Fajon o Bližnjem vzhodu: Vsak korak je treba dobro premisliti

Slovenija 12. Apr 202417:18 4 komentarji

Zadeve na Bližnjem vzhodu so resne in se zaostrujejo, zato je treba vsak korak dobro premisliti, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Ponovno je izpostavila, da Slovenija prizadeva za premirje v Gazi, kjer se spopadi med izraelsko vojsko in borci Hamasa odvijajo že več kot pol leta. Fajon je napovedala, da bo ponovno odpotovala na Bližnji vzhod.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob robu novinarske konference o dogajanju v SD komentirala tudi razmere na Bližnjem vzhodu. “Zadeve so resne. Zadeve v regiji se zaostrujejo, zato je treba vsak korak dobro premisliti,” je poudarila.

Ponovno je izpostavila, da si Slovenija prizadeva za premirje v Gazi, kjer se spopadi med izraelsko vojsko in borci Hamasa odvijajo že več kot pol leta. “Najprej bi si želela videti premirje in načrte, kako doseči mir na Bližnjem vzhodu. Če to ni mogoče, je scenarij priznanje Palestine za nas naslednja opcija,” je pojasnila.

Dodala je, da se bo v naslednjih dneh in tednih dogajalo veliko. O razmerah se intenzivno pogovarja s tujimi kolegi. V zadnjih dneh je govorila tudi z irskim in španskim zunanjim ministrom, ameriškim državnim sekretarjem Anthonyjem Blinknom ter podpredsednikom švicarske vlade.

Glede priznanja Palestine pa je še povedala, da v diplomaciji ne govorijo radi o časovnicah. “Da bi se izognili zapletom, si želimo delati in dogovarjati. Slovenija se intenzivno pogovarja z državami, ki so pripravljene na ta korak. Ta hip ni važna časovnica, ampak vsebina,” je dodala.

Ministrica je napovedala, da bo ponovno odpotovala v regijo – vse z namenom, da skušajo zagotoviti varnost in rešitev dveh držav, pri čemer Slovenija ves čas vztraja. “S predsednikom vlade Robertom Golobom sva pri tem usklajena. Predsednik vlade je podpisal pismo o nameri štirih predsednikov vlad, v isti skupini na ministrski ravni sodelujem tudi sama,” je še dejala. Povedala je še, da si želi, da bi bilo v tej skupini čim več držav – tudi Francija, Belgija, saj bi bilo s tem sporočilo še močnejše.

Tanja Fajon je sicer s portugalskim kolegom Joãom Gomesom Cravinho Bližnji vzhod že obiskala novembra lani. Ministra sta tudi takrat v regijo odpotovala z namenom izmenjave mnenj in nadaljevanja posvetovanj ter z namenom prispevati k političnemu dialogu, ki je nujen za reševanje razmer in ponovno vzpostavitev diplomatske poti za trajni mir, ki bo temeljil na rešitvi dveh držav.

V Varnostnem svetu Združenih narodov bo prihodnji teden glasovanje o resoluciji o članstvu Palestine v ZN, Slovenija pa jo bo skupaj s Francijo in Malto podprla, je v četrtek napovedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. “Mislimo, da je Palestini mesto v ZN in da ima tam pravico izpostavljati svoj glas,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje