Po članku N1 o košarici živil vložena zahteva za revizijo računskega sodišča

Slovenija 16. Jan 202418:48 8 komentarjev
Trgovina
Foto: BOBO

V Novi Sloveniji pravijo, da je vladni projekt popisa cen košarice živil popolnoma zgrešen in škodljiv. Zato zahtevajo, naj ga pod drobnogled vzame računsko sodišče, kmetijsko ministrstvo pa naj projekt ustavi in denar porabi za kaj bolj smotrnega. "To je neposreden napad na slovensko hrano in s tem na kmetijstvo in celotno prehransko verigo," so prepričani v NSi. Kot nam je povedala predsednica odbora za kmetijstvo iz vrst NSi Vida Čadonič Špelič, so se za to potezo odločili tudi zaradi objave članka na N1 v rubriki Poglobljeno.

V opozicijski Novi Sloveniji so prepričani, da je koncept projekta popisa cen košarice živil, ki ga vodi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) napačen in da gre za “neposreden napad na slovensko hrano in s tem na kmetijstvo in celotno prehransko verigo”.

Zato zahtevajo, naj se projekt ustavi ter da naj ga pod drobnogled vzame računsko sodišče. Poziv NSi sledi objavi članka na N1 v rubriki Poglobljeno, v katerem smo razkrili, kakšne izdelke so popisovalci zabeležili. Izkazalo se je, da predvsem meso prihaja iz tujine, piščanec iz Ukrajine, svinjina iz Poljske in tako naprej. Gre za meso slabše kakovosti, pridelano in predelano po standardih, ki so v slovenskem prostoru nedopustni.

“Akcija je popolnoma zgrešena in škodljiva”

V NSi so prepričani, da sta “očitno koncept in metodologija popisa neustrezna” ter da se s primerjalnikom cen osnovnih živil povzroča huda škoda slovenskemu kmetijstvu, saj naša živilsko-predelovalna industrija trgovcem ne zmore ponuditi domačega mesa po dumpinških cenah. “Trgovci in posledično potrošniki tako posegajo po mesu iz tujine, ki je poceni in slabše kakovosti. Zavajanje kupcev ter povzročanje pritiskov na cene domačih proizvajalcev in dobaviteljev je neposreden napad na slovensko hrano in s tem na kmetijstvo in celotno prehransko verigo,” pravijo v NSi.

Eden najpogostejših očitkov ob nizkih cenah, ki jih je zaznal popis, je sum, da trgovci – zaradi želje po nazivu najcenejšega na popisu košarice – te najcenejše izdelke prodajajo z negativnimi maržami, torej pod ceno, po kateri so jih kupili od dobavitelja, ugotavljamo v članku Slovenska košarica: ukrajinski piščanec, španska svinjina, poljska govedina.

V NSi poudarjajo, da je MKGP z vsemi deležniki v prehranski verigi dolgo gradilo promocijske sheme kakovosti lokalno pridelane hrane, “sedaj pa to isto ministrstvo pod vodstvom Gibanja Svobode ruši dolgoletna prizadevanja za osveščanje potrošnika o pomenu lokalno pridelane hrane”. Pravijo da je “akcija popolnoma zgrešena in škodljiva ter da je “s primerjalnikom cen osnovnih živil ministrstvo pod vprašaj postavilo domačo pridelavo in predelavo hrane ter kratkih dobavnih poti”.

Je mogoče, da je meso tako poceni, ker je bilo že zamrznjeno in nato odtajano? “O tem se premalo govori. Inšpektorji bi morali po mojem mnenju redno spremljati parametre, ki bi jim pokazali, ali je meso na policah res sveže ali pa je bilo že zamrznjeno in odtajano,” je za Poglobljeno povedal predsednik Zadružne zveze Borut Florjančič.

Po navedbah kmetijskega ministrstva je cilj projekta “ponuditi slovenskim potrošnikom informacijo o maloprodajnih cenah kmetijskih in živilskih proizvodov med posameznimi trgovci kot tudi informacijo o poreklu ter kakovosti posameznega proizvoda” ter mu tako zagotoviti lažjo izbiro glede na njegovo kupno moč, interese in želje v času draginje.

V Novi Sloveniji pa pravijo, da so se v praksi “postavila številna vprašanja o smotrnosti izvedbe ter porabe javnih sredstev za ta projekt”, zato ocenjujejo, da je nujna revizija tega projekta pri računskem sodišču, zahtevo za revizijo pa bodo posredovali Komisiji za nadzor javnih financ, ki jo vodi njihov poslanec Jernej Vrtovec.

“Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano hkrati pozivamo, da projekt, ki škoduje slovenskemu kmetijstvu in prehranskemu sektorju, takoj ustavi in sredstva uporabi bolj smotrno,” dodajajo v NSi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje