Zdravniki žugajo županu Logatca: Mamljivih ponudb je drugod več kot dovolj

Slovenija 24. Jun 202313:29 0 komentarjev
zdravstvo
Denis Sadiković/N1

"Primorani bomo razmisliti, ali še nameravamo delati pod okriljem ustanove s tako mačehovskim ustanoviteljem," županu občine Logatec žugajo tamkajšnji zdravniki. Občini je namreč zmanjkalo denarja za prizidek k zdravstvenemu domu, ki se že gradi, zato od doma zdaj zahteva, da vse finančne presežke prenakaže na občinski račun. A vodstvo temu nasprotuje in meni, da bo župan denar namesto v zdravstvo vložil v druge občinske projekte.

Zdravniki in zobozdravniki v Logatcu so na nogah. Občina Logatec, ki jo vodi Berto Menard, namreč od zdravstvenega doma zahteva, da ji v občinski proračun prenakaže vse presežke. Zakaj?

Lani se je v Logatcu začela gradnja (pre)potrebnega prizidka zdravstvenemu domu, a je zaradi rasti energentov in stroškov dela, pojasnjujejo na občini, zmanjkalo denarja. Občina bi lahko najela kredit, a po visokih in variabilnih obrestnih merah, zato je že marca vodstvo zdravstvenega doma pozvala, naj zagotovijo sredstva iz lastnih privarčevanih sredstev.

“Mi gradimo ta prizidek skupaj z ljubljansko lekarno, zato da bodo zdravniki imeli boljše delovne pogoje. Ne zdi pa se nam logično, da najemamo kredit, če pa presežek več kot treh milijonov evrov leži na računu zdravstvenega doma,” je za N1 povedal župan.

kartoni
Denis Sadiković/N1

Tudi zaposleni v zdravstvenem domu, ki so se podpisali pod protestno pismo in ga naslovili na občino, menijo, da je neustrezne delovne pogoje in prostorsko stisko treba nujno odpraviti. “Srečujemo se z natrpanimi čakalnicami, mrzlimi, vlažnimi, utesnjenimi ambulantami, nekatere so celo brez oken, ne nazadnje tudi s pomanjkanjem sanitarij,” so zapisali. Pravijo, da že več let improvizirajo in opazujejo, kako se je začetek gradnje prizidka iz leta 2018 preložil v konec leta 2022.

Tako občina kot zdravstveni dom trdita, da si želita iste stvari. Kje je torej težava?

Zdravstveni dom, ki že več let varčuje za novo opremo in prostore, želi, da ta sredstva ostanejo na njihovem računu, saj županu ne zaupajo. To je po njihovem mnenju edina garancija, da bo denar resnično šel za investicije v zdravstvo in ne za druge občinske projekte. “Občanom Logatca, njihovemu županu in njegovim pribočnikom podpisani zdravnice in zdravniki sporočamo, da bo v primeru odvzetih finančnih sredstev dostopnost do zdravstvenih storitev postala bistveno bolj okrnjena,” so zapisali v pismu.

“Sem prav razočaran, da so ljudje fakultetno izobraženi in da se ne znajo zadržati pri širjenju neresnic,” pa je bil oster Menard. V četrtek je o nakazilu presežkov v občinski proračun glasoval še občinski svet. Sklep je bil z 12 glasovi “za” potrjen, opozicija je bila proti, dva svetnika sta bila vzdržana.

Svetniki, ki niso glasovali za, prerazporeditvi sredstev ne nasprotujejo. Tudi njih, tako kot zdravnike moti, da v samem sklepu ni navedeno, kam bo še denar. Zdravniki pa medtem že svarijo, da bodo primorani premisliti, ali bodo še delali pod okriljem “ustanove s tako mačehovskim ustanoviteljem. Bolj mamljivih delovnih pogojev in ponudb za naše delo je v okoliških zdravstvenih domovih več kot dovolj za vse nas,” so zapisali.

Menard pa miri, da je kot župan dolžan spoštovati sklep, ki so ga svetniki potrdili, v nasprotnem primeru “je to prekršek,” pravi in zagotavlja, da bo denar v zdravstvu ostal.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!