Poslanci določili datum za posvetovalne referendume

Slovenija 25. Apr 202406:44 > 20:02 3 komentarji
Kdaj je drugi krog predsedniških volitev
Foto: Borut Živulović/BOBO

Državni zbor je razpisal posvetovalne referendume o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu ter o rabi konoplje. Referendumi bodo glede na sprejete odloke potekali 9. junija, sočasno z volitvami v Evropski parlament. Roki za referendumska opravila bodo začeli teči 6. maja.

Potem ko so v sredo opravili razpravo o predlaganih odlokih o razpisu treh posvetovalnih referendumov, so poslanci danes o njih še glasovali in odločili, da se bodo državljani o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in posedovanju konoplje za medicinsko rabo in omejeno osebno rabo izrekali 9. junija, ko bodo potekale tudi volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament.

Za razpis referendumov na ta dan so se zavzemali v Svobodi, med drugim tudi zato, ker računajo, da bodo s tem na volišča privabili več ljudi. Da bodo predlog podprli, so pred glasovanjem napovedali tudi v Levici.

V SD in opoziciji so predlogu nasprotovali, saj da bodo teme referendumov zasenčile evropske teme. SD in NSi sta zato k predlaganim odlokom vložili dopolnila, s katerimi bi datum izvedbe referendumov zamaknili na 24. november, ki pa jih je DZob dašnjem glasovanju zavrnil.

Predlogi SDS za posvetovalne referendume zavrnjeni

DZ je razpravljal in odločal še o treh predlogih za razpis posvetovalnega referenduma, ki so jih vložili v SDS, ki pa jih je DZ pričakovano zavrnil. Predlagali referendumsko odločanje o nastanitvah migrantov (za je glasovalo 28, proti pa 49 poslancev), o zaupanju v vlado (za je glasovalo 24, proti pa 49 poslancev) in o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge (za je glasovalo 29, proti pa 50 poslancev). Da referendumi niso primerni, so ocenila že matična delovna telesa.

Danes se je končal tudi zakonodajni postopek za spremembe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, s katerim so v SDS predlagali uvedbo tako imenovanega referendumskega dneva. Predlog je zavrnil že matični odbor, DZ se je danes s tem le seznanil.

DZ je z 28 glasovi za in 49 proti zavrnil tudi predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki so jo vložili poslanci SDS. Predlog bi uvedel obvezno soglasje občinskega sveta pred sprejemom sklepa vlade o nastanitvi migrantov ali vzpostavitvi azilnega doma ali njegove izpostave na območju občine. V SDS so ga vložili po odločitvi vlade, da na Obrežju in v Središču ob Dravi organizira izpostavi azilnega doma.  tem po mnenju vlade in koalicije porušili razmerja med pristojnostmi organov lokalne samouprave in državnih organov. Po mnenju vlade in koalicije bi s tem porušili razmerja med pristojnostmi organov lokalne samouprave in državnih organov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje