Roglič več sto navijačem: “To je tisto, za kar delamo, hvala vam”

Slovenija 30. Jul 202109:33 > 14:27 2 komentarja

Letalo iz Pariza, na katerem je bil slovenski kolesarski junak Primož Roglič, je ob 11.45 pristalo na Brniku. Tam ga je pričakalo več sto navijačev z vseh koncev Slovenije, mnogi so tja kar prikolesarili. Roglič se je vsem zbranim zahvalil z besedami: "To je tisto, za kar delamo." Počitek zlatega olimpijca bo kratek, saj ga čez 14 dni čaka Dirka po Španiji.

12.30:

Primož Roglič in navijači Primož Roglič in navijači
Žiga Živulovič jr./Bobo
Primož Roglič in navijači Primož Roglič in navijači
Žiga Živulovič jr./Bobo
Primož Roglič in navijači Primož Roglič in navijači
Žiga Živulovič jr./Bobo
Primož Roglič in navijači Primož Roglič in navijači
Žiga Živulovič jr./Bobo
Primož Roglič in navijači Primož Roglič in navijači
Žiga Živulovič jr./Bobo

Primož je stopil pred zbrane navijače, ki jih je po ocenah med 500 in 600. To je izzvalo pravo erupcijo navdušenja med zbranimi. Slišali so se vzkliki “Primož, Primož, Primož” in zvok bobnov. Vzel si je čas, da je potolažil sinčka, ki je ob pestrem dogajanju planil v jok.

“To je tisto, kar ti da dodatno motivacijo, to je tisto, za kar delamo. Res, hvala vam,” je rekel v nagovoru navijačev. Med njimi je bilo veliko Zasavcev v rumenih majicah, nekateri pa so bili celo v dresih ekipe Rogličeve kolesarske ekipe Jumbo-Visma.

12.25:

Primoževa partnerka Lora je za N1 povedala, da je bilo zanjo kronometer bolj stresno spremljati kot za Leva, saj “se ona zaveda, kaj se dogaja”. Za Leva pa je bilo spremljanje vsega skupaj “fino”.

Dejala je, da si za počitek Primož ne bo mogel vzeti veliko časa in bo treba hitro spet začeti trenirati, saj ga čaka še Dirka po Španiji, ki se začne že čez dva tedna.

12.15:

Med Primoževo novinarsko konferenco sta njegova partnerka Lora in sin Lev odšla pred letališče. Lev je navdušeno skakal in mahal s slovensko zastavo, pri tem pa sprožil val navdušenja med navijači.

12.00:

Začela se je novinarska konferenca, na kateri je poleg Primoža tudi selektor Andrej Hauptman. Njegove besede pred zlatim kronometrom so odmevale in naježile kožo mnogim športnim navdušencem.

“Kako je voditi takšne kolesarje? Lahko. Jaz sem presrečen, zdaj pa se bo treba čim prej spočiti, saj je kolesarska sezona še dolga. Saj veste, kako je, takoj ko si zadovoljen s tistim, kar si dosegel, si na poti navzdol,” je dejal.

“Ko si v avtu, se zavedaš, da je vsaka napaka, ki jo narediš na progi, lahko usodna. Tisti dan je šlo vse po planu, ki sva ga naredila. No, ne po planu, še kar dosti bolje,” je povedal Hauptman. “To je darilo za celo slovensko kolesarstvo.”

“Veseli me, da skrbim tudi za srčno mišico ostale populacije, ne le za svojo,” je šaljivo povedal Roglič po komentarju, da nam srce bije hitreje ob gledanju njegovih dirk. “Prvo bi rad užival ob tem dosežku, ampak me čaka natrpan urnik v nadaljevanju sezone. Na srečo v kolesarstvu izzivov ne manjka, tako da gremo naprej.”

Povedal je, da so olimpijske igre sanje tudi zanj, saj se zgodijo na vsaka štiri leta. “Zlata medalja bo za vedno zapisana na moje ime,” je dejal. Za vrnitev domov pa se je kljub natrpanemu urniku odločil, ker je po njegovih besedah to medalja za Slovenijo, za vse nas.

“Ni važno, da imaš kip ali da je po tebi poimenovana cesta, važno je, kaj sporočaš ljudem. Nikoli ne obupaj, vedno se je treba boriti.”

Roglič v odgovoru na vprašanje, kako se počuti ob novici, da mu bodo v domačem Zagorju ob Savi postavili kip 

11.54:

Eden izmed navijačev, ki je prišel iz Kranja, je imel s seboj par mesecev starega sina. “Kajetan je, ko se je začela podelitev in je zadonela Zdravljica, mirno zaspal. Spanec pravičnega in zmaga pravičnega,” je z nasmehom povedal mladi očka.

11.46:

Letalo družbe AirFrance Hop je pristalo na Brniku.

