Zaradi spominskih medalj pred upravami za obrambo vrste vojnih veteranov

Slovenija 12. Maj 202315:46 12 komentarjev
praporščaki, veterani
Borut Živulović/BOBO

Ministrstvo za obrambo je v tem tednu 45.000 veteranov vojne za Slovenijo, ki niso člani veteranskih organizacij, povabilo k prevzemu spominske medalje ob 30-letnici samostojnosti. Zaradi velikega odziva so pred upravami za obrambo nastale dolge vrste, kar na ministrstvu pripisujejo logistični zahtevnosti projekta, z odzivom pa so zelo zadovoljni.

Odlok o spominski medalji ob 30-letnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije je sprejela prejšnja vlada 19. maja 2021, so spomnili na ministrstvu. Upravičencev do priznanja je 75.000, odlok pa je predvideval, da naj bodo priznanja podeljena do konca leta 2021

Prejšnja vlada je rok nato dvakrat podaljšala, nazadnje do konca leta 2022. Kljub temu je bilo v mandatu prejšnje vlade podeljenih le dobrih 10 odstotkov vseh spominskih listin, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Z nastopom nove vlade so na ministrstvu takoj začeli aktivnosti podeljevanja spominske medalje in jih do konca marca letos podelili več kot 20.000 veteranom, ki so jih kot člani veteranskih organizacij prejeli znotraj njih.

Uprava za vojaško dediščino je zato 45.000 veteranov, ki niso člani veteranskih organizacij, povabila na sedeže uprav za obrambo, kjer jih lahko prevzamejo v času uradnih ur. Vabljeni pa so morali na prejem spominske medalje pred upravami za obrambo čakati dalj časa.

Na ministrstvu so za STA pojasnili, da gre za organizacijsko in logistično izjemno zahteven projekt, saj je upravičencev zelo veliko.

Kljub temu so na ministrstvu zelo veseli, da se je že na prvi dan podeljevanja na vabilo odzvalo približno 10 odstotkov upravičencev, ki jim priznanje do takrat še ni bilo vročeno. Ocenili so, da je odziv veteranov večinoma pozitiven.

“Mnogi ob tem izražajo mnenje, da bi to dejanje ponovno storili, če bo treba braniti domovino. Mnogi se ob podelitvi želijo fotografirati, pogovoriti in posredovati svoja doživetja tistega časa,” so navedli na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje