Zdravstveni zavodi bodo morali vladi predlagati porabo celotnega presežka

Slovenija 23. Mar 202317:39 0 komentarjev
kartoni
Denis Sadiković/N1

Sveti zdravstvenih zavodov bodo morali v skladu s spremembami, ki jih je sprejela vlada, predlagati porabo celotnega presežka prihodkov nad odhodki pri opravljanju zdravstvene dejavnosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in ne le porabo presežka.

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe sklepov o ustanovitvi javnih zdravstvenih zavodov, ki veljajo za 31 zavodov. Svet zavoda v skladu s spremembami predlaga vladi porabo celotnega presežka prihodkov nad odhodki pri opravljanju zdravstvene dejavnosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in ne le porabo presežka.

Prav tako bo moral svet pridobiti soglasje pristojnega ministrstva k letnemu programu dela, finančnemu načrtu in letnemu poročilu zavoda, ne pa več soglasja vlade, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Poleg tega so bile po predhodni pridobitvi pozitivnih mnenj Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije nekaterim javnim zdravstvenim zavodom dodane nekatere dejavnosti. Onkološkemu inštitutu Ljubljana so tako dodali upravljanje, vodenje in izvajanje državnega programa Zora in državnega programa obvladovanja raka, Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu Soča posredovanje oglaševalskega prostora, Nacionalni inštitut za javno zdravje pa bo lahko opravljal tudi dejavnost preskrbe Slovenije s cepivi in imunoglobini za izvajanje programa cepljenja in zaščite z zdravili v skladu z vsakoletnim programom cepljenja in zaščite z zdravili.

Splošni bolnišnici Murska Sobota sta dodani proizvodnja farmacevtskih surovin, farmacevtskih preparatov, parfumov in toaletnih sredstev ter trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki ter ortopedskimi pripomočki. Prav tako zdaj v sklop dejavnosti te bolnišnice sodi raziskovalna in razvojna dejavnost na drugih področjih naravoslovja in tehnologije.

Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj so dodali splošno čiščenje stavbe in splošno zunajbolnišnično dejavnost. Prav tako je splošna zunajbolnišnična dejavnost dodana Bolnišnici Topolšica.

Spremembe nenazadnje narekujejo dodatek v prvi odstavek 9. člena, ki se nanaša na odločanje sveta zavoda. V skladu z dodatkom je v primeru enakega števila glasov odločilen glas predsednika sveta zavoda. Direktorjem nekaterih zavodov pa ne bo treba več imeti izobrazbe zdravstvene smeri. Ti zavodi so Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj, bolnišnici Postojna in Sežana, psihiatrične bolnišnice Begunje, Vojnik in Ormož, bolnišnica za otroke Šentvid pri Stični ter Zdravstveni dom Univerze v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!