11.40:

Na Brniku se je zbralo že okoli 300 navijačev in še vedno prihajajo. Letalo, ki prileti iz Pariza, je že nekje nad Ljubljano in naj bi kmalu pristalo na Brniku.

“Midva sva prišla iz Škofje Loke. V Sloveniji imamo izjemne športnike, ki jih moramo podpirati in spremljati. Zato sva se odločila, da mu prideva čestitati in ga pozdraviti,” je dejala športna navdušenka. “Pri Primožu me najbolj navdušuje njegova vztrajnost,” pa je dejal drug navijač.

Mnogi so na letališče kar prikolesarili, med njimi tudi še en navijač iz Škofje Loke, ki je povedal, da ga Roglič navdušuje z iskrenostjo, skromnostjo in vztrajnostjo.

11.30:

Primoža Rogliča bodo navijači na brniškem letališču lahko pričakali okoli 12. ure. Pristanek je predviden ob 11.40. Tam je tudi naša ekipa z novinarko Sarah Neubauer in Markom Hrastarjem.

“Vedno je bil neustrašen”

Naš zlati kolesar je, kot je že znano širši športni javnosti, začel kot smučarski skakalec. Pred 22. letom starosti doma sploh ni imel kolesa, zato o tem, da bi bil profesionalen kolesar ni mogel niti sanjati.

Leta 2007 je padel na veliki skakalnici v Planici. “Bil sem mlad. Verjetno nisem imel potrebnega spoštovanja in strahu pred skakalnico,” je dejal. A ni odnehal po padcu, saj je trdo treniral še tri leta po tem. A motivacije je zmanjkalo, je razložil Roglič. “Star sem bil 21 let in še nisem bil svetovni ali olimpijski prvak.”

Primož Roglič
REUTERS/Christian Hartmann

Njegov prvi trener smučarskih skokov v domačem Kisovcu je bil Zvone Pograjc, ki je Primoža v kratkem dokumentarnem filmu kolesarske ekipe Jumbo-Visma opisal kot pridnega in zagnanega otroka. “Vedno je bil neustrašen,” je dodal Pograjc.

“Moje sanje so bile, da bi bil najboljši v smučarskih skokih. Hotel sem biti najboljši, v tem, kar sem počel.”

Primož Roglič v dokumentarnem filmu ekipe Jumbo-Visma

Njegova partnerka Lora Klinc je v dokumentarcu dejala, da obstajata dva Primoža. “Eden je ‘Primož kolesar’, drugi pa ‘normalen Primož’. Včasih je malo hladen in odsoten, a v osebnem življenju je drugačen. Toplejši.”

Mojster preobratov

Roglič je na kronometrski preizkušnji, ki so jo kolesarji vozili v sredo, pokoril celotno konkurenco. Za več kot minuto je ugnal drugouvrščenega Nizozemca Toma Dumoulina in tretjega Avstralca Rohana Dennisa.

Slovenskemu kolesarstvu je s tem privozil drugo olimpijsko medaljo na letošnjih igrah (ter drugo slovensko kolesarsko kolajno sploh), a prvo najprestižnejšega leska. Tadej Pogačar je na cestni dirki v Tokiu namreč osvojil bron, le za nekaj centimetrov je zgrešil srebro, Roglič pa je zaupanje selektorja poplačal v vožnji na čas.

Po razočaranju na letošnji Dirki po Franciji, ko je padel na tretji etapi, bolečine pa čutil vse dokler ni odstopil, je zlata medalja na olimpijskih igrah pravo olajšanje za 31-letnika. Dvakratni zmagovalec tritedenske Dirke po Španiji bo na Vuelti nastopil tudi letos, začetek ga čaka že čez dobra dva tedna.

Roglič je v zadnjem obdobju postal pravi mojster preobratov. Po velikem razočaranju na lanskem Touru, ko je skupno zmago izgubil na predzadnji etapi, se je pobral in osvojil prestižno enodnevno dirko Liege-Bastogne-Liege, kasneje pa še špansko Vuelto. Pobral se je tudi letos in to na najlepši možen način – z zlatom na olimpijskih igrah.

Zlato kolo na trboveljskem dimniku

Brane Povše, alpinist in avtor uradnih vzponov na trboveljski dimnik, je Primoža Rogliča počastil tako, da je na 360 metrov visok dimnik odnesel kolo, pobarvano v zlato barvo.

Bobo
Zlato kolo na trboveljskem dimniku Zlato kolo na trboveljskem dimniku
Bobo
Zlato kolo na trboveljskem dimniku Zlato kolo na trboveljskem dimniku
Bobo
Zlato kolo na trboveljskem dimniku Zlato kolo na trboveljskem dimniku
Bobo
Zlato kolo na trboveljskem dimniku Zlato kolo na trboveljskem dimniku
Bobo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje