Najcenejša košarica osnovnih živil na najnižji vrednosti: kje je najdražja?

Gospodarstvo 28. Jun 202312:32 3 komentarji
odprte trgovine danes
Foto: PROFIEMDIA

Nadaljuje se popis živil v trgovinah. Najcenejša košarica 15 osnovnih živil (brez popustov) je tokrat v Lidlu in znaša 32,81 evra, medtem je najdražja v Tušu in znaša 46,85 evra. Medtem je povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil dosegla najnižjo vrednost v času spremljanja cen. Pristojno ministrstvo je prvič popisalo cene razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil. Kakšne so cene in katera živila so zajeli?

Ministrstvo za kmetijstvo je pripravilo še en popis košarice 15 osnovnih živil, ta je potekal 22. junija.

Najcenejša osnovna košarica 15 izdelkov je tokrat v Lidlu in znaša 32,81 evra, za deset centov je dražja v Hoferju in torej znaša 32,91 evra. Sledi Mercator z 32,94 evra, Spar s 34,14 evra in Eurospin s 36,08 evra. Najdražja košarica je tokrat bila v Tušu in znaša 46,85 evra.

Povprečna najcenejša vrednost košarice osnovnih živil se je pocenila in dosegla najnižjo vrednost v celotnem času spremljanja ter znaša 35,96 evra, kar je za skoraj 5 odstotkov (1,86 evra) nižja vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom 8. junija. Pocenila se je tudi najcenejša košarica, in sicer za kar 8,81 odstotka oziroma dobre 3 evre v primerjavi s prejšnjim popisom, so sporočili s kmetijskega ministrstva. Pri spremembi vrednosti najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil pri posameznih trgovcih so od prejšnjega popisa največje znižanje zabeležili pri Sparu, za 15 odstotkov.

MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO

Ko so med popisom upoštevali popuste oziroma akcijske cene, pa je najcenejšo osnovno košarico imel Mercator.

Med tokratnim popisom so prvič prečesali cene razširjene košarice osnovnih skupin živil, ki ima 28 osnovnih skupin živil. To razširjeno košarico sestavljajo pršut, piščančje hrenovke, kuhan pršut, panceta ali sušena slanina, piščančje meso, goveje meso, sir Gauda (poltrdi polnomastni sir), mocarela, sveže mleko, trajno polnomastno mleko, trajno pol posneto mleko, kisla smetana, jogurt, jajca, bel kruh, polbel kruh, bageta, kajzerica, žemlja, krompir, jabolka, korenje, banane, čebula, limone, sončnično olje, oljčno olje in maslo.

Najcenejša razširjena košarica 28 živil je bila v Hoferju in znaša 50,81 evra, za slaba dva evra je dražja v Mercatorju 52,15 evra. Sledijo Lidl z 52,83 evra, Spar s 54,24 evra in Eurospin s 57,83 evra. Najdražja razširjena košarica je v Tušu in znaša 65,52 evra.

MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO

Povprečna vrednost najcenejše nove razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil je tokrat znašala 55,56 evra. Košarica med najcenejšim in najdražjim trgovcem pa znaša skoraj 15 evrov. V povprečju se je povprečna vrednost najcenejše košarice 28 osnovnih skupin živil z rednimi cenami razlikovala od akcijske za približno 0,70 evra.

Analiza razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil je pokazala, da imajo trgovci, ki imajo že v osnovi večji obseg ponudbe izbranih živil, več kot trikrat večjo ponudbo izdelkov. Največja izbira izdelkov je znotraj kategorij oljčnega olja, jabolk, belega kruha, kisle smetane, piščančjega mesa, hrenovk ter pršuta.

Pri spremembi vrednosti najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil pri posameznih trgovcih je od prejšnjega popisa največje znižanje – 15 odstotkov – pri trgovcu Spar, najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil pa je pri tokratnem popisu na voljo pri trgovcu Lidl. Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil z akcijskimi cenami je na voljo pri trgovcu Mercator.

V obdobju od prejšnjega popisa se je povprečna cena vseh izdelkov znižala v devetih kategorijah. Največjo pocenitev zaznavajo pri sončničnih oljih (5,69 odstotka), sledijo jajca (5,11 odstotka), goveje meso (4,57 odstotka) ter mleko (2,19 odstotka). V štirih kategorijah se je povprečna cena vseh izdelkov podražila (krompir, maslo, svinjsko meso in testenine), cena jabolk pa je ostala nespremenjena.

Poleg rednih dvotedenskih spremljanj cen osnovne in razširjene košarice osnovnih skupin živil lahko na spletni strani Primerjaj cene dnevno spremljate in primerjate cene več kot 17 tisoč živil, ki so na voljo v spletnih trgovinah štirih največjih spletnih trgovcev.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje