Zdravilna čudežna juha: poglejte, čemu vse koristi

Navdih 21. Feb 202418:59 0 komentarjev
kostna juha, bistra
Foto: PROFIMEDIA

Kostno juho so že od nekdaj priporočali bolnikom ali ljudem s šibkim zdravjem in okrevajočim po bolezni. Poglejte, čemu vse koristi.

Kostna juha je bogata s hranilnimi snovmi, kolagenom in esencialnimi (nujno potrebnimi, op. a.) hranili, kot so minerali in aminokisline.

Tako ni čudno, da kostno juho že od nekdaj priporočajo bolnikom, okrevajočim, nosečnicam in porodnicam ali pa kot jed, ki tudi varuje pred boleznimi.

Juho lahko pripravimo iz različnih kosti (običajno govejih, perutninskih, svinjskih ali ribjih), ki jih kuhamo z zelenjavo in začimbami. Kaj se zgodi, če kostno juho uživate vsak dan?

Zmanjšuje vnetja

Kostna juha vsebuje protivnetne snovi, kot so kolagen, glutamin in glicin. Ti so v pomoč pri blaženju simptomov vnetnih stanj, kot je artritis. Posebej glicin je tisti, ki preprečuje vnetja.

Izboljšuje zdravje vaših kosti

Ker je bogata s kalcijem, magnezijem in fosforjem, kostna juha pripomore pri vzdrževanju močnih in zdravih kosti.

Vsi našteti minerali namreč igrajo ključno vlogo pri ohranjanju kostne gostote in trdnosti in zato kostna juha pripomore pri varovanju ob stanjih, ki imajo za posledico krhkost kosti, kot je osteoporoza, pri blaženju simptomov teh stanj ali jih celo preprečujejo.

Vzdržuje zdravje sklepov

Kostna juha vsebuje tudi glukozamin, ki je del hrustanca. Želatina in kolagen, ki sta prav tako prisotna v kostni juhi pa pomagata pri ohranjanju celega hrustanca, prav tako pa manjšata bolečine v sklepih, piše portal N1 Zagreb.

Koristi črevesju

Želatina in kolagen, ki sta bogata z glutaminom in glicinom, pomagata pri krepitvi črevesne sluznice. To pa pomeni manjšo prepustnost črevesja za škodljive snovi, ki bi sicer prešle v krvni obtok.

Čeprav je kostna juha zelo zdrava, pa vseeno ni dobro, če z njo pretiravamo oziroma jo uživamo v velikih količinah, tako kot to velja za večino stvari, še piše portal. Prav tako seveda ni primerna za tiste z omejitvami ali prepovedjo uživanja jedi živalskega izvora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!