Zaradi novih kovancev spet vrsta pred Banko Slovenije

Kultura 02. Mar 202208:48 > 09:45 0 komentarjev
banka slovenije
N1

V Banki Slovenije so danes v prodajo in obtok izdali prve letošnje priložnostne kovance. Pred poslovalnico je bila že uro pred odprtjem vrsta čakajočih.

Banka Slovenije je danes v obtok izdala spominske kovance ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, zbirateljske kovance ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame ter zbirke kovancev z letnico 2022.

V Banki Slovenije so z letošnjim letom razširili možnosti dostopa do numizmatičnih izdelkov, ki jih je po novem mogoče naročiti vnaprej prek spletnega obrazca. Vse nerezervirane količine pa so na voljo za nakup tudi po običajni poti na blagajni Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije ter pri družbi Moro & Kunst, so sporočili.

Pred blagajno Banke Slovenije je bila že ob 8. uri zjutraj, eno uro pred odprtjem, vrsta čakajočih.

kovanci
Banka Slovenije (spominski kovanec ob obletnici rojstva Jožeta Plečnika in zbirateljski kovanec ob obletnici rojstva Matije Jame)

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame so tri debla mladih brez. “Predstavljajo mladega človeka, umetnika in slikarja, ki se podaja na samostojno ustvarjalno pot. Poteze čopiča ustvarijo osnovo nežnega reliefno razgibanega ozadja in spominjajo na površino impresionističnih slik, prikazujejo pa tudi nomadsko življenje slikarja. Avtor likovne rešitve kovancev je Matej Štanta,” so zapisali. Na voljo so naslednje količine zbirateljskih kovancev: 750 zlatnikov po ceni 440 evrov, 1.250 srebrnikov po ceni 50 evrov, 50.000 dvokovinskih kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti treh evrov, 1.000 dvokovinskih kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 17 evrov.

Osrednji motiv spominskega kovanca ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika pa je veliko čitalniško okno Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani s stebrom pred njim. Kompozicija znakov A R H. P L E Č N I K je vgrajena v prostor okna in je metafora za arhitektov podpis. Avtor likovne rešitve je Andrej Žerovnik. Na voljo so naslednje količine spominskega kovanca: 991.000 kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti dveh evrov, 2.500 kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 16 evrov.

Kot so še sporočili z Banke Slovenije, so prek spletnega naročila, ki je poteklo 16. februarja, prejeli 991 naročil fizičnih in pravnih oseb, ki morajo naročene izdelke prevzeti od 2. do 15. marca na izbranem prodajnem mestu. “Pri tem posebej poudarjamo, da skupno število naročenih zbirk evrskih kovancev 2022 v tehniki visokega sijaja presega razpoložljive količine, zato smo jih razdelili v skladu s Splošnimi pogoji za naročila numizmatičnih izdelkov za leto 2022. Omenjene zbirke, ki ne bodo prevzete do 15. marca, bodo dane v prosto prodajo, in sicer bo prvih sedem dni nakup omejen na en izdelek na osebo,” so še dodali.

Zbirk evrskih kovancev 2022 v tehniki visokega sijaja, ki so pošle že v okviru spletnega naročanja, tako ni mogoče kupiti v prosti prodaji na običajnih mestih, preostale zbirateljske kovance pa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!