Zakaj nekateri trgovci še prodajajo pirotehniko? “Ljudje smo čustvena bitja”

Slovenija 19. Dec 202218:59 10 komentarjev
pirotehnika
Profimedia

Zaradi stresa, ki ga pokanje povzroča živalim in ljudem, se je večina trgovcev v Sloveniji odločila, da ne ponuja več pirotehničnih izdelkov. Nekateri trgovci pa petarde, rakete in druge podobne izdelke še vedno prodajajo. "Verjetno bi bil svet lepši brez cigaret, alkohola, nagrobnih sveč in tudi pirotehnike. A ljudje smo čustvena bitja in včasih delujemo iracionalno," so dejali v Jagru, kjer je pirotehniko še vedno mogoče kupiti.

V zadnjih letih se je večina slovenskih trgovcev odločila, da s svojih prodajnih polic umaknejo pirotehnične izdelke. K temu so že vrsto let spodbujali nekateri kupci, pa tudi številne organizacije, saj poki petard in drugih pirotehničnih izdelkov vznemirjajo in plašijo hišne ljubljenčke in preostale živali ter so nevarne za ljudi.

Jager: Ko ne bo več povpraševanja, bo tudi ponudba izginila

Tudi letos pa bodo pirotehniko prodajali v izbranih trgovinah Jager. “Verjetno bi bil svet lepši brez cigaret, alkohola, nagrobnih sveč in tudi pirotehnike. A ljudje smo čustvena bitja in delujemo včasih iracionalno,” so povedali za N1.

“Čeprav ima pirotehnika negativne elemente uporabe, menimo, da je prav, da sledimo povpraševanju potrošnika, dokler to traja. Ko bo potrošnik nehal povpraševati po teh izdelkih, bo tudi ponudba izginila,” so odgovorili.

V Jagru menijo, da je še vedno bolje, da so ti izdelki dobavljivi v nadzorovanem okolju, da jih prodajajo strokovno usposobljeni prodajalci, ki morajo vsako leto opraviti izpit za prodajo pirotehničnih sredstev, kot pa da se ta ponudba preseli na ulice in podzemlje. “Poudarili bi še, da so pri nas v prodaji samo izdelki, ki so registrirani in imajo dovoljenje za prodajo,” so dejali.

Pirotehnične izdelke je od danes še vedno mogoče kupiti v trgovinah Merkur.

Drugi trgovci so se pirotehniki v zadnjih letih odpovedali. Pri Mercatorju odgovarjajo, da so se že leta 2009 kot prvi med trgovci odločili, da ob koncu leta ne bodo prodajali pirotehnike. Čez nekaj let so nato zaradi povpraševanja predvsem izdelke s svetlobnimi učinki omejen čas ob koncu leta in v skladu z zakonskimi omejitvami znova prodajali. “Zadnjih nekaj let pa v Mercatorju pirotehničnih sredstev ne prodajamo, saj si vedno manj ljudi želi glasnega pokanja, posebej čez praznike, mnoge pa to celo zelo moti, poleg tega vznemirja ter plaši živali,” so zapisali.

V podjetju Spar Slovenija pravijo, da so v skladu z njihovo zavezo k trajnostnemu ravnanju ter željo po zagotavljanju varnih in mirnih praznikov v podjetju Spar Slovenija že predlani sprejeli odločitev, da pirotehničnih izdelkov ne bodo več ponujali v njihovih trgovinah.

“Zavedamo se negativnih posledic neodgovorne in nepremišljene uporabe pirotehničnih sredstev, ki lahko škodujejo tako ljudem in živalim kot tudi okolju, odgovornost do družbe in okolja pa predstavlja pomemben del našega poslovanja,” so zapisali.

Petarde
Žiga Živulović/Bobo

V Lidlu pa so povedali, da bodo tokrat že četrto leto praznovali brez poka, kar pomeni, da tudi letos v njihovi ponudbi ni pirotehnike. “Odločitev za umik pirotehnike je bila leta 2019 za nas logična nadgradnja tradicionalnega projekta Koraki za tačke, s katero spodbujamo k razmisleku o odgovornem lastništvu domačih ljubljenčkov ter o tem, da je v Sloveniji še vedno preveč nezaželenih in zavrženih živali; obenem pa tudi dodaten korak pri uresničevanju naše trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet,” so zapisali v odgovoru na naše vprašanje. Dodali so, da so pobude za ukinitev prodaje pirotehnike sicer dobili tudi od kupcev in zaposlenih.

Pri Hoferju se zavedajo problematike uporabe pirotehničnih sredstev, zato so lani prenehali prodajati pirotehnične izdelke. “Teh tudi letos ne bomo ponujali in upamo, da bomo s tem korakom vsaj malce prispevali k mirnejšim in varnejšim praznikom,” so dodali.

V Eurospinu odgovarjajo, da niso nikoli prodajali pirotehničnih izdelkov, saj poskušajo delovati čim bolj družbeno odgovorno. “Menimo, da pirotehnični izdelki znatno onesnažujejo in škodujejo našemu okolju ter so nevarni ne samo ljudem, ampak tudi živalim. S svojim odgovornim ravnanjem smo zagotovo dober zgled, saj nam sledijo tudi nekateri ostali trgovci, ki umikajo pirotehniko iz prodaje, zato menimo, da sta naša odločitev in pot, ki smo jo izbrali, pravi,” so dodali.

Za kršitelje od 400 do 1.200 evrov kazni

Prodaja ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, je v skladu z zakonom dovoljena od 19. do 31. decembra. Uporaba teh izdelkov pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja – in ne 2. januarja, kot je veljalo doslej. Policija ob tem opozarja, da teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Za kršitelje je predvidena globa med 400 in 1.200 evrov.

V podjetju Tuš pa so odgovorili, da letos ne bodo prodajali pirotehničnih izdelkov, bodo pa v okviru kampanje “Srčni nakupi” zbirali sredstva za zavetišča za živali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje