Tajvan: opozicija zahteva izredno sejo OZP, Počivalšek pa pojasnila od Janše

Slovenija 19. Jan 202213:08 > 20:38 20 komentarjev
Zdravko Počivalšek
N1

Poslanska skupina Socialnih demokratov pripravlja zahtevo za sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko zaradi izjav predsednika vlade Janeza Janše o Tajvanu in Kitajski ter napovedi, da Slovenija dela pri izmenjavi predstavništev s Tajvanom. Da se premier spušča v politično situacijo, ki bi lahko škodila interesom Slovenije, meni Matjaž Nemec (SD), član odbora za zunanjo politiko. "Poteze predsednika vlade so skrb vzbujajoče, kajti njegovo ravnanje ni v skladu z zunanjepolitičnimi akti," ocenjuje Nemec. Po neuradnih informacijah N1 pa Zdravko Počivalšek, predsednik stranke Konkretno in gospodarski minister, od premierja Janše zahteva pojasnila.

Izjave predsednika vlade Janeza Janše so razburile Kitajsko, tamkajšnje zunanje ministrstvo je namreč v današnji izjavi poudarilo, da je Tajvan nedeljiv del kitajskega ozemlja in da je vlada Kitajske edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. “Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti,” je opozoril Džao Lidžian, tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Stališča predsednika vlade Janše o neodvisnosti Tajvana, krepitvi vezi in vzpostavitvi medsebojnih predstavništev so nekaj nejevolje povzročila tudi v njegovi koaliciji. Po neuradnih informacijah N1 naj bi predsednik stranke Konkretno, gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek od premierja zahteval pojasnila.

Kasneje se je minister Počivalšek odzval na Facebooku. “Slovenija je močna, samo kolikor je gospodarsko uspešna. Kljub pandemiji smo okrepili gospodarstvo, še posebej izvoz, kar kaže na naš pravilen pristop. Kitajska je eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev izven EU. Kot sva ugotovila s predsednikom Ši Džinpingom na srečanju Pobude 17+1, se to sodelovanje še krepi,” je zapisal in dodal: “Naša zunanja politika mora imeti pred očmi v prvi vrsti naše gospodarske interese. Osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, morajo upoštevati gospodarsko realnost.”

Nekdanji veleposlanik Peter Toš, ki zdaj vodi klub nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Janševe navedbe o možnosti odprtja slovenskega predstavništva na Tajvanu ocenjuje kot popolnoma nepotrebne in za Slovenijo škodljive. “Gre za zaostrovanje odnosov s Kitajsko, ki nima zadovoljive vsebinske razlage,” je poudaril Toš. V ravnanju aktualnega premierja je po njegovih besedah mogoče prepoznati težnjo, da bi mala Slovenija – tako kot pred njo baltska država približno enake velikosti in teže, Litva – pritegnila pozornost svetovne politike in še zlasti naklonjenost ZDA.

Nemec: Tovrstna ravnanja imajo vpliv na gospodarstvo

Po informacijah N1 je zaradi Janševih izjav poslanska skupina Socialnih demokratov (SD) opozicijskim partnerjem poslala pobudo za sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko. Seja bo zaprta za javnost, zahteva za sklic pa naj bi bila vložena že jutri.

Matjaž Nemec (SD), član odbora za zunanjo politiko, označuje stranske poteze predsednika vlade za skrb vzbujajoče. “Kajti njegovo ravnanje ni v skladu z zunanjepolitičnimi akti, tukaj govorim predvsem o resoluciji in deklaraciji o zunanji politiki,” je povedal za N1. Po njegovem mnenju se premier s takšnimi izjavami, brez vednosti in potrditve državnega zbora, spušča v politično situacijo, ki bi lahko škodovala interesom Slovenije. “Seveda imajo tovrstna ravnanja vpliv na gospodarsko sodelovanje,” je spomnil. Peking se je v svoji diplomatski retoriki po oceni Nemca odzval z ostrino, ki daje vedeti, da bi lahko imele izjave slovenskega predsednika vlade zunanjepolitične posledice, predvsem na račun pozicioniranja Slovenije na svetovnem političnem zemljevidu.

Matjaž Nemec, predsednik Knovs
Žiga Živulović jr./Bobo

Nemec je ob tem dodal, da je Janša preko odbora za zunanjo politiko pred meseci poskušal ustanoviti skupino prijateljstva s Tajvanom. “V poslanski skupini SD smo zahtevali njen umik s potrditvijo zakonodajnopravne službe, ki za države z mednarodno nejasnim statusom ne predvideva ustanavljanja skupin prijateljstev,” je dodal Nemec. Odziv svetovne velesile je dovolj zgovoren, zato Nemec tovrstna dejanja vidi kot izključno Janševe osebne politične poteze. “Iz diplomacije se ukrepi selijo na področje gospodarstva. Zelo na udaru so velenjsko Gorenje in ostala podjetja, ki so v kitajskem lastništvu ali pa poslujejo s Kitajsko. Kitajska je namreč izjemno občutljiva na tovrstne enostranske poteze posameznih držav EU,” je še opozoril Nemec.

“Večina članic EU ima gospodarska predstavništva v Tajvanu”

Za podrobnejša pojasnila in odziv smo zaprosili tudi kabinet predsednika vlade in urad vlade za komuniciranje. Kljub naši prošnji so iz kabineta predsednika vlade poslali zgolj povezavo do prevoda intervjuja na indijski televiziji in premierjev zapis na Twitterju. Janša je namreč zapisal, da ima večina držav članic EU gospodarska predstavništva v Tajvanu in obratno. “Le ponosni nasledniki diktature lahko nasprotujejo enakopravni in suvereni evropski politiki Slovenije in pristajajo na drugorazrednost. Ker so na Kitajskem na oblasti njihovi vzorniki,” je zapisal v odzivu na tvit evropskega poslanca iz vrst SD Milana Brgleza. Ta je sicer komentiral, da gre za “nesramno in noro privatizacijo zunanje politike”.

Po objavi našega članka se je Janša nato znova odzval na Twitterju. “Centralni komite komunistične partije Kitajske preko svojih izpostav v KUL zahteva izredno sejo. Ker da Slovenija ne bi smela gospodarsko sodelovati s Tajvanom, čeprav to počne že dolgo in čeprav ima večina EU in OECD tam že predstavništva,” je zapisal.

Za stališče smo zaprosili tudi ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga vodi Anže Logar iz kvote Janševe SDS. V odgovoru so poudarili, da v več državah EU obstajajo gospodarsko-kulturna predstavništva Tajpeja, ki sicer ne uživajo diplomatskega statusa, prav tako pa ima več držav EU taka predstavništva v Tajpeju. “Slovenija in Evropska unija v odnosih do Kitajske upoštevata načelo ‘ene Kitajske’. Odpiranje oziroma obstoj gospodarsko-kulturnih predstavništev Tajpeja je namenjeno poglobitvi gospodarskega in kulturnega sodelovanja in ne predstavlja kršitve tega načela,” so dejali na zunanjem ministrstvu.

Ob tem velja poudariti, da ministrstvo v nasprotju s predsednikom vlade v svoji komunikaciji dosledno uporablja izraz Tajpej in ne Tajvan, iz česar izhaja, da se dobro zavedajo občutljivosti tega vprašanja. (Neuradne) diplomatske misije Tajpeja sicer delujejo v skoraj vseh državah EU.

Eden od naših sogovornikov, sicer poznavalec slovenske zunanje politike in Janševih zavzemanj, pa je v ravnanju aktualnega predsednika vlade prepoznal tri agende: “protikomunistično, ki Janši služi za domačo predvolilno kampanjo; proameriško, da se odkupi za ‘butaste’ tvite; in znotrajevropsko, kjer je v koaliciji z največjimi nazadnjaki, s tem pa žuga EU z ‘dvojnimi standardi’.”

“Državo jemlje kot svojo last”

Da predsednik vlade na račun uničevanja naše države in gospodarstva – s svojimi izjavami, s katerimi poslabšuje odnose s Kitajsko – ponovno preusmerja pozornost s katastrofe doma, pa meni Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ. “Državo jemlje kot svojo last, ljudi pa kot pasivno množico, kar je značilnost avtokratskih režimov,” je zapisal na Twitterju.

Poslanec Nik Prebil (LMŠ) je v izjavi za medije po pisanju STA izrazil ogorčenje nad tovrstnimi izjavami premierja, ki mečejo slabo luč na Slovenijo in zaostrujejo odnose s Kitajsko. Glede možnih posledic je v luči podjetij, povezanih s Kitajsko, omenil tako gospodarske kot politične in izpostavil oster odziv Kitajske. “S tem predsednik vlade kaže samo, da je provokator, populist in vse prej kot državnik,” je dejal. Kot nevaren precedens je označil, da je Janša obšel državni zbor, kjer se je doslej usklajevala vsa zunanja politika. “Potreben bo ustrezen pogovor na ravni državnega zbora in pojasnila vlade,” je še dejal.

Za odziv o sklicu izredne seje odbora za zunanjo politiko smo zaprosili tudi predsednico tega odbora Moniko Gregorčič (Konkretno). Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Izvršni odbor Slovensko-kitajskega poslovnega sveta je po številnih odzivih, ki so jih sprožile izjave premierja Janše glede Tajvana, danes poudaril pomembnost stabilnih političnih odnosov za dobrobit poslovnega okolja v obeh državah ter za napredovanje gospodarske izmenjave. Poudarjajo, da morajo ostati gospodarski odnosi nepolitizirani.

Kot so v izvršnem odboru sveta, ki deluje znotraj Gospodarske zbornice Slovenije, zapisali v sporočilu za javnost, politično okolje močno vpliva na stabilnost in zaupanje v odnosu med državami. Zato je po njihovem prepričanju ključno, da “vlade koristijo odprte kanale komuniciranja in gradijo vključujoče bilateralne odnose, ki so bili v preteklosti, skozi leta truda, vzpostavljeni s strani podjetij, vlade, diplomatov ter posameznikov”. To pričakujejo zlasti od najvišjih predstavnikov oblasti. -STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje