Premier Golob se je z izjavo o očiščenju policije janšistov še dodatno zapletel

Slovenija 25. Okt 202317:32 24 komentarjev
Predsednik vlade Robert Golob.
Predsednik vlade Robert Golob (Foto:Borut Živulović/BOBO)

Premier Robert Golob je v torek dejal, da je nekdanji ministrici Tatjani Bobnar naložil samo eno nalogo – da očisti policijo janšistov. V koalicijskih vrstah so se komentarjev te izjave bodisi izognili bodisi so v njej prepoznali nadaljevanje predvolilnih zavzemanj, da si policija v času sedanje vlade ne sme privoščiti spornih ravnanj, h kakršnim se je zatekala v mandatu Janeza Janše. V največji opozicijski stranki SDS pa so ogorčeni. Poslanec Žan Mahnič je vlado povprašal, ali je predsednik vlade z omenjeno izjavo prekoračil pooblastila, evropski poslanec Milan Zver pa se je obrnil celo na Evropsko komisijo.

Parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov, je pred dvema dnevoma zaslišala prvi priči: nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policija Boštjana Lindava. Oba sta izpostavila vrsto ravnanj premierja Roberta Goloba, ki jih razumeta kot nedopusten pritisk na delo policije.

Premier Robert Golob se je na odmevni pričanji odzval z besedami, da drži samo ena stvar, ki jo je povedala Bobnar. “Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo, in to je, da očisti policijo janšistov,” je povedal.

Ob tem se postavlja vprašanje, ali ni s temi besedami pravzaprav priznal, da se je nedopustno vpletal v kadrovanje na policiji. Kot je Bobnar na ponedeljkovem zaslišanju večkrat poudarila, je namreč za kadrovske odločitve v policiji pristojen izključno njen generalni direktor. Prav tako se postavlja vprašanje, kje obstajajo zakonski temelji za “očiščenje policije” določene skupine ljudi, v kateri Golob prepoznava janšiste.

Kaj o premierjevi izjavi menijo predstavniki koalicije, je bilo eno od novinarskih vprašanj po današnjem sestanku predstavnikov vladnih strank pri predsedniku vlade Robertu Golobu. Odgovori so bili skopi. Še najbolj se je razgovoril vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec, ki je dejal, da je izjavo razumel v luči zavzemanja koalicije pred volitvami.

“Ves čas smo opozarjali na to, kar je prejšnja vlada naredila, na nestrokovna kadrovanja in namestitve določenih ljudi na ključne položaje. Te napačne odločitve je bilo treba povrniti v prejšnje stanje. Če pa je predsednik vlade v včerajšnji izjavi mislil kaj drugega, to zahteva dodaten pregled, predvsem tistih, ki takšna dejanja preiskujejo,” je dodal Vatovec.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je poudaril, da je pogovor med Golobom in Bobnar maja lani, na katerega se je nanašala včerajšnja premierjeva izjava, potekal, še preden je bila oblikovana vlada. Dodal je še, da so pred volitvami obljubili, da policija v času njihovega vodenja države ne bo ravnala nezakonito, kot je bilo mogoče zaznati v času Janševe tretje vlade. “Kako kdo to vidi, kako to razume, je pa seveda različno,” je dodal Sajovic.

Vatovec in predsednica SD Tanja Fajon sta pričanje Tatjane Bobnar medtem ocenila kot skrb vzbujajoče.

“Zelo iskreno bom rekla, da je to, kar je povedala nekdanja ministrica Tatjana Bobnar, zelo zaskrbljujoče. Vseskozi odločno nasprotujem kakršnemukoli vmešavanju in političnim pritiskom na ravnanje policije in drugih neodvisnih organov v državi,” je poudarila Fajon. Ob tem je izpostavila, da bo pred preiskovalno komisijo, ki ugotavlja nedopustno vmešavanje v delo policije, pričal tudi predsednik vlade, ki bo tam moral podati svoje odgovore.

Na jutranjem sestanku predstavnikov koalicije pri premierju Golobu je časa za pogovor o tej temi zmanjkalo, je povedal Vatovec. Tudi on pričakuje, da bo Golob očitke, da je nedopustno vplival na delo policije, pojasnil pred preiskovalno komisijo in da se bo zadeva razrešila čim prej. Zagotovo pa po njegovih besedah navedbe Tatjane Bobnar vnašajo dodatno zaskrbljenost, “ne le v koalicijo, temveč tudi v javnost”.

Po njenem pričanju je bilo v delu koalicije sicer mogoče slišati, da gre za pravo “atomsko bombo”, pa tudi, da se bodo znašli v zelo neprijetni situaciji, če bo opozicija zoper premierja Goloba vložila ustavno obtožbo. O tem v SDS po naših informacijah že razmišljajo, končno odločitev pa naj bi sprejeli po praznikih.

Največjo opozicijsko stranko je vznemirilo tudi premierjevo razkritje njegovega naročila Tatjani Bobnar, da policijo očisti janšistov. Poslanec SDS Žan Mahnič je vlado pozval, da posreduje seznam uslužbencev policije, ki so po mnenju premierja janšisti. Povprašal jo je tudi, ali je predsednik vlade z omenjeno izjavo prekoračil svoja pooblastila.

Evropski poslanec iz vrst SDS/EPP Milan Zver pa se je obrnil na Evropsko komisijo, saj ocenjuje, da gre pri izjavi premierja Goloba za diskriminacijo na podlagi političnega prepričanja. Zvera je zanimalo, kako bo Komisija zaščitila vladavino prava v Sloveniji in kako bodo zaščitili žrtve dejanj slovenskega premierja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje