Zaradi nezakonite kandidature predstavnika športa in kulture nove volitve

Slovenija 09. Maj 202319:01 1 komentar
seja državnega sveta
Benjamin Beci/FIXMEDIA

Kandidatura predstavnika športa in kulture v državni svet po ugotovitvah ustavnega sodišča ni bila zakonita, zato mora državna volilna komisija ponovno razpisati volitve.

Državna volilna komisija bo v četrtek odločala o razpisu ponovnih volitev državnega svetnika, predstavnika za področje kulture in športa. Po volitvah novembra lani je sicer to svetniško mesto zasedel Tomaž Horvat, a je društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija uspelo s pritožbo na ustavnem sodišču.

Ustavno sodišče je razveljavilo volitve državnega svetnika, predstavnika kulture in športa, v delu, ki se nanaša na končno glasovanje. Ugotavlja namreč, da je bila Horvatova kandidatura nezakonita, ker ne izpolnjuje zakonskega pogoja za kandidiranje in zato ne more biti član državnega sveta.

Horvat, ki so ga predlagale Zveza nogometnih trenerjev Slovenije, Nogometna zveza Slovenije in Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, dejavnosti na področju športa ne opravlja poklicno, temveč prostočasno, njegova kandidatura zato ne izpolnjuje zakonskega pogoja poklicnega opravljanja dejavnosti, je ugotovilo ustavno sodišče. Kot navaja, je namreč iz dokumentacije Državne volilne komisije razvidno, da Horvat opravlja delo višjega finančnega svetovalca – inšpektorja.

Ustavno sodišče je tako odpravilo tudi sklep državnega sveta o potrditvi mandata Horvatu, sprejet na konstitutivni seji decembra lani.

Sodišče je sicer volitve državnega svetnika, predstavnika kulture in športa, razveljavilo le v delu, ki se nanaša na končno glasovanje o kandidatih, ni pa razveljavilo faz volitev, ki se nanašata na določitev elektorjev in na kandidiranje.

DVK mora v osmih dneh od prejetja odločbe ustavnega sodišča razpisati ponovne volitve in odlok o razpisu objaviti v uradnem listu.

Med kandidati tokrat ne bo več Horvata, saj je zaradi ugotovljene nezakonitosti ustavno sodišče njegovo kandidaturo izločilo. Ker druge kandidature niso bile izpodbijanje in ustavno sodišče ni razveljavilo faze volitev, ki se nanaša na kandidiranje, bo izvedeno glasovanje o ostalih kandidatih. Poleg Horvata so bili za to svetniško mesto sicer še štirje kandidati.

V državnem svetu so bili z odločitvijo ustavnega sodišča seznanjeni v ponedeljek. Horvata pa že ni več najti na seznamu svetnikov, ki ga objavljajo na svoji spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje