Nova britanska veleposlanica: Izguba vida mi pomaga pri povezovanju z ljudmi

Slovenija 15. Apr 202409:18 0 komentarjev
Victoria Harrison in Tiffany Sadley
Foto: Britansko veleposlaništvo v Ljubljani

V Slovenijo avgusta prihaja nova britanska veleposlanica Victoria Harrison, ki bo nasledila Tiffany Sadler. Spremljal jo bo tudi pes vodnik Otto, saj je veleposlanica slepa. Z njo se je pred prihodom v Ljubljano pogovarjal BBC.

Kot smo že poročali, bo nova veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji Victoria Harrison. S tem bo postala tudi prva britanska slepa veleposlanica.

Victoria Harrison se slovensko uči že zadnje leto, z njo v Ljubljano pa prihaja tudi pes vodnik Otto. Medtem ko je učenje jezikov naloga vsakega tujega diplomata, Victorio čaka tudi nekaj navajanja na novo okolico. “Med svojo prvo napotitvijo v tujino nisem vedela, da je v neposredni bližini mojega doma čudovita kavarna – hodila sem mimo nje in nisem vedela,” je za BBC opisala izzive, s katerimi se spoprijema zaradi slepote.

Victoria se je rodila z normalnim vidom, vendar se je ta v najstniških letih začel slabšati. Oslepela je po tem, ko je končala študij.

Interes za diplomacijo je razvila že kot najstnica, in sicer ob padcu berlinskega zidu. Očeta je vprašala, kaj diplomati počnejo, on pa ji je odgovoril, da so plačani za potovanje po svetu, učenje tujih jezikov in predstavljanje svoje države. “To je zvenelo fantastično,” je dejala Victoria.

Victoria Harrison
Victoria Harrison in Otto (Foto: Britansko veleposlaništvo v Ljubljani)

Leta 1997 se je Victoria kot prva oseba z ugotovljeno invalidnostjo zaposlila na zunanjem ministrstvu. Trajalo je šest mesecev, preden je dobila računalnik, ki ga je lahko uporabljala. “Ni šlo za to, da me ljudje ne bi želeli podpirati. Šlo je za to, da smo se vsi učili sproti,” je pojasnila za BBC.

Harrison se je rodila na Škotskem, v času diplomatske kariere pa je bila napotena v Helsinke in Sarajevo. Kot je dejala, vsaka nova država predstavlja svojevrstne izzive. A slepota ji obenem pomaga, da se z ljudmi poveže na prav poseben način. “Včasih moram koga prijeti za roko, da me popelje iz sejne sobe. Takšne stvari povežejo ljudi, kar je dejansko zelo koristno pri vzpostavljanju odnosov,” je pojasnila.

Victoria je postala prva slepa oseba na britanskem zunanjem ministrstvu, prva slepa diplomatka v tujini in prva slepa britanska veleposlanica. Ko so jo na BBC vprašali, kako se počuti kot pionirka, se je zasmejala. “Ko pomislim na to, me kar stisne. Tehnično gledano, da, veliko stvari sem naredila prva. Ne maram besede pionirka, ker se sliši, kot da sem si te stvari dejansko zastavila – vendar so se nekako samo zgodile,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!