Zavajanje kupcev in izigravanje pravil pri košarici živil? Obetajo se spremembe

N1 video 19. Jan 202405:13 8 komentarjev

Uvoženo meso slabše kakovosti in kruh za smešno nizko ceno, ki ga nato kupci na policah sploh niso mogli dobiti, sta le dve posledici domnevnega izigravanja pravil pri popisu cen košarice osnovnih živil. Da so trgovci izkoriščali luknje v pravilih, menijo celo v največji vladni stranki Svoboda, ki si je popis zamislila. A v isti sapi Golobovi dodajajo, da to le kaže na učinkovitost ukrepa. V opozicijskih vrstah pa popisovanje ocenjujejo kot zavajanje potrošnikov, zlorabo ministrstva za kmetijstvo in posledico trme predsednika vlade. Je pa že jasno, da se načinu popisovanja cen obetajo spremembe. Več v poslanskem soočenju v oddaji N1 STUDIO.

Vlada skuša strmo rast cen hrane že od septembra 2022 ukrotiti s popisovanjem cen košarice osnovnih živil. Vse pa kaže, da se v želji po promociji izigravajo pravila in zavaja kupce. Kot smo na N1 pisali v rubriki Poglobljeno, so trgovci kupcem po izjemno nizki ceni ponujali meso iz tujine, ki je slabše kakovosti ter je pridelano in predelano “po standardih, ki so v slovenskem prostoru nedopustni”.

Na naše poročanje so se ostro odzvali v Novi Sloveniji, kjer so popisovanje cen košarice živil označili za popolnoma zgrešen in škodljiv ukrep ter zahtevali revizijo računskega sodišča. Kot je v oddaji N1 STUDIO dejala poslanka NSi in predsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo Vida Čadonič Špelič, se jim v stranki popisovanje cen ni zdelo smiselno že ob sami uvedbi.

“To, da popisovalci izbirajo le določene trgovine v Ljubljani ter da morajo svoj prihod napovedati, je izničilo še tisto malo upanja, da bo projekt za potrošnika prinesel kaj koristnega,” je dejala Čadonič Špelič. Zato meni, da je ta projekt zavajanje potrošnikov, prav tako pa tudi ruši prizadevanja na področju promocije slovenske domače hrane.

Član parlamentarnega odbora za kmetijstvo in poslanec vladajoče Svobode Aleš Rezar pa je prepričan, da je popisovanje cen živil v košarici doseglo svoj namen. “Vsak primerjalnik cen je zdrav za ohranjanje konkurenčnosti in je privedel do nižjih cen,” je izpostavil. Dokaz učinkovitosti popisovanja cen vidi v odzivu trgovcev, ki so tekmovali in si pripenjali lovoriko ponudnika z najcenejšo košarico osnovnih živil in bili celo pripravljeni izrabljati napovedane oglede popisovalcev. “Nekdo, ki se predstavlja za promotorja slovenskega mesa, je bil na koncu pripravljen uvažati najcenejše meso vprašljive kakovosti,” je dejal Rezar.

Poslanec največje parlamentarne stranke je ob tem napovedal, da bodo prav zaradi izigravanja pravil način popisa cen spremenili. Predloge za izboljšavo popisovanja so že predali novi kmetijski ministrici iz vrst Svobode, donedavni poslanski kolegici Mateji Čalušić. V prvi vrsti predlagajo ukinitev napovedanih obiskov popisovalcev, ki bi torej trgovce po novem obiskovali nenapovedano. Kakšne spremembe še predlagajo?

Kljub napovedanim spremembam pa se popisovanje cen v košarici osnovnih živil poslanki NSi ne zdi smiselno, saj gibanje cen spremlja že statistični urad. Če bo vlada spremljanje cen nadaljevala, pa Čadonič Špelič opozarja, da bi med analizirane parametre morali uvrstiti tudi kakovost izdelkov in njihovo poreklo.

“Kmetijsko ministrstvo, ki plačuje to kampanjo, ima že vrsto let posebno proračunsko postavko, iz katere plačuje promocijo slovenskih izdelkov. S to košarico preusmerjamo pozornost potrošnikov k najcenejši hrani, namesto da bi jo usmerjali k najkvalitetnejši in lokalno pridelani hrani,” je dejala.

Vida Čadonič Špelič, Aleš Rezar
Foto: Denis Sadiković/N1

Rezar je na drugi strani znova opozoril, da so pravila pri popisu izkoristili trgovci, ki so tekmovali za najnižje cene košarice. Popis cen je po njegovem mnenju v prvih treh mesecih, ko je bila draginja prehranskih izdelkov najbolj občutna, dosegel svoj namen. “Tisti, ki so bili na robu, so lahko kupovali izdelke po nižji ceni, kot bi jih sicer,” je dejal.

Ob tem je še navedel, da spremljanje cen letno stane okoli 130 tisoč evrov. “Če bi to razdelili vsem socialno ogroženim družinam, bi vsak dobil dva evra na leto. Cena osnovne košarice je od začetka spremljanja za okoli 50 odstotkov oziroma za okoli 20 evrov nižja. To pomeni 20 evrov prihranka za vse družine in ob vsakem nakupu,” je ponazoril Rezar.

Poslanka NSi, ki je v preteklosti vodila tudi upravo za varno hrano, medtem opozarja, da ministrstvo za kmetijstvo ni ministrstvo za socialo. Kot poudarja, ne morejo z denarjem za kmetijstvo reševati sociale in regulirati cen, saj za to obstajata drugi ministrstvi. Čadonič Špelič zato ocenjuje, da so bili kmetijsko ministrstvo, slovenski kmetje in vsi v verigi pridelave in predelave hrane zlorabljeni. “Ta košarica je posledica trme predsednika vlade, ki se je odločil in nekomu verjel, da bo to delovalo,” je dejala in spomnila na kritike nekaterih strokovnjakov. Kako je na te očitke odgovoril Rezar, pa v spodnjem posnetku.

Kako se torej učinkovito izogniti nekakovostnemu mesu, dampinškim cenam in težavam za slovensko mesno industrijo? Rezar kot bistveni ukrep vidi že omenjeno uvedbo nenapovedanih obiskov popisovalcev, predlaga pa tudi uvedbo novih kriterijev za košarico osnovnih živil. Predloge bodo po pogovoru z ministrico pretresli na odboru za kmetijstvo in popisovanje cen spremenili tako, da izigravanja pravil ne bo več, še napoveduje.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje