Zpiz bo obravnaval novelo pokojninskega zakona

Slovenija 08. Jun 202309:36 6 komentarjev
Vzajemna
Ziga Zivulovic jr./ BOBO

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) bo danes med drugim obravnaval predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Vlada je predlog v parlamentarno obravnavo poslala konec maja. Minister za delo Luka Mesec pa je ob tem poudaril, da sprejemajo ukrepe, s katerimi pomagajo najranljivejšim.

Zavarovancu z delnim nadomestilom zaradi dela s krajšim delovnim časom po veljavnem zakonu in delno invalidsko pokojnino po prejšnjem bi po predlogu pri izračunu pokojninske osnove upoštevali plače, nadomestila oziroma zavarovalne osnove, kakor bi veljale, če bi delal s polnim delovnim časom.

Prav tako predlog uvaja institut zagotovljene vdovske pokojnine za vse, ki imajo poleg vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine. Višina zagotovljene vdovske pokojnine bo enaka znesku zagotovljene pokojnine, od novembra letos bo to 700 evrov.

Predlog je vlada pripravila, potem ko je premier Robert Golob dan prej na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja za letos napovedal 100-milijonski paket za potrebe upokojencev skozi štiri ukrepe; poleg omenjenih dveh, predvidenih s predlagano novelo, še predčasno, novembrsko uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka in božični oziroma zimski dodatek v višini 40 odstotkov letnega dodatka, ki se izplačuje junija.

Slednja  ukrepa predvideva novela zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024, o kateri bo DZ v petek glasoval še enkrat, saj je državni svet nanj izglasoval veto.

Na dnevnem redu današnje seje sveta zavoda je sicer med drugim tudi predlog za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost uživalcem pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja v letu 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje