata.

O dogodku smo poročali tudi mi. Ob tem je bilo v rudniku ujetih najmanj devet rudarjev, ki jih po poročanju tamkajšnjih medijev še vedno pogrešajo.

Eden od videoposnetkov kaže velikanski kup zemlje, ki se hitro sesuje, poplava zemlje in kamenja pa steče v dolino, pri čemer se v zrak dvignejo oblaki prahu. Posnetek je na družbenem omrežju X objavil poslanec v turškem parlamentu Mustafa Sarigul. Drugi, nič manj dramatičen posnetek, pa so ujele kamere na armaturni plošči enega od tovornjakov, ki so bili, sodeč po posnetku, namenjeni v rudnik. Kamera pokaže, kako se je nenadoma začel rušiti del hriba, plaz pa se je vedno bolj širil proti vozilom, ki so se začela umikati.

Oblasti so takoj uvedle preiskavo in pridržale direktorja podjetja, ki upravlja rudnik zlata, in šest uslužbencev, poroča Voice of America.

Po pisanju njihove spletne strani so strokovnjaki opozorili, da bi plaz lahko predstavljal nevarnost za okolje, saj je bila zemlja prepojena z nevarnimi snovmi, vključno s cianidom, ki se uporablja pri pridobivanju zlata. Te snovi bi lahko prišle v bližnjo reko Evfrat, ki teče skozi Turčijo, Sirijo in Irak. Pristojno ministrstvo je zaprlo potok, ki vodi v reko, da bi tako preprečilo onesnaženje Evfrata.

Po poročanju agencije Reuters je incident povzročil več kot 50-odstotni padec delnic podjetja, ki kotirajo na borzi v Torontu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!