Zgodovinski mejnik: v Ljubljani mandat začela prva slepa britanska veleposlanica

Slovenija 12. Avg 202418:30 1 komentar
Victoria Harrison
Foto: ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Britansko veleposlaništvo v Sloveniji bo odslej vodila prva slepa britanska veleposlanica. Mandat je začela danes, pri služenju ji bo pomagal pes vodnik Otto.

Kopijo poverilnega pisma je vodji diplomatskega protokola na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Roku Srakarju danes predala nova britanska veleposlanica v Sloveniji Victoria Jane Harrison. Je prva slepa britanska veleposlanica.

Funkcijo bo opravljala s pomočjo psa vodnika Otta, dveletnega križanca med labradorcem in zlatim prinašalcem. Da gre za zgodovinski mejnik za diplomatsko službo Združenega kraljestva, so zapisali na spletni strani britanske vlade.

Harrison se že zadnje leto uči slovensko. “V svoji karieri sem z veseljem opazovala, kako je diplomatska služba bolj postala odraz raznolikosti države, v kateri delamo, in ponosna sem, da sem del teh sprememb,” je dejala aprila. Na položaju je nadomestila Tiffany Sadler. Harrison je v Ljubljano sicer prispela v petek, je britansko veleposlaništvo v Ljubljani objavilo na družbenem omrežju Facebook.

Prva oseba s priznano invalidnostjo na zunanjem ministrstvu

Rodila se je z normalnim vidom. Slabšati se ji je začel v najstniških letih, oslepela pa je po končanem študiju.

Harrison se je leta 1997 kot prva oseba z ugotovljeno invalidnostjo zaposlila na zunanjem ministrstvu. Trajalo je šest mesecev, preden je dobila računalnik, ki ga je lahko uporabljala. “Ni šlo za to, da me ljudje ne bi želeli podpirati. Šlo je za to, da smo se vsi učili sproti,” je aprila pojasnila za BBC.

Kot piše na spletni strani britanske vlade, je približno 15 odstotkov vseh zaposlenih na tamkajšnjem ministrstvu za zunanje zadeve s prijavljeno invalidnostjo.

Poleg Harrison sta kopiji poverilnih pisem danes predala še novoimenovani veleposlanik Burundija Ernest Ndabashinze in novi veleposlanik Turkmenistana Esen Muhammedowic Aydogdyew. Poverilna pisma bodo omenjeni novi veleposlaniki v torek predali še predsednici republike Nataši Pirc Musar.

Victoria Harrison Victoria Harrison
Victoria Harrison in Otto (Foto: Britansko veleposlaništvo v Ljubljani)
Victoria Harrison in Tiffany Sadley Victoria Harrison in Tiffany Sadley
Foto: Britansko veleposlaništvo v Ljubljani

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje