Zneski za pogostitev v državni upravi bodo po novem lahko višji

Slovenija 27. Dec 202207:14 0 komentarjev
pogostitev
Bor Slana/Bobo

Zaradi inflacije in "potreb organov" je vlada minuli teden odločila, da bodo zneski za pogostitev na uradnih in delovnih dogodkih v organizaciji državne uprave po novem lahko višji, kot je veljalo do zdaj.

Vlada je minuli teden na seji sprejela novo uredbo o stroških reprezentance, ki določa omejitve glede izdatkov ministrstev in drugih državnih organov pri pogostitvah na uradnih dogodkih, od sestankov do seminarjev.

Kot so pojasnili v vladnem sporočilu za javnost, so omejitev dopustnih izdatkov za reprezentanco posodobili “upoštevaje inflacijo zadnjih let in dejanske potrebe organov”. Do zdaj veljavna uredba je bila namreč sprejeta leta 2009.

Na sestankih stroški pogostitve s pijačo in sadjem, izjemoma pa tudi prigrizki, po novem ne bodo smeli presegati 7 evrov (do zdaj 5) na osebo na uradnih sestankih in 3 evre (do zdaj 2) na osebo na delovnih sestankih.

Enaka omejitev po novem velja tudi za stroške pogostitve med krajšimi odmori pri strokovnih seminarjih in konferencah. Če pa organizator strokovnega seminarja in konference zagotovi tudi kosilo ali večerjo, smejo stroški kosila ali večerje znašati največ 40 evrov na osebo (tega določila v stari uredbi ni bilo).

Stroški uradnega ali delovnega kosila oziroma večerje, ki ga prireja funkcionar, smejo po novem znašati največ 65 evrov na osebo (prej 50), za direktorje vladnih služb in predstojnike organov v sestavi omejitev po novem znaša 50 evrov na osebo (prej 40), načelnik upravne enote pa lahko odšteje največ 40 evrov na osebo (prej 30).

Pri obedih, ki so del protokolarnih dogodkov, se je omejitev dvignila s 65 na 80 evrov na osebo.

Pri organizaciji sprejemov smejo funkcionarji po novem za pogostitev porabiti največ 35 evrov na osebo (prej 30), načelniki upravnih enot pa 20 evrov (prej 15). Za pogostitve na protokolarnih sprejemih se je omejitev s 40 zvišala na 50 evrov na osebo.

Omejitve iz uredbe sicer ne veljajo za Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo v primerih, ko gre za delovanje na področju zagotavljanja nacionalne varnosti, sodelovanje oziroma izmenjevanje podatkov s tujimi obveščevalnimi in varnostnimi službami ter postopke varnostnega preverjanja. Prav tako ne veljajo za Ministrstvo za zunanje zadeve v primerih, ko gre za stike s predstavniki iz tujine in druge protokolarne dogodke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!