Zaradi požara je bila vrednost prašnih delcev presežena za desetkrat

Slovenija 30. Nov 202110:05 > 11:30 0 komentarjev
Požar Vižmarje
N1

Zaradi požara v Vižmarjah, kjer so zagorele tudi pnevmatike, je v okolici zrak močno onesnažen. V zraku so nastali prašni delci PM 10, katerih vrednost je bila zgodaj dopoldne presežena za desetkrat. Drugih strupenih snovi za zdaj niso zaznali. Strokovnjaki priporočajo, da se zadržujete doma in ne odpirate oken. Bistveno je, da se izogibate vdihavanju dima. "Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom," svetuje NIJZ.

Danes zjutraj je zagorelo v skladišču na Plemljevi ulici v Ljubljani, vonj po dimu je čutiti nekaj kilometrov daleč. Vsem, ki so v bližini požara, pristojni svetujejo, naj se izogibajo vdihavanju dima. Med navodili, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je med drugim zapisano, naj se osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, posvetujejo z zdravnikom.

Aktivirali so tudi mobilno enoto ekološkega laboratorija Instituta Jožef Stefan, ki ob takih nesrečah pride na teren in na kraju samem izmeri vrednosti (strupenih) snovi v zraku. Kot je zgodaj dopoldne povedal vodja kemijskih analiz v laboratoriju dr. Dušan Žigon, intenzivno gorijo pnevmatike v skladišču, ki povzročajo velik dim in saje. “Dim se dviga več kot sto metrov visoko. Natančne sestave materialov, ki gorijo, še ne poznamo. V zraku nastajajo prašni delci PM 10, ki so preseženi za okoli desetkrat.”

Kasnejše meritve so pokazale, da je stanje boljše: količina delcev PM 10 se je v dopoldanskih urah zmanjšala na približno 30 mikrogramov na kubični meter, kar je po besedah Žigona skorajda normalna vrednost za zimski čas.

Okoliškim prebivalcem, sploh tistim v okolici Vižmarij in Šentvida, svetujejo, naj se ne zadržujejo v bližini požara in da zapirajo okna.

Iz podatkov o povprečnih urnih ravni onesnaževal je razvidno, da je na merilnem mestu na Celovški cesti v Ljubljani koncentracija prašnih delcev precej večja kot na drugih območjih Ljubljane.

Vsekakor odsvetujejo tudi kakršnokoli fizično aktivnost na prostem, zlasti tistim, ki imajo že od prej težave z dihali, na primer astmo.

Priporočila za prebivalce (NIJZ):

  • Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.
  • Če ste bili izpostavljeni snovem, ki so nastajale pri požaru, odstranite prah in onesnaženo obleko ter jo shranite v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo operite z milom in velikimi količinami vode. Obrišite se in ponovno izperite.
  • Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu območju izognemo, dokler ni očiščeno.
  • Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom.
  • Uporaba pitne vode – upoštevajte priporočila upravljalca vodovoda oziroma Uprave RS za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.
  • Priporočamo čiščenje površin, ki jih je dosegel dim.
  • Če je mogoče, preprečite raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!