Zavod pojasnil razloge za neizdajo soglasja za koncert: Magnifico naj premisli

Slovenija 20. Jun 202415:39 2 komentarja

Zavod RS za varstvo narave pravi, da bi bila pri izvedbi koncerta glasbenika Magnifica v Tivoliju narava preveč obremenjena, kar je v nasprotju z odlokom Mestne občine Ljubljana o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Glavni argument proti izvedbi koncerta je predvideno uničenje zelenice sankališča. Na zavodu so tako želeli poiskati omilitvene ukrepe, a so ugotovili, da jih ni mogoče izvesti. Poudarili so, da postopek še vedno ni končan, saj se namerava Magnifico znova pritožiti zoper njihovo odločitev. "Želimo mu dober koncert, a predlagamo, naj premisli, ali ima to nadaljevanje še smisel in ali mu sploh koristi," še pravijo na zavodu.

Potem ko je Zavod RS za varstvo narave v sredo ponovno zavrnil izdajo soglasja organizatorju koncerta Magnifica v ljubljanskem parku Tivoli, o čemer smo prvi poročali na N1, so danes predstavniki zavoda stopili pred medije ter pojasnili razloge za zavrnitev soglasja in postopek odločanja.

Kot smo poročali, je zavod v odločbi kot enega ključnih razlogov, da ni izdal soglasja, navedel uničenje zelenice, na kateri je priljubljeni glasbenik Robert Pešut – Magnifico konec avgusta želel organizirati koncert ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja.

Direktor zavoda za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanič je uvodoma zavrnil očitke, ki so se pojavili v medijih, da je zavod o zadevi odločal arbitrarno in ne strokovno. Zatrdil je, da je odločanje potekalo po strokovnih merilih, zavod pa vsako vlogo za organizacijo dogodkov v osrednjem ljubljanskem parku Tivoli obravnava posebej, ne glede na to, kdo je vlagatelj.

“Dobili smo občutek, da smo bili pri odločanju do Magnifica arbitrarni. To absolutno zavračamo. Pri dotični zadevi smo bili dolžni upoštevati odlok Mestne občine Ljubljana o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib in vsa določila, ki izhajajo iz tega odloka,” je dejal Oršanič in dodal, da zavod na leto v povprečju obravnava 70 tovrstnih prošenj, doslej pa je zavrnil zgolj tri vloge, ker niso bile skladne z določili omenjenega odloka.

toplo vreme v Ljubljani aprila, Tivoli
Foto: N1

“Dolžni smo zasledovati javni interes”

Poudaril je, da je krajinski park zavarovano območje, zato je zavod za varstvo narave dolžan zasledovati javni interes po ohranitvi parka in vsega, kar tja spada. Prav zaradi tega razloga je bil leta 2015 spremenjen odlok o varovanju, usmerjanju in dogajanju v parku, česar se pri odločanju držijo. Odlok zato nekatere aktivnosti v parku omogoča, nekaterih pa ne dovoljuje.

Koncert Magnifica pa po mnenju zavoda močno odstopa po enoti površine in časovni obremenitvi, zato tudi ni primerljiv v nobenem od parametrov z DM tekom žensk, ki je bil v zadnjem času pogosto omenjen kot podoben dogodek znotraj krajinskega parka. Tek večinoma poteka po utrjenih površinah, oprema pa je na hitro postavljena in tudi odstranjena.

“Za namene tovrstnih dogodkov smo dolgo nazaj naravi vzeli prostor, kjer danes stojijo Stožice. Vzeli smo prostor naravi, kjer je zdaj športna dvorana Tivoli. Zelo dolgo nazaj smo vzeli prostor naravi, kjer danes stoji bežigrajski stadion. Naravi smo vzeli prostor ravno zato, da imamo lahko tam tovrstne dogodke,” je še dodal direktor zavoda za varstvo narave.

BEŽIGRAJSKI STADION
Kot možna nova lokacija koncerta se omenja zapuščeni bežigrajski stadion (Foto: Žiga Živulovič/Bobo)

Odločanje o podani vlogi, v kateri sta bila opis in namen prireditve, je po besedah naravovarstvene svetnice Karin Gabrovšek potekalo skladno z zakonodajo, torej mestnim odlokom o krajinskem parku. Na zavodu so presodili, da bi število obiskovalcev – predvideno 20.000 – na površini prizorišča, ki bi znašalo 10.000 kvadratnih metrov, pomenilo, da bi v tem času gostota znašala dve osebi na kvadratni meter. Zaradi takšne gostote ljudi so med postopkom odločanja ugotovili, da bi se zelenica poškodovala, v primeru dežja pa bi bilo uničenje zelenice “skoraj zagotovljeno”.

Omilitveni ukrepi za zaščito zelenice niso mogoči

Na novinarsko vprašanje N1, zakaj so v prvi zavrnitvi izdaje soglasja kot glavna problema navajali rastišče evropske gomoljčice in habitat hrošča puščavnika, v drugi zavrnitvi pa je bil ključen argument proti prireditvi uničenje zelenice, je Gabrovšek odgovorila, da sta bila gomoljčica in hrošč omenjena tako v prvi kot drugi odločbi.

“Obakrat je bilo ugotovljeno, da so za zavarovanje teh prvin možni omilitveni ukrepi, če bi se območje ogradilo. Tudi o poškodbah zelenice se je govorilo v prvi odločbi, tokrat pa smo se temu posebej posvetili z iskanjem omilitvenih ukrepov. Ugotovili smo, da omilitveni ukrepi pri tem vprašanju niso mogoči,” je odgovorila.

Pojasnila je, da so pretresali dve možnosti: postavitev montažnih tribun, na katerih bi obiskovalci lahko stali in se gibali, in prekritje zelenice. Ker občinski prostorski načrt ljubljanske mestne občine postavitve začasnih montažnih tribun ne dovoljuje, na zavodu nimajo pravne podlage, da bi predpisali takšen omilitveni ukrep, saj bi bil v nasprotju z drugimi ukrepi. Prekrivanje zelenice pa po dosedanjih izkušnjah uniči oziroma popolnoma zaduši travno rušo.

“Določila 13. člena odloka o krajinskem parku preprosto moramo upoštevati in ne moremo iti prek njega. Omilitveni ukrepi niso mogoči, ker bi ukrepi sami po sebi uničili zelenico,” je razložila naravovarstvena svetnica.

Kakšne so bistvene razlike med DM tekom in organizacijo koncerta?

Kakšne pa so ključne razlike med DM tekom za ženske in organizacijo takšnega koncerta, kot si ga želi izvesti Magnifico? Direktor zavoda za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanič je dejal, da je bistvena razlika predvsem v manjši obremenitvi števila obiskovalcev in krajšem trajanju dogodka. Ob tem je dodal, da tudi priprava na prireditev DM tek poteka precej manj časa, kot bi potekala priprava prizorišča za koncert.

DM tek za ženske DM tek za ženske
DM tek za ženske park Tivoli (FOTO: Žiga Živulović jr./BOBO)
DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Za DM tek je že v Tivoliju že nekaj dni vse pripravljeno (Foto: Egon Parteli/N1)
16. dm tek 16. dm tek
Borut Živulovič/BOBO
16. dm tek 16. dm tek
Borut Živulovič/BOBO
DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Foto: Egon Parteli/N1
DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Foto: Egon Parteli/N1
DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Foto: Egon Parteli/N1
Foto: Egon Parteli/N1

“Poročilo organizatorjev DM teka iz leta 2023 navaja, da se ga je udeležilo okoli 10.000 ljudi, kar je pol manj od predvidenega števila obiskovalcev koncerta. Letošnjih podatkov še nimamo, ampak kolikor nam je znano, naj bi se ga udeležilo podobno število ljudi. Zelenica je bila tam, kjer je bila prekrita, po dogodku rumenkaste barve, a kolikor vem, niso bila potrebna nobena sanacijska dela,” je pojasnil Oršanič.

Ob tem je dodal, da bodo morali – če gre verjeti medijskemu poročanju, da se tudi na prireditvi DM tek za ženske vsako leto povečuje število obiskovalcev – o prihodnjem izdajanju soglasij na zavodu za varstvo narave ponovno premisliti in “uporabiti enake vatle za vse”.

Na potezi je Magnifico …

Na novinarsko vprašanje, kako na zavodu komentirajo napoved ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bodo mestni svetniki na julijski seji obravnavali predlog spremembe odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s katerim bi bile izločene štiri lokacije, na katerih bi bile po novem lahko dovoljene prireditve brez izdaje soglasja zavoda, je direktor povedal, da mora vsaka sprememba odloka skozi določen postopek ter da ni vse v domeni župana in mestnega sveta, ampak tudi drugih institucij, ki se morajo do spremembe opredeliti.

“Najprej moramo to gradivo dobiti. Nobena zadeva pa ni tako enostavna na prvi pogled. Če se bodo izločile te lokacije, se bo to verjetno zgodilo pod določenimi pogoji in z neko omejitvijo števila dogodkov na tem območju. Svoje pa morajo povedati še krajinski arhitekti, tu je še kulturna dediščina. Sam ne morem prejudicirati te odločitve,” je dejal Oršanič.

Ob koncu je dejal še, da na zavodu nimajo nič proti Magnificu, sam pa mu je tudi čestital ob 30-letnici glasbene kariere.

“Brez dvoma je premaknil mejnike, zelo ga spoštujem, obiskoval sem njegove koncerte, tudi lani sem bil na koncertu. Želim mu res odličen in dober koncert, ampak mu predlagam, naj premisli, ali ima to nadaljevanje še smisel. Ne vem, ali mu ravno koristi. Zdaj je on na potezi, da premisli o morebitnih drugih lokacijah, ki mu jih ponujajo,” je dodal.

Magnifico, Robert Pešut
Foto: Aljaž Uršej/N1

Mladi za podnebno pravičnost: Župan Janković kot novi sončni kralj Ludvik XIV.

V organizaciji Mladi za podnebno pravičnost so pozdravili zavrnitev izdaje soglasja zavoda za varstvo narave, saj da se ta sklada s pričakovanji stroke o upravljanju krajinskega parka. Izrazili so tudi “zgroženost glede poskusov podrejanja stroke in namer ljubljanskega župana Zorana Jankovića”, ki namerava spremeniti pogoje upravljanja krajinskega parka.

“Ob takih pristopih župana se počutimo, kot da živimo v srednjem veku, ko so lahko samopašni kralji meni nič tebi nič urejali stvari, kot se jim je zahotelo. Župan kot novi sončni kralj, novi Ludvik XIV., želi odstraniti neposlušno stroko, namesto da bi znanosti prisluhnil in spremenil svoje mnenje,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje