Zorana Jankovića zaradi kanala C0 doletela kazenska ovadba

Slovenija 09. Nov 202312:22 0 komentarjev
Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ljubljanski župan Zoran Janković je med ovadenimi zaradi kanala C0. Kazenska ovadba, ki sta jo vložila jubljanska svetnica Vesna Jasminka Dedić in član organizacije AAG Miha Jazbinšek, vsebuje vrsto očitkov. Skupni imenovalec teh pa je generiranje sistemske korupcije. Ovadba je doletela tudi nekdanjega ministra Uroša Bržana.

Ljubljanska svetnica Vesna Jasminka Dedić in član organizacije AAG Miha Jazbinšek sta zaradi kanala C0 kazensko ovadila ljubljanskega župana Zorana Jankovića, župana Vodic Aca Franca Šuštarja in nekdanjega župana Medvod Stanislava Žagarja. Očitata jim generiranje sistemske korupcije. Ovadila sta tudi nekdanjega ministra Uroša Brežana.

V primeru kanala C0 gre po prepričanju vlagateljev ovadb za ponarejena gradbena dovoljenja – od prvega v letu 2013 do zadnjega v letu 2021.

Ta so bila izdana na podlagi prav tako ponarejenih vodnih soglasij oz. mnenj, je ob vložitvi ovadb danes dejal Jazbinšek iz Alpe Adria Green (AAG).

“Župani treh občin so ključni akterji pri generiranju sistemske korupcije”

Direkcijo za vode sta pred meseci po Jazbinškovih besedah pozvala k izreku delne ničnosti prvega vodnega soglasja iz leta 2013, ljubljansko upravno enoto pa k izreku delne ničnosti prvega gradbenega dovoljenja iz leta 2014. Ker se instituciji nista odzvali, sta danes vložila naznanilo kaznivih dejanj zoper župane treh občin, vključenih v projekt.

“Župani treh občin so ključni akterji pri generiranju sistemske korupcije na vseh ravneh upravljanja, in sicer na lokalni, nacionalni in EU ravni, v katero so vpleteni javni uslužbenci, ki so odločali v upravnih postopkih in ki so pripravljali projektno in investicijsko dokumentacijo,” je dejal Jazbinšek.

Miha Jazbinšek
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Kazenska ovadba tudi proti nekdanjemu ministru

Za ovadbe sta se odločila zaradi več domnevnih kaznivih dejanj, med drugim goljufije na škodo EU, nevestnega dela v službi, ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva, oškodovanja javnih sredstev, oviranja pravosodnih in drugih državnih organov ter neodvrnitve nevarnosti.

Naznanilo kaznivega dejanja sta vložila tudi zoper nekdanjega ministra za okolje in prostor Uroša Brežana zaradi podpisa aneksa o sofinanciranju projekta. Dedić in Jazbinšek sta zaznala kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja uradne listine.

Na napovedano vložitev kazenskih ovadb se je že na torkovi redni novinarski konferenci odzval Janković in dejal, da je to pravica vlagateljev. “Če bosta to naredila, pa je moja pravica, da vložim ovadbo zaradi krive ovadbe,” je dejal. “To ne bo prva ovadba proti meni, a poudarjam še enkrat – popolnoma mirno spim. Ne bi pa rekel, da je zelo prijetno,” je dejal ljubljanski župan. “Če gospa mestna svetnica in gospod Jazbinšek menita, da me bosta s tem strašila, me ne bosta,” je sklenil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!