Informacije N1: premier ovaden zaradi suma korupcijskega kaznivega dejanja

Slovenija 15. Okt 202419:39 > 20:35 11 komentarjev
Golob Bobnar
Foto: Borut Živulović/Bobo

Kot je prvi poročal RTV, je policija na specializirano državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper predsednika vlade Roberta Goloba. Gre za očitke o premierjevem vplivanju na delo policije, kar sta Golobu očitala nekdanja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Ovadbo zoper predsednika vlade je potrdil tudi njegov odvetnik Stojan Zdolšek, ki je prepričan, da v premierjevih izjavah ni znakov kaznivega dejanja. Po informacijah N1 pa je policija predsednika vlade ovadila zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja. Premier se bo na ovadbo odzval jutri.

Policija je kazensko ovadila premierja Roberta Goloba, je prva poročala Radiotelevizija Slovenija. Vse od odstopa nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar je policija preverjala njene navedbe o Golobovem vmešavanju v delo policije. Zdaj so na specializiranem državnem tožilstvu potrdili, da so prejeli ovadbo, ki jo je spisala policija. Po informacijah N1 je policija premierja ovadila zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja.

Specializirano državno tožilstvo lahko ovadbo zoper predsednika vlade zavrže ali pa zahteva uvedbo sodne preiskave.

Kaj je premierju očitala Tatjana Bobnar?

Tatjana Bobnar, ki je premierja tudi ovadila, je na po njenem mnenju nedopustno vmešavanje premierja v delo policije opozorila konec leta 2022. O domnevnih pritiskih nanjo in na tedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava je obvestila tožilstvo in komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). O tem pa je spregovorila tudi pred parlamentarno preiskovalno komisijo.

Premier Golob pred preiskovalno komisijo še ni pričal. Da je opravil pogovor s kriminalisti, je mogoče sklepati iz tega, da je konec avgusta tožilstvo obvestilo KPK, da ni več zadržkov za seznanitev Goloba s spisom KPK o tej zadevi.

Premierjev odvetnik: V takšnem primeru bi moralo biti tožilstvo zelo previdno

Da je premier ovaden, je za N1 potrdil njegov odvetnik Stojan Zdolšek. “V takšnem primeru kot je ta, ko gre za očiten napad političarke, ki je bila policistka in ministrica za notranje zadeve, bi moralo biti tožilstvo zelo previdno pri obravnavi ovadbe. Kaj hitro se lahko izkaže, da posamezne trditve, ki so podlaga ovadbe niso resnične. Tako kot naprimer tista o vmešavanju PV v aretacijo vohunov. Prepričan sem, da v izjavah PV ni mogoče zaslediti elementov kaznivega dejanja,” je komentiral Golobov odvetnik Stojan Zdolšek

Predsednik vlade se bo na ovadbo odzval v sredo ob 8.45 v državnem zboru, je vlada sporočila na X.

Očitki o pritiskih, ki so vodili do odstopa ministrice

Nekdanja ministrica Bobnar je pred preiskovalno komisijo povedala, da je Golob od nje zahteval ravnanja, ki so bila po njenem prepričanju nedopustna in nesprejemljiva zato, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji.

“Še celo več, zato, da bi jaz ostala ministrica, naj bi moral nekdo izgubiti službo. V bistvu je izhajal s stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica seveda nisem mogla pristati,” je rekla. Pri tem naj bi šlo za vprašanje “čiščenja” policije po kadrovskih spremembah v času prejšnje vlade Janeza Janše. Ti pritiski so pozneje vodili tudi do njenega odstopa z mesta ministrice.

Kaj konkretno sta Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav očitala predsedniku vlade, si lahko preberete tukaj.

Po pričanju Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava pred parlamentarno preiskovalno komisijo je premier Golob v prvem odzivu dejal: “Bila je ena sama resnica in ogromno natolcevanja. Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo, in to je, da očisti policijo janšistov,” je povedal Golob in poudaril, da je bila to edina resnica, ki jo je pred preiskovalno komisijo izpovedala bivša notranja ministrica.

“Za vse ostalo pa obstajajo priče in ne gre za mojo besedo proti njeni. (Priče op. a.) bodo pač potrdile, kje vse je resnico prikrojila,” je v odzivu na pričanje Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava še dodal Golob in ponovno poudaril, da bo s svojim pričanjem, pričami in dokazi tudi sam pojasnil, kako “malo resnice sta govorila” Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje