Že rezervirane počitnice: mnogi Slovenci morajo doplačati še za gorivo

Slovenija 26. Maj 202212:41 > 12:49 1 komentar
Potniki na letališču
PROFIMEDIA

S cenami goriva so poskočile tudi cene prevoznih storitev. Letalske vozovnice so se v zadnjih treh mesecih podražile do 30 odstotkov. V turističnih agencijah opozarjajo, da so kljub trudu morali delež podražitev prenesti na potrošnike. Mnogi, ki so svoje aranžmaje s turističnimi agencijami rezervirali že pred časom, tako zdaj prejemajo obvestila, da morajo doplačati še dodatek za gorivo. Predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije Matej Knaus opozarja, da so to izjemne okoliščine, ki jih ni mogel nihče predvideti, in dodaja, da se lahko cene že kupljenih letalskih vozovnic naknadno povišajo tudi za tiste, ki so jih kupili v lastni režiji.

Bliža se poletje in mnogi, ki svoj poletni oddih v tujini že načrtujejo, opažajo, da so cene nastanitev, prehrane in prevoznih storitev poskočile. Cene letalskih vozovnic so se v zadnjih treh mesecih denimo dvignile do 30 odstotkov, najbolj pa je nanje vplival dvig cen goriva, povezan z vojno v Ukrajini.

“Turistične agencije se maksimalno trudimo, da bi potrošniki te podražitve začutili čim manj. Gre pa za tako izjemno situacijo, ki je ni mogel nihče predvideti in se ji tudi ne da izogniti. Agencije v strukturi svojih cen namreč nimamo prostora, da bi tako izjemne podražitve lahko pokrivale same. Delno jih že, v celoti pa se žal preprosto ne da,” je za N1 opisal predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije Matej Knaus, ki navaja, da se je samo gorivo podražilo do 120 oziroma do 150 odstotkov. “Na enem letu od Ljubljane do grškega otoka je doplačilo za gorivo tudi 15 tisoč evrov. Česa takšnega v svoji 30-letni praksi še nisem doživel,” je dodal.

Mnoge turistične agencije zato potnikom, ki so že pred časom rezervirali počitniške aranžmaje, pošiljajo obvestila, da morajo doplačati tako imenovani dodatek za gorivo. Znesek dodatka je odvisen od dolžine leta, destinacije, organizatorja potovanja ter gibanja cen goriva, v povprečju pa znaša od 30 do 80 evrov na povratno potovanje, je opisal Knaus. Nataša Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček pravi, da doplačilo za potovanje v Tunizijo z njihovo agencijo znaša približno 30 evrov, doplačilo za Grčijo približno 60 evrov, za Islandijo pa približno 80 evrov po osebi.

“Organizator potovanja ima po zakonu o varstvu pravic potrošnikov pravico dvigniti ceno paketnega potovanja, če se spremenijo cene, ki vplivajo na končno ceno potovanja (kot je cena goriva, ki vpliva na ceno prevoza), cene namestitev, valutni tečaji in podobno,” je opisal generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević. Dodal je, da trendi sicer kažejo, da so se letalske vozovnice od začetka leta do danes podražile za približno 12 do 15 odstotkov, vendar podražitve niso enotne.

Jasmina Bevc Bahar iz Združenja potrošnikov Slovenije je poudarila, da mora podjetje potrošniku po zakonu o varstvu potrošnikov pred sklenitvijo pogodbe na “jasen in razumljiv način zagotoviti informacijo o končni ceni blaga ali storitve, vključno z davki. Če zaradi narave blaga ali storitve cene ni mogoče izračunati vnaprej, mora podjetje potrošniku zagotoviti informacijo vsaj o načinu izračuna cene,” je opisala.

Kljub temu pa zakon v nekaterih primerih omogoča podjetju, da cene spremeni tudi po sklenitvi pogodbe. “Turistična agencija lahko na primer poviša ceno potovalnega aranžmaja, če je povišanje cene neposredna posledica sprememb cene prevoza zaradi sprememb cene goriva. Če povišanje cene presega osem odstotkov dogovorjene cene turističnega paketa, lahko potrošnik privoli v povišanje ali pa odstopi od pogodbe. O takšnem povišanju cen mora turistična agencija obvestiti potrošnika vsaj 20 dni pred začetkom turističnega paketa na jasen in razumljiv način, z vključeno obrazložitvijo in izračunom povišanja,” pravi Bevc Bahar.

“Izredna in nepredvidljiva situacija”

O izredni in nepredvidljivi situaciji govori tudi Nena Kraševec iz turistične agencije Palma, ki je poudarila, da na stroške prevoznikov vplivajo tudi tečajne spremembe, denimo slabljenje evrske valute glede na vrednost ameriškega dolarja. Kraševec je dejala, da so dodatne stroške do sedaj v skladu s pozitivno poslovno politiko plačevali sami, so pa doplačila morali zahtevati že aprila. “Potniki so oziroma bodo o doplačilu za gorivo obveščeni v skladu z zakonskimi določili, doplačilo pa je odvisno od takratne cene goriva. Če bi takšno doplačilo presegalo osem odstotkov cene, ima potnik pravico do odpovedi potovanja brez stroškov zanj,” je navedla.

V takšnem primeru je agencija potniku dolžna tudi v celoti povrniti stroške že plačanega aranžmaja. Prag osemodstotne podražitve je določen z evropsko regulativo in velja za vse turistične agencije.

Kopanje v jezeru
Profimedia

“Naše pogodbe s hotelirji so bile sklenjene že pred letom dni in te cene bodo ostale iste. Edine podražitve so na nekaterih čarterjih, kjer je treba plačati dodatek za gorivo, temu se žal ne da izogniti,” pa je opisala Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček. Dejala je, da na srečo primerov, da bi potniki od pogodbe zaradi doplačila odstopili, skorajda nimajo. “Zelo malo potnikov se odloča za odpoved potovanj, so pa nekateri žal odpovedali rezervacijo,” pa je dejala Nena Kraševec iz agencije Palma.

Knaus je poudaril, da lahko obvestilo o plačilu dodatka za gorivo prejmejo tudi potniki, ki so letalsko vozovnico kupili sami, torej brez sodelovanja s turistično agencijo. “To je avtonomna odločitev prevoznikov, v Evropi se ta praksa že dogaja, na primer v Italiji, na Norveškem, deloma tudi pri nekaterih prevoznikih v Nemčiji. Prevozniki postopajo zelo različno,” je opisal. V združenju opažajo tudi veliko siceršnjih sprememb pri predvidenih letih: odpovedi odhodnih letov, ne pa tudi povratnih, nove ure odhodov in podobno. Tudi v naši bližini je eden večjih ponudnikov nizkocenovnih letov v zadnjih štirinajstih dneh odpovedal več kot polovico letov z letališča v Zagrebu.

Predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije Knaus sicer ostaja optimističen. “Ta teden opažamo, da so cene rahlo upadle – za približno 6 odstotkov – tako da so ponekod doplačila že nižja,” je opisal. 

Kam Slovenci letos potujemo?

V agenciji Palma navajajo, da je med Slovenci letos znova priljubljena Grčija, pa tudi Turčija, Egipt, Črna gora, Tunizija in seveda Hrvaška. Še posebej veliko zanimanje letos opažajo tudi za počitnice v Španiji. Tudi v agenciji Sonček ob Jadranu izpostavljajo interes za Turčijo in Grčijo, pa tudi Egipt, Kanarske otoke, Baleare in Azore. “Pravi magnet so letos Maldivi, kamor potuje zelo veliko Slovencev. V času sejma Expo jih je bilo veliko tudi v Dubaju, ponovno se leti na Karibe, na Tajsko, Bali, Mavricij,” so opisali v agenciji Sonček. Obe agenciji pa opozarjata, da je veliko kapacitet že zasedenih, zato potnike spodbujata, da si svoje rezervacije priskrbijo čim prej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje