Zakaj je odstopila Tatjana Bobnar? Ministrica poslancem pojasnila razloge

Slovenija 14. Dec 202212:28 6 komentarjev
tatjana bobnar,
Borut Živulović/BOBO

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je poslankam in poslancem državnega zbora obrazložila razloge za odstop z ministrskega položaja. V zadnjih tednih je namreč večkrat poudarila, da je ministrsko mesto zapustila zaradi domnevnih političnih pritiskov na delo policije in zato, ker ni mogla sestaviti želene ekipe sodelavcev.

Da obstajajo nesoglasja med premierjem Robertom Golobom in ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, se je špekuliralo že nekaj časa, pred približno dvema tednoma pa so se te domneve potrdile. Premier Golob je z neimenovanjem vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava za polni mandat izkazal ministrici Bobnar neke vrste nezaupnico. Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav pa sta od takrat večkrat poudarila, da naj bi predsednik vlade izvajal pritisk na delo policije in kadrovanje znotraj nje.

Čeprav Lindavovo poročilo, za katero je zaprosil premier Golob, ni potrdilo neposrednih pritiskov politike na delo policije v času mandata aktualne vlade, je ministrica Bobnar minuli teden dejala, da je premier povrnitev zaupanja vanjo pogojeval z odpustitvijo določene osebe iz policije. Zato se je tudi odločila za odstop z ministrskega položaja, poslancem državnega zbora pa je na današnji redni seji, na kateri so se tudi seznanili z njenim odstopom, pojasnila razloge zanj.

“Pred šestimi meseci sem v tej dvorani zaprisegla, da bom spoštovala ustavo, pravni red, ravnala skladno s svojo vestjo in v dobrobit prebivalcev republike Slovenije. Skupaj s svojo ekipo sem tako tudi delovala sleherni dan v zadnjih šestih mesecih, z iskreno željo, da bi upravičili zaupanje javnosti v delo našega resorja,” je v državnem zboru dejala Tatjana Bobnar.

Poudarila je, da so v tem času na notranjem ministrstvu izpeljali številne projekte in da so njene vrednote in načela delovanja bila ves ta čas nespremenjena. Kot največji dosežek MNZ šteje to, da se je resor odprl javnosti in k sodelovanju povabil tudi civilno družbo, s katero so skupaj snovali politiko, ki bo dobra za vse.

Kamere N1 skrivnostnega Drnovškovega varnostnika posnele v štabu Svobode (VIDEO)

“Zadnje volitve sem razumela kot poziv volilcev k drugačni politiki, vključujoči in dejansko demokratični. Politiki dialoga, ne oblastne arogance. Politiki transparentnosti in ne zakulisnih dogovarjanj,” je dejala zdaj že nekdanja ministrica za notranje zadeve.

Med projekti MNZ je izpostavila najobsežnejši strokovni nadzor nad delom policije v času lanskih protestov, ki je bil celo največji v zgodovini ministrstva. Po besedah Bobnar so v času njenega ministrovanja nastale tudi nove smernice za delo policije med protesti. Tudi odstranjevanje žičnate ograje na meji s hrvaško, ki je po besedah ministrice grobo posegala v življenje obmejnih prebivalcev.

“Moj mandat se danes zaključuje. Vsem, ki ste mi v tem času stali ob strani in bili v pomoč, se iskreno zahvaljujem. Predvsem pa želim vso srečo Sloveniji. Tistim, ki pa mi zamerite, da sem izpostavila določene nepravilnosti, pa naj odgovorim z mislijo sodnika Falconeja: Tisti, ki molči in hodi s sklonjeno glavo, umre vsakič. Tisti, ki govor na glas in hodi z dvignjeno glavo, umre samo enkrat,” je svoj govor poslancem zaključila Tatjana Bobnar.

Po svojem nagovoru je nekdanja notranja ministrica stopila tudi pred medije, ki se jim je zahvalila za korektno sodelovanje v času njenega mandata. “Zagotovo bom danes deležna očitkov, kaj vse je morda bilo narobe pri našem oziroma mojem delu. Za vsako izgovorjeno besedo stojim in stojim tudi za svojo odločitvijo,” je poudarila. Kot je povedala, so se ob začetku njenega mandata na notranjem ministrstvu in obeh organov v sestavi lotili pregleda morebitnih spornih premestitev, zaposlitev, napredovanj ali sumov kaznivih dejanj in so se na to takoj odzvali v skladu z javnoslužbensko zakonodajo in zakonodajo, ki določa delo in organizacijo v policiji.

“O tem smo tudi sproti obveščali javnost in kolege na vladi. Tudi v nadaljevanju smo vztrajali, da so zgolj demokratični postopki in postopki v skladu z zakonodajo tisti pravi postopki,” je še dodala in vladni ekipi ter njenemu nasledniku na čelu MNZ zaželela veliko sreče pri delu v prihodnosti.

Resor ministrstva za notranje zadeve bo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje