Zaradi stavke zdravnikov seja vlade: jim bo uspelo preprečiti katastrofo?

Slovenija 23. Feb 202413:15 > 15:40 11 komentarjev
Seja vlade Golob
Foto: Žan Kolman/KPV

Ministrska ekipa premierja Roberta Goloba bo v ponedeljek na seji razpravljala o ukrepih za delovanje zdravstvenih ustanov po 1. marcu, ko v večini zavodov začne veljati umik soglasij za nadurno delo.

Vlada Roberta Goloba se bo v luči vse bolj zaostrenih razmer v zdravstvu in več tednov trajajoče zdravniške stavke v ponedeljek sestala na tematski seji. Kot smo izvedeli na N1, naj bi ministri razpravljali o ukrepih za delovanje zdravstvenih ustanov ter sistema po 1. marcu. Takrat namreč začne veljati umik soglasij zdravnikov za nadurno delo.

Vlada si je sicer že v začetku mandata kot eno od prioritet postavila prav zdravstveno reformo, nekatere ukrepe pa bodo, kot kaže, pretresali v začetku prihodnjega tedna, ob tem piše STA.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides medtem stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca.

Na to temo so se v četrtek z ministrstvom za zdravje sestali direktorji zdravstvenih ustanov na sekundarni in terciarni ravni ter predstavili načrte dela po 1. marcu. Po besedah direktorjev neprekinjeno zdravstveno varstvo ne bo ogroženo, bodo pa odpadale nekatere nenujne zdravstvene storitve.

K prekinitvi zdravniške stavke je medtem danes pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Po njenih besedah je dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Vlado, ki se ni držala že sprejetih dogovorov, pa je pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje