Zdravniki na usposabljanju pozvani k delu na covidnih oddelkih

Koronavirus 03. Sep 202107:50 > 04. Sep 2021 09:44 1 komentar
Zdravnik in medicinske sestre
Fotografija je simbolična (Vir: BOBO)

Z 2. septembrom je začela veljati odredba, s katero so zdravniki na usposabljanju lahko pozvani k delu na covidnih oddelkih oziroma vključeni v bolnišnično obravnavo pacientov, obolelih za covidom-19, to delo pa se bo upoštevalo v čas kroženja v skladu s programom usposabljanja. "Na podlagi omenjene odredbe bomo lahko specializante, ki so na kroženju v drugih zdravstvenih ustanovah, v primeru izkazanih potreb poklicali na delo v našo bolnišnico," so za N1 sporočili iz Splošne bolnišnice Celje in dodali, da so specializanti "v dragoceno pomoč pri obvladovanju epidemije".

Z Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da je z 2. septembrom začela veljati odredba o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva, sekundariata in specializacije v času obvladovanja nalezljive bolezni covid-19.

Ta določa, da se usposabljanje lahko opravlja tako, da zdravnika na usposabljanju delodajalec pozove na delo z namenom vključitve v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje bolezni covid-19.

Delo se bo upoštevalo v čas kroženja

Odredba velja do konca oktobra in se nanaša na vse zdravnike na usposabljanju: doktorje dentalne medicine pripravnike, zdravnike sekundarije ter zdravnike specializante in doktorje dentalne medicine specializante.

Delodajalec lahko zdravnika na usposabljanju pozove na delo le, če v času poziva zagotavlja bolnišnično obravnavo pacientov, obolelih za covidom-19, oziroma ima organiziran covidni oddelek in da je vpoklic namenjen zagotavljanju kadrovskih zmogljivosti za bolnišnično obravnavo pacientov, obolelih za covidom-19, so sporočili z zbornice.

Če delodajalec nima te potrebe, se lahko zdravnik na usposabljanju vključi v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje bolezni covid-19, pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, pri katerem je na kroženju, so še sporočili z zbornice.

Kot novost odredba določa, da se zdravniku na usposabljanju delo pri izvajanju zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje covida-19, upošteva v čas kroženja v skladu s programom usposabljanja. To pomeni, da delo na covidnem oddelku za specializante ne bo pomenilo prekinitve programa usposabljanja.

“Ne smemo pozabiti na specializante”

Na problem prekinjanja specializacije zaradi dela na covidnem oddelku je pred dnevi opozoril izvršni sekretar Slovenskega zdravniškega društva prim. Matija Cevc. “Ne smemo pozabiti na specializante, ki so v preteklih seansah covida izgubili že skoraj eno leto – nekateri celo več – svoje specializacije, česar si enostavno ne moremo več privoščiti. Že zdaj traja večina specializacij pet, šest let. Če se to odloži še za eno leto, se čas trajanja specializacije podaljša na sedem let in te ljudje bodo že na polovici svoje delovne dobe, ko še ne bodo specialisti in polnopravni sodelavci v našem zdravstvenem sistemu. Nujno bo potrebno pripraviti pravne podlage, da se bo pravično razporedilo te kadre. Treba bo zelo hitro ukrepati in poiskati ustrezno rešitev, da bo specializacija tekla naprej, kar se le da nemoteno, da bodo tudi ambulantne dejavnosti tekle naprej,” je povedal po seji Koordinacije zdravniških organizacij (KZO).  

Specializanti “v dragoceno pomoč”

Iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je v ponedeljek ponovno odprla covidni oddelek, so sporočili, da se bodo specializanti glede na potrebe vključevali v obravnavo covidnih pacientov in ob tem prekinili načrtovano kroženje. Število specializantov, ki bodo preusmerjeni na covidne oddelke, bo po njihovih besedah odvisno od števila pacientov na covidnem oddelku in epidemiološke slike v regiji.

Teden dni pred tem se je kot covidna bolnišnica aktivirala tudi Splošna bolnišnica Celje. Kot so sporočili za N1, imajo v času epidemije v bolnišnicah težave zaradi preobremenjenosti zdravnikov specialistov, zlasti zdravnikov internističnih strok.

“V dragoceno pomoč pri obvladovanju epidemije, t.j. zagotavljanju ločene obravnave covid in ostalih pacientov v urgentnem centru ter dela na bolnišničnih oddelkih, so nam zato v tem času naši specializanti,” so sporočili. Zato za delovanje bolnišnice v času epidemije kot pomembno doživljajo navodilo ministrstva za zdravje “o začasni vrnitvi specializantov v matične ustanove. Na podlagi omenjene odredbe bomo lahko specializante, ki so na kroženju v drugih zdravstvenih ustanovah, v primeru izkazanih potreb poklicali na delo v našo bolnišnico,” so sporočili za N1.

V SB Celje je po njihovih podatkih zaposlenih 124 specializantov, od tega jih je 62 trenutno na kroženju izven matične ustanove.

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto, kjer imajo zaenkrat odprt navadni covid oddelek, s ponedeljkom pa bodo zaradi slabšanja stanja odprli še covid intenzivni oddelek, so za N1 sporočili, da bodo zaenkrat skušali aktivirati čim manjše število zdravnikov, da bi čim večim omogočili nemoteno nadaljnje izobraževanje. “Glede na razvoj dogodkov pa predvidevamo aktivacijo približno 10 specializantov,” so navedli.

Zbornica o pripravi odredbe ni bila obveščena

Z Zdravniške zbornice Slovenije so še sporočili, da o tem, da se odredba pripravlja in da bo sprejeta, od ministrstva za zdravje niso bili obveščeni, niti niso bili vključeni v njeno pripravo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje