Zaloge krvi A+ nekoliko nižje. Krvodajalci, darujete lahko tudi v času dopustov

Slovenija 21. Jun 202312:13 2 komentarja
Krvodajalstvo
Bor Slana/BOBO

Transfuzijske službe pozivajo bodoče krvodajalce ter tiste, ki že dlje časa niso darovali krvi, naj se odzivajo na vabila Rdečega križa in transfuzijske službe k darovanju krvi in udeležbi na krvodajalskih akcijah. "Tako tudi v poletnem času omogočimo nemoteno preskrbo s krvjo, saj zdravljenja bolnikov še vedno potekajo kljub dopustniškemu času," še opozarjajo.

Kri in krvni pripravki so bistven vir za učinkovito zdravljenje bolnikov z motnjami krvi, dednimi motnjami hemoglobina in stanji imunske pomanjkljivosti. Mnogi od njih so od transfuzij krvi odvisni vse življenje, so spomnili na Rdečem križu Slovenije (RKS). Na Zavodu za transfuzijsko medicino pa ob tem opozarjajo, da v zadnjem času zaznavajo nekoliko nižjo udeležbo na na krvodajalskih akcijah.

“Že od sredine junija so se zaloge krvi A RhD pozitivne krvne skupine zaradi nekoliko nižje udeležbe krvodajalcev na krvodajalskih akcijah in večjih potrebah bolnikov prav te krvne skupine zniževale, zato smo skupaj z RKS in Območnimi združenji RKS, kjer potekajo redne in vnaprej načrtovane krvodajalske akcije, takoj pričeli izvajati dodatno usmerjeno vabljenje krvodajalcev,” nam je pojasnila dr. Polonca Mali, specialistka transfuzijske medicino.

Bodoče krvodajalce ter tiste, ki že dlje časa niso darovali krvi, tako s SMS vabili in osebnim klicanjem vabijo, da darujejo kri tudi v poletnih mesecih. “Tako omogočijo nemoteno preskrbo s krvjo, saj bolniki njihovo pomoč potrebujejo kljub dopustniškemu času,” je še pojasnila.

Zaloge krvi so sicer objavljene na spletni strani zavoda Zavoda za transfuzijsko medicino ter se nenehno spreminjajo. Tako je prikazano realno stanje zalog v državi, iz katerega je razvidno, katere krvne skupine primanjkuje ter katere so na zalogi v zadostni količini.

Zaloge krvi
Prikaz stanja zaloge krvi v Sloveniji danes ob 12. uri. (Foto: ztm.si/)

Kot nam je še pojasnila Mali, so zaloge krvi odvisne od krvodajalcev in zbrane krvi ter porabe krvi, ki je nepredvidljiva, in sicer tako z vidika potrebnih količin komponent krvi kot tudi glede na posamezne krvne skupine. “Uravnavanje zalog krvi je kompleksno, zato je potrebno stalno spremljanje in ukrepanje transfuzijske službe in Rdečega križa Slovenije, kar v primeru zmanjševanja zalog krvi določene krvne skupine tudi takoj izvajamo,” je še dodala.

Kje in kdaj lahko darujete kri?

Na odvzem krvi lahko pridete na povabilo Rdečega križa v okviru rednih krvodajalskih akcij ali v delovnem času transfuzijske službe. Če se odločite, da boste samoiniciativno darovali kri v okviru katere izmed krvodajalskih akcij, pa vas naprošajo, da najprej preverite trenutno stanje zalog krvi in delovni čas vaše najbližje transfuzijske službe. Pred odvzemom krvi še svetujejo, da si ogledate, kdo je lahko krvodajalec in kaj morate vedeti pred odvzemom krvi.

Ob svetovnem dnevu krvodajalcev, ki smo ga obeležili pred tednom dni, so na Rdečem križu Slovenije in v zbornici zdravstvene nege izpostavili predvsem velik pomen prostovoljnega krvodajalstva. Svetovni dan je letos nosil geslo Daruj kri, daruj plazmo, deli življenje, deli pogosto. Osredotočal pa se je na bolnike, ki potrebujejo vseživljenjsko transfuzijsko zdravljenje.

“Vsako darovanje krvi ali plazme je dragoceno darilo, ki rešuje življenja, ponavljajoče se darovanje pa je ključno za vzpostavitev varne in trajnostne oskrbe s krvjo,” pa so ob svetovnem dnevu krvodajalcev sporočili iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Kljub zavedanju, kako pomembna je zadostna preskrba s krvjo in krvnimi pripravki, imajo po navedbah RKS marsikje velike težave z zagotavljanjem ustreznih količin krvi ter kakovostjo in varnostjo. Pomanjkanje krvi je še posebej akutno v državah z nizkimi in srednjimi dohodki.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje