Zaradi nesoglasij s Počivalškom odstopila direktorica STO Maja Pak

Gospodarstvo 17. Nov 202115:33 > 17:41 8 komentarjev
zdravko počivalšek, maja pak
Borut Živulovič/ BOBO

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je odstopila s funkcije. Razlog je razhajanje pogledov na vodenje STO z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, so sporočili iz organizacije.

Maji Pak bo mandat predvidoma prenehal s 1. decembrom letos. Po odstopu se bo do nadaljnjega vrnila na prejšnje delovno mesto na Slovenski turistični organizaciji (STO).

“Z današnjim dnem podajam odstop s funkcije direktorice STO zaradi razhajanja pogledov na vodenje STO z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Organizacijo zapuščam v odlični kondiciji, z vrhunsko, motivirano in kreativno ekipo, s katero smo v preteklih letih v tesni povezavi s turističnim gospodarstvom uspešno pozicionirali Slovenijo na globalnem turističnem zemljevidu kot zeleno in trajnostno usmerjeno destinacijo, ki se redno uvršča na lestvice najbolj atraktivnih in zaželenih turističnih destinacij,” je v izjavi za medije zapisala Pak.

“Ponosna sem na dosežke v zadnjih sedmih letih in na to, da sem imela priložnost voditi organizacijo, ki je Slovenijo postavila za primer dobre prakse na področju razvoja in implementacije trajnostnega turizma na globalni ravni. Ponosna sem, da na STO vsi zaposleni delimo ključne vrednote organizacije, ki so strokovnost, visoki kakovostni standardi, partnerstvo s turističnim gospodarstvom, timsko delo, inovativnost, digitalizacija, transparentnost in gospodarnost; v središču vseh naših razvojnih in promocijskih aktivnosti pa je trajnostno ravnanje,” je dodala.

Pak je Slovensko turistično organizacijo prvič vodila med letoma 2010 in 2012, nato je bila ta z vrsto drugih državnih agencij združena v javno agencijo Spirit Slovenija. Vodenje nacionalne turistične organizacije je znova prevzela po njeni ponovni osamosvojitvi leta 2015. Marca letos ji je vlada zaupala nov mandat za petletno obdobje.

Na STO so poudarili, da so bili v času, ko je organizacijo vodila Pak, narejeni veliki premiki v smeri prepoznavnosti in umeščanja Slovenije v mednarodnem prostoru, konsistentnega znamčenja v skladu z znamko I feel Slovenia, v smeri digitalne preobrazbe trženja in oblikovanja partnerstev z najuglednejšimi mednarodnimi združenji organizatorjev potovanj.

Slovenija je razvila lastno nacionalno orodje za trajnostni turizem, Zeleno shemo slovenskega turizma, in postala na globalni ravni primer dobre prakse na področju razvoja in trženja trajnostnega turizma.

Zdravko Počivalšek in Maja Pak
Zdravko Počivalšek in Maja Pak (Vir: Borut Živulović/BOBO)

Okrepile so se tudi povezave z destinacijami v Sloveniji in partnersko sodelovanje s slovenskim turističnim gospodarstvom in drugimi ključnimi partnerji slovenskega turizma, še izpostavljajo. Napredek v razvoju trajnostne gastronomije je vplival na prihod Michelinovega vodnika v Slovenijo ter na imenovanje Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021.

Prav tako je STO intenzivirala vlaganje v razvoj in trženje kongresnega turizma ter sodelovanje pri odmevnih mednarodnih športnih dogodkih, pripravila je temelje za razvoj športnega turizma ter aktivno podpirala zdraviliški in kulturni turizem. Pri uresničevanju vizije slovenskega turizma na poti do trajnosti je STO dosegla soglasno podporo vseh deležnikov slovenskega turizma.

“Vse to predstavlja dobre temelje za ponovni zagon turizma, ki mora iz krize iziti še uspešnejši, bolj trajnosten in odgovoren,” so še zapisali.

Počivalšek o nujnih strukturnih spremembah

Na novico o odstopu Maje Pak se je pisno odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Direktorici se je zahvalil za njeno delo in dobro sodelovanje, turizem pa označil kot eno izmed najbolj pomembnih gospodarskih panog.

“Vlada RS je v času epidemije za ohranitev turističnega ekosistema namenila dobro milijardo evrov, kar terja tudi nujne strukturne spremembe. Rešitve, v katere nas potiska nova realnost, morajo zato bolj pogumno nagovarjati ključne segmente, predvsem pa več časa posvetiti iskanju poti implementacij nadstandardnih rešitev,” je še zapisal v odzivu in Pak zaželel vse dobro v nadaljnjih poslovnih izzivih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje