Zaradi plazu izselili dve družini: “Ob hiši je ostalo le še pol metra zemlje”

Slovenija 15. Maj 202308:56 > 13:40 1 komentar
PGD Šentilj/FACEBOOK

Obilno deževje je tudi v nedeljo po državi povzročilo številne preglavice, največ težav je bilo v vzhodnem delu, kjer so imeli gasilci polne roke dela zaradi meteorne vode in sproženih plazov. V Zgornjem Dobrenju v občini Šentilj so morali zaradi varnosti izseliti dve družini, saj je plaz resno ogrozil stanovanjsko hišo. "Ob hiši je ostalo le še pol metra zemlje," je za N1 povedala poveljnica občinskega štaba civilne zaščite občine Šentilj Valentina Ošlovnik.

Obilno deževje je v nedeljo največ preglavic povzročilo na vzhodu države. Gasilci so imeli polne roke dela zaradi meteorne vode, ki je zalila več objektov, pa tudi plazov, ki so se utrgali v več krajih.

Padavine so še dodatno razmočile tla, kar je sprožilo številne zemeljske plazove, predvsem na območjih občin Maribor, Slovenska Bistrica, Lenart, Ruše, Sveta Trojica, Cirkulane, Majšperk, Videm, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Kozje in Ptuj. V Šentilju sta se zaradi razmočenosti zemlje sprožila dva plazova, ki sta ogrozila stanovanjski hiši in eno od tamkajšnjih cest. Gasilci so v obeh primerih razmočeno zemljo prekrili in meteorno vodo speljali stran od objekta, da so preprečili nadaljnje plazenje. Ker je eden od objektov v Zgornjem Dobrenju zelo ogrožen, so štiri stanovalce s pomočjo občinske civilne zaščite začasno namestili drugam.

“Gre za dve družini, ki živita v tej stanovanjski hiši. Utrgala se je večja plast zemlje, in čeprav so domači s pomočjo gasilcev razmočeno zemljo prekrili, se je ta še naprej gibala. Ko so zemljo prvič prekrili, je čez nekaj ur v dolino spolzela tudi ta plast s folijo. Ker je ob hiši ostalo le še pol metra zemlje, sva z županom ocenila, da se morata družini izseliti,” je za N1 pojasnila poveljnica občinskega štaba civilne zaščite občine Šentilj Valentina Ošlovnik. Po njeni oceni je bilo v plazovini sto kubičnih metrov zemlje. Na terenu so strokovne službe, ki preverjajo statiko hiše in ali je varno, da se družini vrneta domov. “A kaže bolj slabo, saj so za jutri napovedane nove padavine,” je dodala Ošlovnik. Po njenih besedah imajo na območju Šentilja šest kritičnih plazov. “Tudi v Štrihovcu se je v soboto ob hiši sprožil plaz, a ni tako hudo,” je dodala. Kot je še dejala, na njihovem koncu plazovi niso redkost. “Pogostejši so na kmetijskih površinah, medtem ko so v neposredni bližini hiš redkejši. Pojavljajo se vsakih nekaj let.” V ponedeljek so strokovne službe opravile meritve, ali se družini lahko vrneta domov. Več bo znano v torek, družini pa v ponedeljek zagotovo ne bosta spali doma.

Plaz je odnesel tudi del cesta blizu Maribora. Regionalna cesta med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica je do nadaljnjega zaprta, piše na strani prometnoinformacijskega centra.

Plaz, malečnik Plaz, malečnik
Jaka Arbutina /BOBO
Plaz, malečnik Plaz, malečnik
Jaka Arbutina /BOBO
Plaz, malečnik Plaz, malečnik
Jaka Arbutina /BOBO
Plaz, malečnik Plaz, malečnik
Jaka Arbutina /BOBO
Plaz, malečnik Plaz, malečnik
Jaka Arbutina /BOBO
Plaz, malečnik Plaz, malečnik
Jaka Arbutina /BOBO

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so gasilci posredovali tudi pri črpanju vode iz objektov v občinah Apače, Hoče – Slivnica, Križevci, Radenci, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Pesnica in Slovenska Bistrica. Na Ptuju pa so gasilci iz zalitega podvoza izvlekli avtomobil.

Zaradi močnega deževja so nekatere narasle reke prestopile bregove. V vzhodnem delu države – v porečjih Savinje, Dravinje, v Podravju, zlasti pa na območju Slovenskih goric, so struge rek tako rekoč polne. Kot smo pisali, sta se razlili reki Pesnica in Ščavnica, na Dolenjskem pa reka Krka in njeni pretoki. Bregove je prestopila tudi reka Mura in zalila del poti.

Zaradi celodnevnega deževja in razmočenega terena se je podrlo precej dreves, ki so ovirala promet.

Po napovedih vremenoslovcev agencije za okolje bo danes, ko goduje sv. Zofija, manj dežja, saj bo spremenljivo oblačno, nastajale pa bodo krajevne plohe. Že v noči na torek pa vodo padavine znova zajele vso Slovenijo. Na Primorskem se bo krepila burja. V torek bo oblačno in deževno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela. Da bi opozorili prebivalce na dodatno previdnost ob napovedanem deževju in burji, je agencija za okolje za torek za vzhodno polovico države izdala oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanega dežja, za jugozahodni del Slovenije pa je za torek dopoldne oranžno vremensko opozorilo izdala zaradi napovedanega močnega vetra.

Prav tako Geološki zavod Slovenije vnovič opozarja, da bo v torek povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije. Obvešča, da bo v torek povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije, lahko pa se plazovi pojavijo tudi v ostalih delih Slovenije. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetuje geološki zavod. V primeru sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu naj pokličejo na številko 112. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje