Sindikat zdravnikov ogorčen nad ministrovimi izjavami: “Vnaša nemir”

Slovenija 30. Dec 202215:04 25 komentarjev
Čakalnica v bolnišnici
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Zdravniki so nad sinočnjo izjavo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je v Odmevih dejal, da so izredne razmere na urgencah zanalašč ustvarile interesne skupine v zdravstvu, ogorčeni. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so zapisali, da s svojimi "insinuacijami vnaša nemir in negotovost" ter namignili, da bi bilo bolje, če bi se jim zahvalil.

Sinočnja izjava ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana o razlogih za preobremenjenost oziroma kolaps urgenc po državi je med zdravniki sprožila ostre odzive. Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so sporočili, da so nad njegovimi besedami ogorčeni.

Minister – namesto da bi se zdravstvenim delavcem, ki v času praznikov in zaostrenih epidemioloških razmer v neustreznih pogojih prek meja svojih moči skrbijo za zdravje državljank in državljanov, zahvalil – z insinuacijami vnaša nemir in negotovost ter povečuje nezadovoljstvo, so zapisali v sporočilu za javnost.  “Ministra sprašujemo, ali je to njegova zahvala in sporočilo zdravnikom in njihovim prizadevanjem za boljši javni zdravstveni sistem ter požrtvovalno delo ali morda sporočilo nezadovoljnim bolnikom, naj s svojimi boleznimi ne obremenjujejo javnega zdravstvenega sistema,” so dodali.

Spomnimo, da je zdravstveni minister v Odmevih na TV Slovenija dejal, da so izredne razmere na urgencah zanalašč ustvarile interesne skupine v zdravstvu. “Bolj, kot napovedujemo reformo zdravstvenega sistema, bolj se oglašata levi in desni pol ter interesne skupine, ki pritiskajo, da vse ostane, tako kot je,” je bil kritičen. Pacientom, ki so v teh dneh na urgencah čakali po več ur, se je kot pristojni minister opravičil, čeprav – kot pravi – za to ni kriv.

Nezadovoljstvo z ministrovimi izjavami je na Facebooku delil tudi vodja bolnišničnega oddelka na Kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergije na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Matjaž Turel. “Čez internistično urgenco se je ob obisku UKC sprehodil v nekaj minutah in seveda ne razume realnosti,” je zapisal o zdravstvenem ministru in pojasnil, da s kolegi z urgence vsak dan prek svojih meja iščejo postelje za bolnike. “Delamo čudeže in sprejemamo več, kot zmoremo. Vsi moji mlajši kolegi izgorevajo v stiskah, kako pomagati bolnikom. Minister pa samo javnost zavaja in prelaga krivdo na nas zdravstvene delavce,” meni Turel.

“Ob tem skupaj s predsednikom vlade nosi del krivde, saj skupaj zanemarjata ukrepe, ki so se ob covidu izkazali za uspešne,” je zapisal Turel, ki meni, da je to vodilo v izbruh številnih virusnih okužb, predvsem gripe in respiratornega sincicijskega virusa (RSV), ki so prizadele veliko starejših in jih pripeljale na “urgence in v prezasedene bolnišnice”.

Turelov zapis je delil tudi zdravnik David Zupančič, ki na težke razmere v zdravstvu redno opozarja na svojem profilu na Instagramu. Delil je tudi zapis Mladih zdravnikov, ki so pred dnevi opozorili, da za zdravnike in zaposlene v urgentnih službah ter bolnišnicah ni praznikov, ob tem pa dodal, da želi vsem politikom lepe praznike in obilico počitka. “Če nas potrebujete, smo na urgencah, kjer (citiram z vsem sarkazmom, ki ga premorem) ‘umetno ustvarjamo izredne razmere’.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje