Zelo redek pojav: na Cerkniškem jezeru opazili flaminga

Slovenija 01. Nov 202117:27 > 02. Nov 2021 09:55 5 komentarjev
flamingo
Zoran Vidrih

V ponedeljek sta na svoji selitveni poti Cerkniško jezero obiskali prav posebni ptici, velika plamenca oziroma flaminga. Kot nam je pojasnil Tomaž Jančar, ornitolog in strokovni vodja Notranjskega regijskega parka, je to zelo plašna vrsta ptic. Na tem območju sta se ptici ustavili za kakšen dan ali dva, zato da si opomoreta pred nadaljevanjem poti. "Ostali zagotovo ne bosta, saj je to zanju neprimerno okolje," je dejal.

Fotograf Zoran Vidrih je v svoj objektiv ujel velika plamenca oziroma flaminga, ki sta se na svoji selitveni poti ustavila na Cerkniškem jezeru. Po besedah Tomaža Jančarja, ornitologa in strokovnega vodjo Notranjskega regijskega parka, so flaminga v njihovem parku do zdaj opazili samo enkrat, in sicer decembra 2014.

Največ flamingov v Franciji

Plamenec je namreč morska vrsta ptic, ki gnezdi ob morju. “Zadržuje se v plitvinah, kjer se tudi hrani. S svojim posebnim kljunom brede po blatu, ki ga nato filtrira in iz njega pobira drobne živali in alge,” je za N1 pojasnil Jančar. V Evropi sicer gnezdi približno 50 tisoč parov teh ptic, največ jih je v Franciji.

flamingo
Zoran Vidrih

“Se pa počasi širijo tudi v druge sredozemske države. Recimo v Italiji gnezdi na več mestih,” je povedal ornitolog. V Sloveniji pa flamingi veljajo za redke goste. Če jih že opazimo, je to največkrat zunaj gnezdilne sezone, ki se začne pomladi.

“Čeprav smo zadnja leta tu in tam opazili par osebkov. Zadnjič junija letos, ko smo opazili tri flaminge na območju Sečoveljskih solin. Tam jih tudi največkrat vidijo, ker je ta življenjski prostor najbolj podoben tistemu, ki ga potrebujejo za gnezditev,” je o flamingih dejal vodja Notranjskega regijskega parka.

flamingo
Zoran Vidrih

Na svetu živi več vrst plamencev, največ na tropskih območjih. “Po Evropi večinoma potujejo in raziskujejo,” je ob tem dodal. Veliki plamenec pa na stari celini celo gnezdi in tako velja za domorodno vrsto, saj je v naše kraje prišel sam.

Flamingi so plašne in nenapadalne živali

Na vprašanje, ali sta danes opažena flaminga domorodca ali gre za živali iz ujetništva, Jančar ni znal odgovoriti. “Zelo verjetno lahko rečemo, da gre za domorodca. Ni pa seveda izključeno, da sta iz ujetništva. Tu in tam imajo flaminge kakšni živalski vrtovi, zbiratelji, gojitelji. Kakšen od teh lahko tudi uide. Tega seveda ne moremo izključiti. Je pa treba povedati, da ne bi bilo nič posebnega, če bi šlo za naravne osebke. Res je, da redko zapustijo morska okolja, se pa zgodi,” je pojasnil Jančar.

flamingo
Zoran Vidrih

Flamingi so nenapadalne, celo plašne živali, zato jih je treba ob morebitnem srečanju pustiti pri miru in se jim ne približevati. “Hraniti se jih tudi ne da, saj nimamo nič, kar bi jih zanimalo,” je povedal ornitolog. Prav zaradi svoje plašnosti jim največjo grožnjo pri gnezdiščih predstavlja človeško vznemirjenje.

“Flaminga, opažena na Cerkniškem jezeru, sta se verjetno tu ustavila za kakšen dan ali dva, preden se bosta znova odpravila na pot. Ostala zagotovo ne bosta, saj je to neprimerno okolje za njiju,” je še za N1 povedal Tomaž Jančar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje