SDS si v programskem svetu RTVS želi Jožefa Jerovška

Slovenija 30. Nov 202106:39 > 09:27 6 komentarjev
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Januarja bo potekel mandat kar 21 programskim svetnikom RTV Slovenija. Ker so skoraj vsi svetniki, ki bodo še ostali, izrazito naklonjeni sedanji vladi in ker se bo poslancem koalicije in njihovim podpornikom očitno uspelo uskladiti o novih članih, se nakazuje možnost, da bo več kot dve tretjini prihodnjega programskega sveta po želji trenutno vladajočih. To pa bi SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši, ki ne skrivata težnje po pokoritvi javnih medijev, bistveno olajšalo podreditev RTVS.

Na začetku prihodnjega leta bo mandat potekel kar 21 od 29 članov programskega sveta RTV Slovenija. Skoraj vsi od osmerice svetnikov, ki bodo še dve leti ostali na sedanjih položajih, so izrazito naklonjeni trenutno vladajočim. Med njimi so: Ivan Štuhec, Slavko Kmetič, Alenka Gotar, Andrej Prebil, Alojz Bogataj

Na osem v januarju izpraznjenih mest bodo po enega člana imenovale madžarska in italijanska narodna skupnost ter SAZU, dva člana predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti, tri člane pa bodo izmed sebe izvolili zaposleni v RTVS. O novih programskih svetnikih, ki jih imenuje državni zbor na predlog političnih strank (tako izbranih je pet svetnikov) in na predlog gledalcev in poslušalcev (na začetku prihodnjega leta se bo teh zamenjalo osem), pa bo 9. decembra spregovorila parlamentarna mandatno-volilna komisija.

Pretekle kadrovske izbire te komisije, v kateri imajo večino poslanci sedanje koalicije in njeni podporniki, so se običajno iztekle po željah vladajočih, državni zbor pa je njene predloge nato potrdil. Tak razplet se nakazuje tudi tokrat. Tako več odhajajočih programskih svetnikov in več naših sogovornikov iz vrst zaposlenih napoveduje, da se bo v programskem svetu, v katerem že zdaj prevladujejo zvesti podporniki Janševe vlade in novega vodstva RTVS, število teh podpornikov z januarjem še pomembno povečalo. Ne izključujejo niti možnosti, da bo po želji trenutno vladajočih več kot dve tretjini programskih svetnikov.  S tem pa bi, kot se bojijo mnogi zaposleni, SDS in njen predsednik Janez Janša,  ki ne skrivata težnje po podrejanju javnih medijev, dobila dodaten zagon za posege v RTVS.

SNS predlaga Vaneta Gošnika

Pri petih članih programskega sveta, ki so imenovani na predlog političnih strank, bi sicer koalicija morala vsaj nekoliko prisluhniti levosredinski opoziciji. Zakon o RTVS namreč določa, da se pri tej peterici “v največji možni meri upošteva zastopanost strank v državnem zboru”. Nekateri naši sogovorniki iz poslanskih vrst pa ne izključujejo možnosti, da bi koalicija in njeni podporniki postavili tri programske svetnike na predlog vladnih SDS, NSi in SMC, dva pa na predlog opozicije. A ne na predlog strank KUL, temveč po izbiri “konstruktivne opozicije”, torej stranke Desus in SNS.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Verjetno ne gre dvomiti, da bo novi član programskega sveta postal bivši poslanec SDS Jožef Jerovšek, ki ga predlaga Janševa stranka. Koalicijska NSi si v tem organu želi Majo Lapornik, ki je bila v preteklosti asistentka pri tedanjem evropskem poslancu Lojzetu Peterletu, vladna SMC pa predlaga Anušo Gaši. Ta je v SMC pred leti skrbela za medijsko podobo takratnega predsednika stranke Mira Cerarja, nato pa – dokler ni glavni politični strateg SMC postal Sebastjan Jeretič − za podobo Cerarjevega naslednika Zdravka Počivalška. Trenutno je Gaši zunanja sodelavka pri projektu predstavitve Slovenije na Expu v Dubaju.

Vsaka svojega člana programskega sveta sta predlagali tudi podpornici vladajočih: poslanski skupini Desusa in SNS. Prva si namesto Jožeta Poglajna, ki je bil na predlog stranke upokojencev v programski svet imenovan pred štirimi leti in je bil eden najostrejših kritikov Janševih posegov v javno RTVS, sedaj v tem organu želi svojega predstavnika za stike z javnostmi Dejana Cesarja. SNS je izbrala  Vaneta Gošnika, ki je bil v času Demosove vlade poslanec Zelenih Slovenije in podpredsednika skupščine.

Predloge za člane programskega sveta RTVS so vložile tudi tri stranke opozicijske KUL. Lista Marjana Šarca in SD vztrajata pri svetnikih, ki že sedaj v tem organu sodita v njuno kvoto: LMŠ pri Špeli Trobec, SD pri Cirilu Baškoviču, ki trenutno tudi vodi programski svet. Poslanska skupina Levica pa je predlagala profesorja na ljubljanski filozofski fakulteti in nekdanjega predsednika Visokošolskega sindikata Slovenije Marka Marinčiča. Njegovo ime najdemo tudi med aprilskimi podpisniki javnega poziva državljanom in poslancem v podporo ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše.

Za osem članov programskega sveta, ki jih državni zbor imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija, univerz in fakultet ter društev in drugih organizacij civilne družbe, je prispelo kar 37 predlogov. Med njimi so Mitja Čander, Jurij Pavel Emeršič, Jani Golob, Peter Gregorčič, Jožica Grgič, Boris Jesih, Črt Kanoni, Aleš Kardelj, Edvard Kolar, Ivan Kramberger, Tomaž Perovič, Brane Piano, Dan Podjed, Jože Poglajen, Klara Remec, Domen Savič, Matevž Tomšič, Uroš Zupan … Državni zbor pa naj bi na prihodnji seji imenoval tudi pet (od enajstih) članov nadzornega sveta RTVS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje