Zgodba s srečnim koncem: po devetih dneh psička Nala spet doma

Magazin 27. Nov 202119:09 > 19:38 0 komentarjev
psička Nala
K9 iskanje pogrešanih - Slovenija /FACEBOOK

Slovenijo je razveselila zgodba s srečnim koncem. Prostovoljci in družina, ki so v iskalni akciji prehodili nešteto kilometrov ter celo spali v gozdu, so po devetih dneh obupa našli pogrešano psičko Nalo.

“Slovenija je dežela čudovitih ljudi. Gorenjci, globoko se vam priklanjam, v tej akciji sem spet dobila upanje za človeštvo,” so uredniki Facebook strani K9 iskanje pogrešanih zapisali na začetku razveseljujoče objave, ki je njihove sledilce obvestila, da se je iskanje izgubljene psičke Nale končalo. Psička je namreč po devetih dneh zopet doma.

“Bili ste pozorni na vsakega psa, ki je taval, niste preganjali tavajočih živali, javljali ste lokacije, ki smo jih z našimi psi preverjali,” so zapisali v nadaljevanju objave in dodali, da sta med iskanjem Nale svojo pot domov našla še dva nemška ovčarja. Še posebej so se zahvalili prebivalcev Krop, Jamnikov, Dražgoš, Železnikov, Škofje Loke in vseh okoliških krajev, ki so pri iskalni akciji zavzeto sodelovali.

Psičko Nalo, ki je v devetih dneh prehodila izjemno dolžinsko in višinsko pot, so iskali lovci, gozdarji, pohodniki, izletniki, pa tudi otroci v Kropi. Lastnica Nale Nejka se je po pomoč k ekipi K9 Slovenija obrnila zatem, ko je se Nala ni vrnila iz gozda pri Podbrezju. Ker Nala tega območja ni poznala, doma pa je v hribih, je bila zanjo logična rešitev, da je pot domov iskala navkreber. Žal pa je odšla na napačen hrib, celo na napačno hribovje ter na neki točki prečkala reko Savo.

“Šla je skozi Krope na Jamnike, se poklonila padlim v Dražgošah in nadaljevala v smeri proti Poljanski dolini,” so zapisali v društvu, ki se posveča iskanju pogrešanih živali, ter dodali, da so Nali vseskozi sledili z dobrim dnem zamika. Nala je namreč vztrajno rinila v hribovje in tudi po dobrem tednu dni je še vedno vztrajala pri potovanju, čeprav so v društvu ocenili, da se je postopno upočasnjevala. Nalina družina je preživela tudi noč v bližini kraja zadnjega videnja, vendar Nale niso dočakali.

“Delamo z glavo in ne na silo”

“Odšli so domov in naslednji dan Nale ni nihče nikjer videl. Nekdo me je vprašal, zakaj ne gremo s psi za njo. Nisem bila prepričana, če misliva za isto psico, zato je vse, kar lahko rečem – ker delamo z glavo in ne na silo,” so zapisali v društvu ter dodali, da je bila celotna ekipa K9 v nizkem štartu, da bi Nali postavili živi zid ter ji s tem preprečili nadaljnjo pot v Poljansko dolino. Kot so še pojasnili, je bilo v pripravljenosti več kot 40 ljudi, ki bi ji postavili oviro, da bi se psička obrnila in krenila v drugo smer, kjer bi jo nato pričakala družina.

Minuli četrtek so Nalo vnovič videli na kraju nemalo stran od zadnjega videnja, zato se je družina odločila, da bo preživela še eno noč na prostem ter jo čakala na mestu, kjer so psičko pričakovali. Razočarani so zjutraj ugotovili, da je še vedno ni. “Predstavljajte si prezeble, premočene, rahlo obupane ljudi, ki jim ni jasno, zakaj pes ne pride …” so zapisali v objavi društva in pojasnili, da je Nala, ki ni izkušena v razumevanju gibanja vonja, termike in vetrov, za iskanje želenega cilja potrebovala več časa. “To traja, zahteva ogromno napora in ogromno energije,” so še zapisali.

Družina se je odpravila domov, se preoblekla ter se nato vrnila na mesto, kjer so preživeli in noč in prav tam jih je čakala shujšana in utrujena Nala, ki je ležala na oblačilih njene lastnice. “V hribih se je namučila z veliko stvarmi: iskala je dom in domače, zgubljala energijo z neuspešnim lovom, zgubljala energijo z ogrevanjem telesa, iskala od kod za vraga prihaja vonj po Nejki in hrenovkah, končno locirala izvor vonja – in Nejke ni bil o tam …. ampak – bil je najbolj svež vonj po njej, zato se je, pametna punca, odločila, da bo čakala,” so še zapisali v zaključku zgodbe s srečnim koncem in dodali, da sta Nejka in Nala sedaj ponovno skupaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!