Požar v Vižmarjah: 50 gasilcev zaradi posameznih žarišč še vedno na terenu

Črna kronika 30. Nov 202106:59 > 19:20 0 komentarjev

Okrog 4. ure zjutraj je zagorelo v skladišču v Vižmarjah v Ljubljani. Obsežen požar je že v večini pogašen, tam je ostalo še šest enot, ki gasijo posamezna žarišča in izvajajo nadzor. Požar je gasilo več kot 220 gasilcev, ogenj pa je ustavil tudi železniški promet proti Gorenjski. V neposredni bližini požara je v ozračju še vedno povečana prisotnost trdih delcev oziroma saj, drugih strupenih snovi pa meritve niso pokazale.

Zgodaj zjutraj je zagorelo v skladišču na Plemljevi ulici v Ljubljani, in sicer v nekdanji stavbi Metalke in Slovenijalesa. V prostorih, kjer je zagorelo, ni bilo nikogar, prav tako v dogodku ni bil nihče poškodovan.

V skladišču so bili hranjeni različni materiali; po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje so med drugim zgorele pnevmatike, les in zelenjava, ogenj pa je uničil skoraj celoten objekt.

Gasilska brigada Ljubljana je ob 15.30  sporočila, da je požar po večini pogašen in da večina gasilcev zapušča intervencijo. Tam ostaja šest enot, ki izvajajo nadzor in skrbijo za posamezna žarišča. Predstavnik ljubljanske brigade Robert Okorn je za N1 povedal, da se bo to zavleklo pozno v noč. Požar je sicer gasilo več kot 220 gasilcev iz 24 enot, tam jih je ostalo še okoli 50.

Pri gašenju so gasilci uporabljali vodo in penilo. Dopoldne so začeli koordinacijo sanacije pogorišča, ki se bo predvidoma izvajala s pomočjo gradbene mehanizacije.

Uspelo jim je preprečiti širjenje požara v prostore stavbe, ki jih doslej še ni zajel ogenj.

Potem ko so preprečili širjenje požara, so gasilci gasili dele stavbe, ki so v plamenih. Po Okornovih besedah jih je skrbelo predvsem za varnost gasilcev. “Nekaj strehe se je že porušilo, a postopamo tako, da je naše delo varno,” je povedal Okorn. Kot je povedal, je poleg gasilcev Gasilske brigade Ljubljana pri gašenju požara sodelovalo tudi 18 prostovoljnih gasilskih društev.

Odziv župana Jankovića

Na današnji požar v Vižmarjah se je odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Medtem ko ni želel špekulirati, kaj je povzročilo ogenj, je povedal, da je v Ljubljani veliko lokacij, kjer lahko izbruhne požar. Ob tem je poudaril, da je za požarno varnost odgovoren vsak lastnik objekta.

Vsak lastnik, investitor ali posameznik mora paziti na tiste stvari v objektu, kjer požar lahko nastane, je opozoril. “Požarna varnost je za objekte predpisana in jo vsaj v javnih objektih nadzorujemo,” je dejal.

Pohvalil je ljubljanske gasilce in dejal, da so bili tako gasilci Gasilske brigade Ljubljana kot gasilci prostovoljnih društev ob 4.30 že na terenu.

Stavba, ki gori, je po podatkih zemljiške knjige stara 50 let in velika osem tisoč kvadratnih metrov. Njen lastnik je podjetje Metalka Commerce, registrirano za upravljanje in oddajanje nepremičnin. Telefonska številka, objavljena na spletni strani, ne deluje, zato smo podjetje prosili za odziv prek elektronske pošte.

Metalka Commerce je v lasti hrvaškega državljana Slavena Vukovića, ki pa je lastniški delež leta 2015 prevzel od znanega poslovneža Marjana Pišljarja. Finance so po tem lastniškem premiku ugotavljale, da obstajajo sumi, da sta poslovneža povezana, kar je Pišljar v preteklosti zanikal.

Ljudi, ki so zaposleni v objektu, je strah predvsem tega, da bi se stavba podrla. Kot so povedali, so se tega bali že prej, saj naj bi bila streha nestabilna. Po prvih informacijah naj bi podjetja, ki delujejo v zgradbi, izgubila tudi del dokumentacije.

Po poročanju Uprave za zaščito in reševanje se je požar s palet, naloženih ob objektu, razširil v notranjost objekta, v katerem ima skladišča več podjetij, tudi trgovsko podjetje z gumami. Požar je prvi opazil Janko Pavlič, ki živi nasproti kraja požara. Kot je povedal za N1, je gasilce o požaru obvestil ob 4.17. Ko je zaslišal, da se v skladišču nekaj dogaja, je najprej pomislil na vlom. Po njegovih besedah je najprej zagorelo v pisarni, nato se je ogenj razširil na palete ob oknu, od tam pa naprej.

Onesnaženost zraka

Elektro Ljubljana je v tem delu Ljubljane zaradi požara izklopil elektriko. Na terenu je bila tudi mobilna enota ekološkega laboratorija, ki meri vpliv na okolje. Ker so med drugim intenzivno gorele pnevmatike, ki povzročajo dim in saje, se je dim dvigal več kot 100 metrov visoko, je povedal vodja kemijskih analiz v laboratoriju dr. Dušan Žigon.

V zraku so v zgodnjih dopoldanskih urah nastali prašni delci PM 10, ki so bili preseženi za okoli desetkrat. Kasnejše meritve pa so pokazale, da je stanje boljše: količina teh delcev se je zmanjšala na približno 30 mikrogramov na kubični meter, kar je po Žigonovih besedah skorajda normalna vrednost za zimski čas.

Morebitna okoljska škoda bi se lahko pokazala tudi naknadno, je povedal Okorn.

Gasilci so okoliške prebivalce, sploh tiste v okolici Vižmarij in Šentvida, pozvali, naj ne odpirajo oken in naj ne hodijo ven. To opozorilo ostaja aktualno tudi čez noč, saj je sajastih delcev v zraku veliko, megla, ki bo pritisnila čez noč, pa bo povzročila, da jih bo pri tleh še več.

Vižmarje Vižmarje
Borut Živulović/BOBO
Požar Požar
Borut Živulović/BOBO
Vižmarje Vižmarje
Slika je simbolična. (Borut Živulović/BOBO)
Vižmarje Vižmarje
Borut Živulović/BOBO
Požar Požar
Slika je simbolična. (Borut Živulović/BOBO)

Dogajanje je komentiral tudi eden od zaposlenih, ki pa ne želi biti imenovan. “Nisem si tako predstavljal današnjega delovnega dne,” nam je povedal.

Oviran promet

Po podatkih portala promet.si je zaradi odstranjevanja posledic požara še vedno oviran promet v križišču Celovške ceste in Kosmačeve ulice. S Celovške ceste je zavijanje na Kosmačevo ulico dovoljeno samo za stanovalce in mestni potniški promet.

Promet je bil dopoldne oviran na gorenjski avtocesti, ustavljen pa je bil tudi železniški promet proti Gorenjski.

Kaj je vzrok požara, še ni jasno. Kriminalisti lahko začnejo ogled šele, ko bo požar pogašen, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

požar požar
N1
požar požar
N1
požar požar
N1
požar požar
N1
požar požar
N1
požar požar
N1
požar požar
N1
požar požar
N1
Požar Vižmarje Požar Vižmarje
N1
Požar Vižmarje Požar Vižmarje
N1
Požar v Vižmarjah Požar v Vižmarjah
Gasilska brigada Ljubljana
Požar v Vižmarjah Požar v Vižmarjah
Gasilska brigada Ljubljana
Požar v Vižmarjah Požar v Vižmarjah
PGD Vižmarje Brod

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prebivacem priporočajo, da se zadržujejo doma in imajo zaprta okna. Izogibajo naj se vdihavanju dima. Dodatna priporočila NIJZ:

  • Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.
  • Če ste bili izpostavljeni snovem, ki so nastajale pri požaru, odstranite prah in onesnaženo obleko ter jo shranite v plastično vrečko.
  • Izpostavljeno kožo operite z milom in velikimi količinami vode. Obrišite se in ponovno izperite.
  • Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu območju izognemo, dokler območja niso očiščena.
  • Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom.
  • Uporaba pitne vode – upoštevajte priporočila upravljalca vodovoda oziroma Uprave RS za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.
  • Priporočamo čiščenje površin, ki jih je dosegel dim.
  • Če je mogoče, preprečite raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!