Zaradi stoletne suše vodo v Loško dolino dovažajo, treba jo je prekuhavati

Slovenija 10. Jul 202317:27 1 komentar
Črpanje vode
Valter Leban/ BOBO

V občino Loška dolina, kjer so nedavno uvedli ukrep varčevanja s pitno vodo, to odslej dovažajo. Prebivalci jo morajo preventivno prekuhavati.

V občino Loška dolina, kjer so že pred skoraj tremi tedni uvedli ukrep varčevanja s pitno vodo, pitno vodo odslej dovažajo. Kot je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, glavnino pitne vode civilna zaščita skupaj s pogodbenimi partnerji dovaža iz Postojne. Jo je pa treba preventivno prekuhavati.

“Vodostaj na območju Loške doline je izredno nizek in ne zagotavlja redne oskrbe prebivalstva s pitno vodo. Hkrati je vodovodno omrežje v izredno slabem stanju, saj je na omrežju po ocenah stroke najmanj 60 odstotkov izgub,” je povedal Curk.

Letos se je po njegovih besedah Komunala Cerknica zelo dobro tehnično, kadrovsko in organizacijsko pripravila na možnost razmer, ki so zdaj dejansko nastopile, predvsem pa tudi Občina Loška dolina, ki se je po besedah Curka na razmere, če bi bilo potrebno, pripravljala nekaj mesecev.

Tako je že aktiviran občinski štab civilne zaščite, ki je v soboto ob pomoči prostovoljnih gasilskih društev z dovozom zadostnih količin vode omogočil, da so očistili sistem. In že v soboto so nato navozili 200 kubičnih metrov pitne vode, z današnjim dnem pa je organiziran dovoz z večjimi cisternami, je povedal Curk.

“Težava je, da je treba pitno vodo pripeljati večinoma iz Postojne do Loške doline,” je dodal. Trenutno na teden manjka od 1000 do 1200 kubičnih metrov pitne vode, ki jo bodo po njegovih besedah dovažali, dokler bo to potrebno. Pričakuje pa, da bo številka potrebne količine vode še narasla, saj se podtalnica nadalje niža.

Preventivno prekuhavanje

Za primerjavo je pojasnil, da ko v Kopru ni bilo vode, so t. i. “mrtvo vodo” vozili v Koper, kjer je s pomočjo ultrafiltracije nastala čista pitna voda. V Loško dolino pa je treba pripeljati pitno vodo, torej že očiščeno, ki jo nato dovajajo v vodovodni sistem. Na fotografiji na vrhu članka je prizor iz lanskega poletja, ko so vojska in gasilci črpali vodo iz reke Unice in jo vozili v Istro.

Ne glede na to, da dovažajo čisto pitno vodo, pa lahko pri pretakanju še vedno pride do onesnaženja od zunaj, zato so v občini od minule sobote dalje uvedli tudi ukrep preventivnega prekuhavanja vode.

voda, prekuhavanje
Profimedia

“Zadostuje, da voda burno vre tri minute, nato jo hranite v hladilniku in porabite v 24 urah. Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo,” so v objavi na spletni strani Občine Loška dolina zapisali pri javnem podjetju Komunala Cerknica.

Sicer pa so v občini, kjer razmere danes podrobneje predstavljajo tudi na novinarski konferenci, že 21. junija letos uvedli ukrep varčevanja s pitno vodo, tako da je že skoraj tri tedne v tej občini prepovedano zalivanje vrtov, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in podobno.

Curk je spomnil še, da je bilo v preteklosti v Loški dolini zelo veliko padavin, lani pa je prišlo do stoletne suše. “Pod zemljo se je nekaj zgodilo, ali se je spremenil tok in ni več podtalnica tako močna, kot je, da bi lahko zagotavljala pitno vodo,” je opisal.

Curk meni, da bodo morali v občini najprej zaradi dotrajanosti pristopiti k obnovi vodovodnega omrežja. Sicer pa je že znano, da med drugim načrtujejo vnovično oživitev vodnega vira Obrh-Žaga, kjer bodo namestili ultrafiltracijo. Tako bi zagotovili dodaten, hkrati pa tudi rezervni vir vode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje