ZDA prepričane, da je Rusija pripravljena na napad na Ukrajino

Slovenija 18. Jan 202221:27 > 21:28 3 komentarji
Bela hiša
Evelyn Hockstein/REUTERS

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je pred petkovim srečanjem državnega sekretarja Antonyja Blinkena z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Ženevi danes dejala, da je Rusija že pripravljena, da lahko vsak trenutek napade Ukrajino. Psakijeva je še dejala, da je položaj najbolj resen doslej in skrajno nevaren.

Prav na pogovorih v Ženevi bo Blinken skušal z Lavrovom ugotoviti, ali obstaja diplomatski izhod oziroma neko skupno stališče glede rešitve ukrajinske krize, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejala Psakijeva.

Tiskovna predstavnica Bele hiše je tudi zagotovila, da bodo v primeru invazije Rusije, ki je že zavzela Krim in podpira proruske separatiste na vzhodu Ukrajine, sledile resne gospodarske posledice. “Na mizi so vse opcije,” je dejala.

Za napetosti je obtožila ruskega predsednika Vladimirja Putina, čeprav Kremelj zanika, da bi pripravljal napad na Ukrajino. “Upamo, da se bo odločil za diplomatsko pot. Obstaja tudi druga pot in od Rusije je odvisno, za katero pot se bo odločila. Če se ne odloči za diplomatsko pot, bodo posledice zelo resne,” je dejala.

Na morebiten napad ne želijo odgovoriti z vojaško silo

ZDA skupaj z evropskimi zaveznicami ne nameravajo odgovoriti na morebiten napad na Ukrajino z vojaško silo, vendar naj bi bile gospodarske sankcije najostrejše doslej. Ena od posledic bi lahko bila zaustavitev projekta plinovoda Severni tok 2 iz Rusije do Nemčije, ki je dokončan, vendar plinovod še ne deluje.

Blinken danes potuje v Ukrajino, nato še v Nemčijo in Švico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje