Zaloge krvi ponoči nepričakovano upadle, a so se krvodajalci hitro odzvali

Slovenija 06. Okt 202218:48 1 komentar
darovanje krvi, transfuzija
Žiga Živulović jr./BOBO

Po družabnih omrežjih so danes zaokrožili zapisi nekaterih uporabnikov, da jih je zavod za transfuzijsko medicino s SMS sporočili povabil na odvzem krvi. Na državnem zavodu za transfuzijsko medicino so pojasnili, da se je zaloga krvi skupine B RhD pozitivno čez noč nepričakovano znižala, a je zaradi hitrega odziva krvodajalcev zaloga zdaj spet v mejah normale.

Po družabnih omrežjih so zaokrožili zapisi uporabnikov, da jih je državni zavod za transfuzijsko medicino povabil na odvzem krvi.

Kot so za N1 pojasnili na zavodu, so SMS vabila danes poslali omejenemu številu krvodajalcev skupine B RhD pozitivno.

“S tem smo želeli hitro vzpostaviti zaloge te krvne skupine v Ljubljani, saj so se zaloge nepričakovano znižale preko noči. V takih primerih zaloge krvi hitro in uspešno vzpostavimo zaradi hitrega odziva naših krvodajalcev, za kar se jim zahvaljujemo,” je strnila Polonca Mali, dr. med., spec. z oddelka za preskrbo s krvjo.

Na spletni strani zavoda so sicer prikazane zaloge krvi po celi državi.

ZTM (Zajem zaslona dne 6. 10. 2022)

Mali je še zapisala, da so na zavodu hvaležni za hiter odziv, a je po njenih besedah zaželeno, da se pred vsako javno objavo tako mediji kot posamezniki prej posvetujejo z zavodom. “Stanje zalog se namreč hitro spreminja in je odvisno od odziva krvodajalcev in odvzema krvi, priprave krvi ter porabe krvnih komponent za zdravljenje bolnikov,” je sklenila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje