Zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v Iran

Slovenija 12. Apr 202418:40 2 komentarja
Zastava Irana
Lisi Niesner/REUTERS

Zunanje ministrstvo v luči zaostrenih razmer na Bližnjem vzhodu odsvetuje potovanja v Iran. Po napadu na iranski konzulat v Siriji, v katerem so umrli visoki iranski vojaški uradniki, je namreč odnos med Teheranom in Tel Avivom vedno bolj razgret. Izrael v naslednjih 48 urah pričakuje morebiten napad Irana.

Slovensko zunanje ministrstvo je razglasilo najvišjo stopnjo previdnosti za Iran.

“Zaradi razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja. Ravnajte z največjo stopnjo previdnosti,” so ob tem zapisali na ministrstvu. Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo Republike Slovenije.

Po napadu na iransko veleposlaništvo v sirski prestolnici Damask, za katerega naj bi bil odgovoren Izrael in je terjal življenja pomembnih ljudi v strukturi iranske revolucionarne garde, mednarodna skupnost z veliko mero skrbi čaka na morebiten povračilni udarec Teherana.

Izraelski državniki zagotavljajo, da so pripravljeni na vojaški napad dolgoletnega nasprotnika, ki ga pričakujejo v prihodnjih 24 do 48 urah, je poročal Wall Street Journal.

Svarila pred iranskim napadom so za sabo že potegnila nekatere previdnostne ukrepe. ZDA so svojim diplomatom v Izraelu prepovedale nenujna potovanja izven območij Tel Aviva, Jeruzalema in Beeršebe. Tudi rusko zunanje je svoje državljane v četrtek pozvalo, naj ne potujejo v regijo.

Previdni so tudi pri nemškem letalskem prevozniku Lufthansa, ki je od minulega konca tedna odpovedala vse lete v iransko prestolnico. Kot poroča Reuters, so do sobote iz previdnosti odpovedali vse polete. Poleg nemške družbe leti v Teheran tudi avstrijski prevoznik Austrian Airlines, ki poletov (za zdaj) ni odpovedal. Kot so za Reuters navedli pri prevozniku, ki je v lasti Lufthanse, so pri letih v iransko prestolnico prilagodili urnike, tako da bi se izognil nočnemu postanku.

avion, letalo
PROFIMEDIA (Fotografija je simbolična.)

Svet poteze Irana sicer pozorno spremlja že vse od začetka spopadov med Hamasom in Izraelom. Poznavalci so že takrat opozarjali, da bi se lahko srditi nasprotnik Izraela in podpornik Palestine vključil v konflikt in ga s tem nepredvidljivo razširil na celotno regijo.

Tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je danes izrazila skrb ob vse ostrejših razmerah na Bližnjem vzhodu. “Zadeve so resne. Zadeve v regiji se zaostrujejo, zato je treba vsak korak dobro premisliti,” je poudarila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje