Vrnitev maturantov: zaradi anonimne prijave zmeda in jeza na brniškem letališču

N1 video 17. Avg 202116:00 > 18. Avg 2021 15:07 2 komentarja
Dijaki ob vrnitvi na Brnik s Krfa
N1

Na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani je ob vrnitvi dijakov z maturantskega izleta na Krfu nastala zmeda. Starši so na prihod otrok s terminala čakali tudi več ur, kar je povzročilo nekaj negodovanja.

Na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani je pristalo letalo s Krfa, na katerem je bila tudi skupina dijakov, ki se je vračala z maturantskega izleta z agencijo Mondial Travel. Kot smo izvedeli, naj bi letalo s Krfa pristalo ob 11.05, vendar je z nekajminutno zamudo pristalo okrog 11.20. Približno uro in pol pozneje so dijaki začeli zapuščati letališče, kar je med starši povzročilo zmedo. Razširile so se govorice, da NIJZ na terminalu zadržuje dijake, medtem ko množica staršev čaka pred vrati. 

Anonimna prijava trdila, da se dijaki na letalu počutijo slabo

Brigita Zorec iz družbe Fraport Slovenija je za N1 potrdila informacije, da je za zaplet poskrbela anonimna prijava. Ta je trdila, da naj bi se nekateri dijaki na letalu slabo počutili in naj ne bi izpolnjevali pogojev PCT ter naj bi imeli ponarejene teste. Na letališče sta prišla zdravstveni inšpektorat in zdravnik. Potnike, ki niso preboleli koronavirusa ali pa niso bili cepljeni, so pristojni testirali. Na letalu je bilo 176 potnikov, nihče ni bil napoten v karanteno. Gre za previdnostni postopek, ki so ga na Brniku opravili prvič, odkar veljajo ukrepi zaradi koronavirusa.

Z NIJZ so sporočili, da je bila anonimna prijava podana na zdravstveni inšpektorat. “Zaradi prijave so pooblaščene službe postopku namenile več pozornosti, kar je vzelo nekoliko več časa. Sicer pa postopek preverjanja po vsebini ni odstopal od dnevnega protokola, ki ga imajo pristojne službe za oceno vstopa v državo,” so pojasnili na inštitutu.

Na zdravstvenem inšpektoratu so potrdili, da so prejeli informacijo, da naj bi bilo na tem letu več domnevno okuženih s koronavirusom. Informacijo so preverili v sodelovanju s policijo in NIJZ, odredili niso nobene izolacije. “Inšpektorat se na prejete prijave dolžan odzivati in tako je bila obravnavana tudi ta prijava,” so dodali.

Medtem je direktor NIJZ Milan Krek za N1 povedal, da NIJZ nadzorov na meji ne opravlja, saj ni “represivni organ”. Je pa dodal, da je prejel klic zaskrbljenega očeta, ki je na ljubljanskem letališču čakal na prihod hčerke, rekoč, da jo NIJZ drži na meji. Krek je pojasnil, da nadzor na meji izvajata policija in inšpekcija, ampak da se lahko opravljanje nadzora zavleče, če v enem trenutku na mejo prispe večje število ljudi. Kot je še dodal, bodo na NIJZ razmere spremljali in v primeru okužb dijakom odredili karanteno oziroma samoizolacijo. 

Kaj pravijo dijaki in starši?

“Za to sploh nismo vedeli,” je za N1 dejala dijakinja Tinkara Tkalec. “Prišli smo z letala, nato so nas zaprli v neki prostor in rekli, da bo prišla inšpekcija. Cepljenim je policija pregledala certifikate, necepljeni pa znotraj še vedno čakajo, samo še vedno niso začeli testirati. Na letališče smo prišli pred skoraj dvema urama, pa sem šele zdaj prišla ven,” je povedala malo pred 13. uro, ko je naša ekipa dogajanje preverjala na terenu. Dijakinja je dodala, da je v tistem trenutku na terminalu čakalo še veliko dijakov. 

“Čakam hčerko, ki prihaja z maturantskega izleta s Krfa. Ob 11.20 je letalo pristalo, dobili so navodilo NIJZ, da jih morajo še enkrat testirati, čeprav so bili že enkrat testirani na Krfu,” je za N1 povedala mati dijakinje Brigita Baša. Nekaj minut za tem je z letališča prispela njena hči, ki je potrdila, da so na letališču čakali vsaj uro in pol. Najprej so jim dejali, da jih bodo testirali, a je morala le pokazati že predhodno opravljen negativen test. 

Nekateri starši menijo, da na letališču ni šlo za zaplet, ampak le slabo organizacijo in komunikacijo, in da so veseli, da se dobro skrbi za varnost dijakov in preostalih, ki se iz tujine vračajo v Slovenijo. 

Le en potnik PCT-pogoj izpolnil v Ljubljani

Kot so nam sporočili s policije, je šlo na Brniku za regularen postopek. Pri vseh potnikih pri vstopu v Slovenijo preverjajo izpolnjevanje PCT-pogoja v skladu z odlokom o pogojih vstopa v Slovenijo.

“V primeru leta iz Grčije je policija ravnala po navodilih zdravstvenega inšpektorata. V postopku preverjanja PCT-pogojev za vstop v Slovenijo je bil samo en potnik s tega leta, ki je ta pogoj izpolnil s testiranjem na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Ostali so imeli veljavna potrdila o cepljenju, so prebolevniki ali pa so imeli negativen test in jim je bil že prej omogočen vstop v državo,” so sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje