Že včeraj več kot 50 plazov: “Stiska me, strah me je, da se bo komu kaj zgodilo”

Slovenija 16. Maj 202310:51 1 komentar
Igor Škof/NEURJE.SI

Čeprav v ponedeljek ni deževalo, so imeli gasilci zaradi razmočenega terena in naraslih voda številne intervencije predvsem zaradi plazov. Najhuje je bilo na severovzhodu države, kjer se je utrgalo 53 plazov. V Šentilju so štiri stanovalce zaradi varnosti že minuli konec tedna začasno izselili. Novo napovedano deževje pa vse bolj skrbi županjo občine Cirkulane pri Ptuju. Zaskrbljena je predvsem zaradi razpok, ki nakazujejo na morebitne zdrse zemlje. "Stiska me, strah me je, da se bo komu kaj zgodilo," je za N1 povedala Antonija Žumbar.

Obilno deževje je že pretekli konec tedna po državi povzročilo številne preglavice, največ v vzhodnem delu, kjer so imeli gasilci ogromno dela zaradi meteorne vode in plazov.

Tudi v ponedeljek, čeprav takrat ni deževalo, so potekale številne intervencije. Zaradi razmočenega terena se je v ponedeljek sprožilo več plazov. Po do zdaj zbranih podatkih uprave za zaščito so našteli 53 plazov, skupno jih je saniralo 35 gasilskih enot.

Največ plazov je bilo na severovzhodu države. V Mariboru so obravnavali 32 dogodkov, na Ptuju 14, v Celju tri in po en dogodek na območjih Ljubljane in Murske Sobote. Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in meteorno vodo speljali stran od objektov.

Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode so povzročili tudi v naravi. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je plaz v Cirkulanah spodkopal zemljino pod cisterno za utekočinjeni plin pred stanovanjsko hišo. Posredovali so tamkajšnji gasilci, ki so cisterno za plin trdno pričvrstili. Dežurni delavec mariborske plinarne je cisterno odklopil iz omrežja.

Zaskrbljena je tudi županja občine Cirkulane Antonija Žumbar, ki je za N1 povedala, da so razmere v občini vse bolj resne. “Stiska me, strah me je, da se bo komu kaj zgodilo. Vedno več je udrtin, zemeljske razpoke se še povečujejo, to pa vse bolj nakazuje na nove zemeljske plazove,” je povedala in dodala, da so na nekaterih mostovih, ki povezujejo bregove, zaradi močnega deževja že vidne poškodbe.

Kot smo že poročali, v Šentilju dva plazova resno ogrožata stanovanjski hiši. Ker je eden od objektov v Zgornjem Dobrenju zelo ogrožen, so štiri stanovalce s pomočjo občinske civilne zaščite začasno namestili drugam.

Kot je za N1 povedala poveljnica občinskega štaba civilne zaščite občine Šentilj Valentna Ošlovnik, je stanje resno, meritve geodetov pa skrb vzbujajoče. “Resno sta ogroženi tako hiša v Zgornjem Dobrenju kot v Štrihovcu. Gasilci trenutno meteorno vodo preusmerjajo s protipoplavnimi vrečami,” je pojasnila Ošlovnik.

Tudi danes razmere ostajajo resne. Medtem ko na Primorskem največ preglavic povzroča burja, je zaradi obilnih padavin agencija za okolje prižgala rdeči alarm za vzhodno polovico države, kjer bodo reke zaradi predhodne velike vodnatosti in namočenosti tal močno narasle, opozarja Arso. Najbolj bodo narasle reke, ki so se v preteklih dneh že razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju, Halozah in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale popoldan in v noči na sredo.

Obilico dela v ponedeljek so imeli gasilci tudi s prečrpavanjem vode. Na območju Maribora, Murske Sobote, Novega mesta, Ptuja in Celja so 54-krat posredovali, aktiviranih je bilo 42 gasilskih enot. Gasilci so večinoma prečrpavali meteorno vodo iz stanovanjskih objektov in enega zaklonišča, čistili prepuste, odstranjevali podrta drevesa, v objekte nameščali potopne črpalke ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje